Съставянето на правителство след изборите ще бъде трудно, а ако

...
Съставянето на правителство след изборите ще бъде трудно, а ако
Коментари Харесай

„Барометър България“: Интересните политически времена продължават и след 2 октомври

Съставянето на държавно управление след изборите ще бъде мъчно, а в случай че въпреки всичко се случи, то новият кабинет няма да разполага със 100 дни толеранс, тъй като от първия ден ще се озове в съвършената геополитическа стихия.Пет дни преди следващите предварителни парламентарни избори акцията на партиите е обичайната и скучна. Всички участници декларират желанието си да ръководят, само че го вършат с известна принуда и сякаш повече се стараят да разубедят гласоподавателите да отидат до урните, в сравнение с да допринесат за по-висока интензивност.

Този път нямаше шумно разкриване на акциите - ненапълно, тъй като формалното начало на предизборния интервал съответства с бедствието в Подбалкана. Много от политическите играчи избраха да се впуснат в доброволческата акция и съвсем вкараха нова мода в политическия ПР в обществените мрежи - да се снимаш с лопата в ръка и заседнал в тиня. И въпреки желанието и действието да окажеш помощ в неволя да заслужава хвалба, напъните им по-скоро се сблъскаха с негативизъм от страна на гласоподавателите им, които ги заподозряха в опит за евтина реклама и корист с непознатото злощастие.

Оттам нататък, като се изключи един опит за сборичкване сред представители на партии, които са надалеч под 1%, акцията продължи с монотонно медийно присъединяване на разнообразни лица от водещите политически сили, състезаващи се в това да приказват без да споделят нищо. Дори в нападките и взаимни обвинявания сред водачите на някои партии, които станаха традиция през миналите 2 години, липсва доста от ентусиазма при предходните избори. Възможно е повода да се крие в умората - въпреки всичко България от дълго време е в серпантина от избори, бюджетите за акции неизбежно изтъняват, а и едно бъдещо ръководство ще бъде доста парещ картоф.

От позиция на гласоподавателите, обаче, тази акция не работи. И повода е, че сега те се вълнуват от два въпроса, на които политиците заобикалят да отговорят - какъв брой тежка в действителност е рецесията и какво може да се направи, с цел да не стане по-зле. Българите обичайно не са склонни към непотребен оптимизъм и в действителност даже не се надяват на бързо усъвършенстване. Но при избори обичат да припознават някого като избавител - въпросът е, че сега измежду партиите няма подобаващ претендент за тази роля.

Комбинацията от слаба акция, до болежка познати лица и изчерпани послания ще докара до ниска изборна интензивност, в случай че в оставащите броени дни не се случи нещо изненадващо, което да предизвика хората да отидат до урните, вместо да свършат нещо друго в изборния ден. Първият знак за понижен интерес към гласуването към този момент пристигна от чужбина, където броят на секциите на процедура спадна на половина. А точно вотът зад граница способства за повишение на интензивността при предходните избори. Не е невероятно гласоподавателите в България да се активизират, само че към днешна дата надали ще доближи 40%, по-вероятно ще е към 37%.

При по-ниска интензивност повече партии ще прескочат изборната преграда, като това ще значи по-раздробен парламент - нещо, което към този момент наблюдавахме и при предходните избори. Ако се съди по декларираните от партиите червени линии, взаимни обвинявания, обещания за правосъдно гонене, разлики в визията за целите на едно бъдещо ръководство - съставянето на държавно управление ще е под въпрос. Не оказва помощ и очевидната ниска съдружна просвета в българската политика и постоянно нереалните показа какво значи съдружен разговор и допустим компромис.

Към днешна дата ГЕРБ водят безапелационно съгласно всички социологически изследвания и политически разбори. Това се дължи на обстоятелството, че съумяват да запазят гласоподавателите си и да върнат част от тези гласове, които изгубиха преди година и половина, само че също и на забележимото електорално намаляване на съперниците им. Трябва да се означи и че поради всеобщо слабата акция, тази на ГЕРБ беше професионално проведена, като излязоха и с стратегия за излизане от рецесията - въпреки и в средата на акцията вместо първоначално и въпреки част от ограниченията им да останаха неразбираеми за гласоподавателите измежду съвсем невъзможните за изчитане 50 страници на документа, който показаха.

Проблемът пред ГЕРБ на тези избори ще бъде, че въпреки и първи, евентуално няма да разполагат с задоволително депутати за независимо ръководство, а и в случай че се съди по говоренето им по време на акцията, те в действителност не поставят старания за сходен резултат. Възможностите да сформират коалиция пред тях, обаче, не са доста огромни, с изключение на на цената на фрапантни взаимни отстъпки от тях самите - примерно за коалиция с Движение за права и свободи или поддръжка от Възраждане - или от останалите участници - да вземем за пример Политическа партия изрично отхвърлят сходна опция все още.
„ Продължаваме промяната " се показват по-слабо в границите на акцията - като се стартира от слогана им, към този момент поизтърканите съгласно гласоподавателите послания и се стигне до редица политически фактори, които отслабват позициите им. Не стана изключително ясно за обществеността коя тъкмо стартирана работа считат да довършат и по какъв начин ще го създадат. Рефренът с кюлчетата и отговорността на Борисов беше настоящ преди повече от година, само че сега обществеността се вълнува от надалеч по-наболели проблеми, за които чака решение и които усеща директно в всекидневието си - като инфлация, сметки, цени на горива и хранителни артикули.

Доверието към водачите на Политическа партия Кирил Петков и Асен Василев също търпи забележителна ерозия, като се вижда, че в последните дни те залагат доста повече на обществената интензивност на Христо Петров - (Ицо Хазарта), който въпреки и да беше народен представител в последното Народно заседание, към момента не може да разчита на всеобщо припознаване като политик и е разпознаван най-вече като музикален реализатор, подкрепян най-много от личната си аудитория и фенове.

На идните избори Политическа партия ще се лишат от вота на гласоподавателите, подкрепили ги само поради президента Радев предходния път, а откакто се нареждаха вдясно с много нападателна реторика, се оказа, че разделят част от гласоподавателите си с „ Демократична България ". Към момента Политическа партия са в низходяща наклонност без индикации, че ще я извърнат и при ниска интензивност, която би подсилила някои от другите партии, може да се окаже, че за тях борбата към този момент не е да съкратят дистанцията с ГЕРБ, а дали ще финишират на почетното второ място на 2 октомври.

Основният акцент в акцията на „ Възраждане " е върху месианската фигура на техния водач, образец са даже предизборните им билбордове, в които само той е на напред във времето, а всички от екипа му са замъглени и безлични. Целта явно е да бъде припознат като следващия „ избавител " на масите - роля, в която не се вписва добре. В посланията си Костадин Костадинов залага на страха като водещ мотиватор - като се стартира от акцията му против имунизациите и коронавирус ограниченията, мине се през конспирацията за скрито въвеждане на еврото и се стигне до откритото заиграване със страха от война в последните дни. За сметка на това липсват ясно аргументирани оферти за рационално справяне с наболелите проблеми, като инфлация, икономическа и енергийна рецесия.

„ Възраждане " ще „ оберат " някои от гласоподавателите, разочаровани от други обединения, включително съвсем целия родолюбив бранш, както и някои от гласувалите досега за Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия, само че капацитетът им е стеснен от няколко фактора. Посланията им са прекомерно радикални и крайни за всеобщата аудитория и „ приказват " единствено на обособени групи гласоподаватели. Те сигурно ще подобрят резултата си с спомагателните гласове от гласоподаватели на други политически сили, привикнали да гласоподават при избори, само че няма да активизират възходящия брой българи, които отхвърлят да отидат до урните.

Движение за права и свободи всекидневно концентрира акцията си по места към обичайните си гласоподаватели, не толкоз към всеобщата аудитория. Като се има поради, че това е политическа групировка, която разчита извънредно доста на твърдите си поддръжници, самата акция не е важен фактор в резултата, който ще означи най-после. Движение за права и свободи постоянно съумява да се показа доста по-добре от социологическите прогнози и при очертаващата се ниска изборна интензивност тази наклонност няма да бъде изключение и при тези избори. И въпреки да им е мъчно да доближат до част от гласоподавателите си, работещи в Западна Европа, сигурно ще получат обичайна си поддръжка от секциите в Република Турция.

Още от миналата поредност от избори Българска социалистическа партия са в низходяща наклонност, която продължава и в този момент. Голямата им взаимозависимост от водача им, който печели все по-малко утвърждение и отдръпването на знакови лица от личните им редици не им оказва помощ, по този начин както присъединяване им в последното ръководство на процедура им донесе вреди, вместо изгоди.

Те също излязоха със лист с ограничения за справяне с рецесията в средата на акцията, като въпреки и обществено ориентирани, предложенията им по-скоро са обръщение към крайните им гласоподаватели - в допълнение към противоречивата им успеваемост, в някои от тях се долавя надали не носталгия към времената на комунизма. Кампанията им е напълно обичайната, съвсем официална, ориентирана към най-твърдото им ядро, което наподобява не чака нищо повече от тях. На 2 октомври те ще могат да разчитат само на това твърдо ядро, като въпросът ще бъде - какъв брой тъкмо е останало от него.

В началото на акцията вероятността пред „ Демократична България " не изглеждаше изключително сигурна. До последния миг те убеждаваха „ Продължаваме промяната " за общо явяване на изборите и за миг в очите на обществото изглеждаха, като по-малкото братче, молещо се на огромния батко да го издърпа напред, изключително поради че с Политическа партия разделят част от гласоподавателите си. В последна сметка, обаче, те съумяха да стабилизират позициите си в София и някои от по-големите регионални центрове. Кампанията им е напълно фокусирана върху техния десен, градски, демократичен електорат и въпреки че не могат да разчитат на гласове отвън него, съумяват да задържат и активизират личните си гласоподаватели, като по всяка възможност даже ще „ пернат " гласоподаватели със същия профил от редиците на „ Политическа партия ".

Още с оповестяването си като политически план „ Български напредък " беше спряган като опция за насочените вляво и по-консервативни гласоподаватели с капацитет да генерира забележителен избор. Вялото присъединяване на групировката в предизборната акция и неналичието на открояващи се лица, като се изключи водача, доста отслаби позициите им, само че все пак те ще бъдат участници в идващия парламент. Дали и до каква степен ще имат тежест в него, обаче, ще зависи от това каква в последна сметка ще бъде изборната интензивност.

Подобно на предходни акции, „ ИТН " разчитат напълно на изказванията на Слави Трифонов във Фейсбук и вниманието, което ще притегли. Отново извадиха концепцията за референдум, откакто повече от година бяха в Народното събрание, в това число участваха и в ръководството и нито един път не повдигнаха въпроса какво се случва с осъществяването на предходния, който проведоха. Този път обаче не оферират шест точки, а цялостна смяна в системата на ръководство на страната, каквато по принцип изисква Велико национално заседание, а не директно общонародно допитване.

Спорно е до каква степен това ще способства за изборните им резултати, само че те ще прескочат 4-процентната преграда, изключително при ниска интензивност. Почти несъмнено е, обаче, че мъчно ще убедят която и да е от останалите партии, че са благонадежден съдружен сътрудник, откакто в три Народното събрание демонстрираха, че са изцяло непредсказуеми.
Извън Народното събрание, само че почтени и забележими, с към 2% остават „ Изправи се БГ " на Мая Манолова, демонстрирайки забележителна интензивност, и Вътрешна македонска революционна организация, за които битката за българщината, която са почнали преди 130 години продължава.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР