Съставени са 128 акта при повече от 5200 проверки на

...
Съставени са 128 акта при повече от 5200 проверки на
Коментари Харесай

128 акта при над 5 200 проверки на държавните горски предприятия и Агенцията по горите

Съставени са 128 акта при повече от 5200 инспекции на държавните горски предприятия и Изпълнителна организация по горите. Инспекциите са осъществени в интервала от 5-и до 7-и април в цялата страна.

В този интервал чиновниците от държавните предприятия за осъществили 2349 инспекции, от които 1014 на обекти за рандеман на дървесина, 1004 на транспортни средства, 16 на ловци и 15 на рибари. Съставени са 30 акта по Закона за горите и Закона за лова и запазване на дивеча. Задържани са 23,7 пространствени кубически метра дърва, една каруца и един моторен трион.

През същия интервал горските инспектори от районните дирекции са направили общо 2907 инспекции. Инспектирани са 326 обекта за депозиране, преправяне и експедиране на дървесина, 422 обекта за рандеман на дървесина, 1155 транспортни средства, транспортиращи дървесина, 188 рибари и 816 физически лица.

В резултат на контрола са формирани общо 113 констативни протокола и 98 акта. Основно откритите нарушавания са за рандеман на дървесина от немаркирани дървета и без разрешително за сеч; за превозване и предпазване на немаркирани дърва за огрев и/или непридружени с превозен билет; за превозване на дървесина с транспортни средства, с нефункциониращи или изчезнали GPS–устройства; за неточно водене на електронни дневници на обекти за депозиране, преправяне и експедиране на дървесина; за създаване на извозен път в обект за рандеман на дървесина, който не е отразен в утвърждения софтуерен проект, както и за осъществяване на любителски лов на риба без билет и други.

Задържани са общо 39,10 пространствени кубически метра дърва за огрев, 8,34 плътни кубически метра обла строителна дървесина и 4 моторни транспортни средства.

На 05.04.2022 година при осъществяване на рутинна инспекция в региона на Държавно горско стопанство – София горските инспектори от РДГ–София са съставили акт на притежател на обект за депозиране, преправяне и търговия с дървесина. Констатираното административно нарушаване е, че системата за непрекъснато видеонаблюдение на обекта не дава отговор на условията на горското законодателство. Въз основа на направен констативен протокол е арестувана индустриалната марка на обекта и е прекратена активността му за период от три работни дни.

В същия ден в региона на Държавно горско стопанство-Алабак чиновници на РДГ-Пазарджик откриват нелегално предпазване на 8,34 плътни кубически метра обла строителна дървесина, ситуирана наоколо до насаждение, за което няма издадено разрешително за сеч. Служителите на РДГ-Пазарджик са изготвили констативен протокол, с който е арестувана дървесината, като в същото време са известени и органите на Министерство на вътрешните работи.

При инспекция в региона на държавно горско стопанство-Буйновци горските чиновници от РДГ- Велико Търново са открили, че от горска територия – частна благосъстоятелност, е осъществен рандеман на дървесина от немаркирани в основата дървета и без да е издадено разрешително за сеч. За откритите нарушавания по Закона за горите проверяващите са изготвили констативен протокол, с който са арестувани и 25 пространствени кубически метра нелегално добити дърва за огрев. Работата по случая продължава.

В обект за рандеман на дървесина, намиращ се в региона на Държавно горско стопанство-Видин, чиновници от РДГ-Берковица са установили, че е построен извозен път, който не е отразен в утвърждения софтуерен проект за рандеман на дървесина. За откритото нарушаване е формиран акт на отговорното лице.

Три екипа горски чиновници са ревизирали на трите непрекъснати контролни горски пункта в региона на Регионална дирекция по горите – Пазарджик общо 139 транспортни средства, натоварени с дървесина. В хода на инспекциите е установено едно нарушаване на горското законодателство, за което е формиран акт за непредоставен достъп до данните от GPS–устройството на камион, пренасящ дървесина в действително време.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР