Съставените актове и фишове и неплатените глоби за нарушение на

...
Съставените актове и фишове и неплатените глоби за нарушение на
Коментари Харесай

Арабаджиев: Трябва ни Национална транспортна стратегия, за да останем златната кокошка на българската икономика 

Съставените актове и фишове и неплатените санкции за нарушаване на пътя от водачи на коли да бъдат връчвани и от работодателите им. Тази концепция се появи по време на разглеждането на държавния бюджет за 2023 година и беше обвързвана непосредствено с финансовия министър Асен Василев. По всичко наподобява обаче, че тя не се утвърждава от експертите. Разговаряме в предаването  " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " с Йордан Арабаджиев, изпълнителен шеф на Съюза на интернационалните превозвачи

Г-н Арабаджиев, вие към този момент определихте концепцията като екзотична, която граничи с парадокса. От какво съгласно вас са предизвикани сходни хрумвания?

Според нас хрумванията са на част от Министерството на вътрешните работи, които очевидно не могат да се оправят с вменените им отговорности по закон и желаят да трансферират тази активност върху нечии други рамене. Мисля, че финансовият министър е бил измамен по тази линия, като му се споделя, че не могат да се съберат санкциите. Да, несъмнено не могат да се съберат, само че за това си има причина. И тази причина би следвало да се търси в органа, който дава отговор за тази цел.

Какво е общото сред санкциите на хората и работодателите им?

Единственото общо е, че нормално хората, които вършат нарушения  и имат санкции, работят някъде. От там насетне всичко отива в друга повърхност. И страната желае да вмени на работодателите отговорности, които не са им присъщи. Освен всичко друго това значи спомагателна административна тежест за самия бизнес. В огромните компании би следвало да има избран чиновник, който да върви да търси такива извършители, да им връчва тези актове, фишове, или пък в дребни компании самият притежател би трябвало да го прави това нещо. Това от една страна. От последваща страна пък на никое място не излиза наяве по кое време ще се смята за връчен този фиш или наказателно разпореждане: Когато го одобри работодателят или когато работодателят го връчи на служителя? Ами, в случай че не го връчи? Никъде в закона не е планувана глоба, в случай че работодателят не връчи този документ на своя служащ, той ще търпи ли глоба? И представете си, че не го връчи по някаква причина, не разясня каква, отиват чиновници от " Пътна полиция “ да глобяват работодателя за това, че не си извършил задължението. Затова споделяме, че това е неуместно и няма по какъв начин да е работещо, тъй като не би спомогнало за събираемостта на санкциите.

Какви ограничения са нужни да има по-голяма събираемост, къде се крие разковничето съгласно вас?

Според нас, а и в Закона за административните нарушавания и санкции е планувано държавните и общинските служби да дават отговор за тези действия. Т.е. от една страна има държавни и общински служби, които би следвало да се ангажират с тази активност. Но аз бих обърнал внимание и на един различен детайл: Ние от момента, в който сме били в Европейския съюз приказваме за електронно държавно управление, електронна идентификация. За толкоз години нищо не се свърши в тази посока във връзка с дигитализацията. Какъв е казусът, когато всички системи са вързани в една система - всеки един лидер на моторно транспортно средство при издаването на свидетелството му за ръководство да има цифров облик, да има електронен адрес, където той да бъде открит и изобщо в XXI век ние да приказваме за чисто физически действия, това по-скоро ми звучи като че ли преди време е имало такава служба: Разсилен, който върви и разнася на хората всякакви документи, да се върнем с два века обратно. И в тази връзка споделям, че по-скоро би трябвало да се търси подобен вид за дигитализиране на цялата тази процедура, с цел да е ясно, че който е нарушил Закона за придвижването пътищата, той надлежно ще бъде осведомен и ще си понесе глобата.

Какви други проблеми съществуват във вашата сфера и какво ви тревожи на този стадий?

Към този миг най-големият проблем, който има Транспортният отрасъл в България, е обвързван с новите цени на тол таксите. Ние организирахме две срещи с министъра на превоза и министъра на районното развиване. На тези срещи преди 1 юли ни беше дадено, че след влизане в действие на новите цени на тол системата ще има работна група, която в бърз порядък да реши за проблемите на тол системата, да се обсъдят нашите оферти. От самото битие на тол система предлагаме разнообразни разновидности. Понеже работим в цяла Европа, знаем по какъв метод са структурирани тези системи, само че за жалост до момента не сме били чути и се надяваме най-сетне да бъдем чути. Защото транспортният бизнес, който работи на българския пазар, е извънредно притиснат от тези високи цени, а в това време услугата, която се даде от Регионалното министерство и Агенция " Пътна инфраструктура “ във връзка с пътищата, е ужасна. Не единствено, че не се усъвършенства услугата " Пътна инфраструктура “, прилагане на пътния инфраструктура, а на всичкото от горната страна се усилват с 50% тол таксите. Това съгласно нас неизбежно ще докара и до увеличение на инфлационните процеси, защото огромна част от стоките, които се използват от български жители, ще бъдат натоварени с тези такси. И заради тази причина имахме уверението, че нещата ще се случат бързо. Засега обаче не виждаме светлина в тунела, не на Витиня, а в транспортния тунел.

Често казвате за тол системата, че е по-разбита от прохода Витиня, в този момент още веднъж я споменахте, само че може би има учредения.

Всеки български водач вижда какви са пътищата и вижда дали има някакво усъвършенстване. Ние сме принудени да заобикаляме с часове и с 100 км поради затворения път Мездра-Ботевград.

Да, извънредно значим път, който не знаем по кое време ще бъде подготвен, само че и сега текат поправки, и да, извънредно натоварено е там. Има обходи, само че те са сложни.

И в целия този подтекст ние всички организации в автомобилния превоз ясно декларирахме, че сме в протестна подготвеност, и в случай че не се заемат незабавно с решение на проблемите в тол системата от Министерството на районното развиване и благоустройството, ние ще бъдем принудени да протестираме по какъвто и да било метод, само че и няма да е прелестно през летните месеци, когато хората се стягат и отиват да почиват, да виждат митинги по граници, по автомагистрали и по пътища. Така че ще чакаме в последна сметка да бъдем разбрани.

Какво би посочил, господин Арабаджиев, един цялостен с една одит на системата, в случай че бъде изработен, какво ще изплува на повърхността съгласно вас?

Ние от самото битие на тол системата настояваме за подобен одит. Защото съгласно нас огромна част от средствата, които се заплащат от превозвачите, които употребяват пътната инфраструктура, потъват в нечии джобове. Поне ние оставаме с такова усещане. Освен това, тази система стартира да действа повече като система за санкции, в сравнение с като система за събиране на пътни такси. Ще ви кажа, че единствено за тази година, от началото на годината са издадени близо 30 000 електронни фиша за нарушаване на тол системата, за предходната година са 6 000 за цялата година. Ние получаваме санкции, които са от порядъка сред 750 и 2 500 лв., за недеклариран тол сегмент в границите на 80 стотинки, 1.20 лв.. Т.е. в случай че се е изгубил сигналът от бордовото устройство или пък заради някаква причина рамка не е работила, виждаме, че ние сме принудени да плащаме санкции, които некореспондират с действителността. Така че за нас доста елементарно може да си реши казуса, в последна сметка всички, които заплащат, изключително българските превозвачи, в Национална агенция за приходите може да забележим какъв брой са платените суми от българските превозвачи към националните снабдители на услуги, надлежно пък какъв брой са сумите, преведени от националните снабдители на услуги към Агенция " Пътна инфраструктура “. Така че ние считаме, че тук има сериозен проблем, и този проблем би трябвало да бъде решен най-много посредством одит.

А що се касае до неработещите кантари има и подобен проблем, знаем, че има много, които са ситуирани по пътищата, и не действат заради механически аргументи, по какъв начин си обяснявате това? Не се обръща внимание на съществени неща, които попречват вашия отрасъл.

Винаги се обръща внимание по какъв начин товарните коли, тежкотоварните коли разбивали пътищата. Има 100 рамки, които са сложени и да мерят в динамичен режим претрупаните транспортни средства, те обаче не се сертифицирани. И откакто не се сертифицирани, не може да се потвърди нарушаване. Т.е. тези, които управляват тол системата, не са си свършили работата, и в това време оферират по-висока цена на услугата, а за нас това също е неуместно. Ние чакаме тези кантари, които мерят в динамичен режим, да работят, и всеки, който е претрупан, надлежно да си заплаща санкциите.

Сектор " Транспорт “ е извънредно сензитивен бранш, а и войната в Украйна неизбежно му се отрази. Г-н Арабаджиев, има ли някакви нови условия, които затрудняват работата ви?

Както знаете, предходната година влязоха в действие условията във връзка с Мобилния пакет. Там срещаме съществени усложнения, защото огромна част от страните не ползват законодателство по този начин, както Европейската комисия е дала в своите насоки. Тече и делото, което се чака напълно скоро да бъде решено от Европейския съд във връзка с Мобилния пакет. Войната в Украйна неизбежно се отразява, изключително на тези превозвачи, които работят с Украйна, с Русия. Там имаме съществени проблеми. Бизнес с Русия в това отношение на превозвачите към този момент няма. Така че срещаме големи компликации. Не на последно място би трябвало да се означи, че и неприемането ни в Шенген е извънредно отрицателно във връзка с Транспортния отрасъл. Ежедневно камионите и водачите престояват, изчаквайки да преминат през граничните пунктове, " Дунав мост “ 1 и 2 най-много, където те генерират милионни загуби за транспортния бизнес и за превозвачите.

В същото време ние не сме конкурентноспособни, защото нашите артикули, нашият експорт не може да стигне толкоз бързо, едвам речем една Румъния, защото ние имаме стоп на границата с Румъния и нашите артикули ще стигнат по-късно до западноевропейските консуматори. Така че това са в главната си част проблемите, които срещаме. Надяваме се и имаме вярата до края на годината да бъдем признати в Шенген. Това пък ще ни помогне и за един различен доста значим проблем, който имаме, а точно неналичието на работна ръка. Неприемането ни в Шенген не ни разрешава по бърз метод да наемаме водачи от трети страни, приказвам най-много за Украйна, Молдова, Северна Македония, Турция – тези страни, които не са в Европейския съюз. Така че там също ще има положително развиване, защото тогава, когато един лидер има шенгенска виза, няма проблем да пътува в цялото Шенгенско пространство. Това са ни главните проблеми все още. И да се върна при започване на диалога: Освен всичките проблеми, които ние имаме, да натоварим и работодателите да връчват фишове и актове, т.е. да свършат работата и на Министерство на вътрешните работи.

Прехвърляне на една отговорност върху от едни на други. Но аз да ви кажа, че има доказан апел от Европейския парламент за влизането на България и Румъния в Шенген до края на 2023 година, само че знаем че решението се взима от Съвета, тъй че да се надяваме, че това скоро ще се случи, и вашият бранш ще бъде омекотен и освен той. Г-н Арабаджиев, каква е връзката към сегашния миг с Министерството на превоза?

Към момента имаме добър разговор с министър Гвоздейков. Той ни предложения на две срещи, казахме нашите проблеми, пое надлежно задължения тези от тях, които зависят от Министерство на превоза, да се решат в бърз порядък, въпреки че ние сме наясно, че не всички проблеми са решими от Министерството на превоза и респективно от министъра на превоза. Но чакам в идващите месеци с министъра на превоза браншът да седне и да изготви една Националната транспортна тактика по какъв начин ще се развива този бранш напред във времето, с цел да можем да знаем ние по какъв начин да влагаме в транспортни средства, в бази, с цел да остане този бранш " златната кокошка “ на българската стопанска система.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР