Съставът на Музикално-драматичен театър Константин Кисимов във Велико Търново започна

...
Съставът на Музикално-драматичен театър Константин Кисимов във Велико Търново започна
Коментари Харесай

Оперетата „По покривите на Париж“ репетират в театъра в Търново

Съставът на Музикално-драматичен спектакъл „ Константин Кисимов ” във Велико Търново стартира подготовки на оперетата „ По покривите на Париж ”. Това е работното заглавие на спектакъла, който ще бъде основан по шедьовъра на Имре Калман „ Теменужката от Монмантър ”. Оперетата не е играна до момента на великотърновска сцена. За първи път в България тя ще бъде показана в истинската версия на Юлиус Брамер и Алфред Грюнвалд, които са създатели на либретото.

За режисьор на спектакъла е поканен Бойко Богданов, който за първи път ще работи с екипа на храма на Мелпомена в остарялата столица. Диригент-постановчик ще бъде Игор Богданов. В оперетата ще вземат участие солисти, артисти, хор, оркестър и балет на МДТ „ Константин Кисимов ”. Над костюмите и сценографията ще работи Лидия Къркеланова, а хореографията е поверена на Катя Богданова. Премиерата на новото заглавие ще бъде в навечерието на празника на Велико Търново 22 март.

Четири от обичаните заглавия в афиша на театъра ще бъдат възобновени в околните седмици, с цел да продължат своя театрален живот. Снощи търновската аудитория още веднъж приветства спектакъла „ Червило ” на режисьорката Стела Андреева. В центъра на сюжета са любовните мисли и прекарвания на една жена, които се трансформират през годините. Актрисата Стефка Златкова извършва основната женска роля, а в облиците на мъжете, към които са ориентирани мощните усеща на нейната героиня, се превъплъщават Стоян Борисов, Милен Иванов и Иван Митев.

Актьорите от драмата ще работят и по комедията “Декамерон ” по безсмъртното произведение на Джовани Бокачо. Спектакълът беше подложен на сцената на великотърновския спектакъл от режисьора Димитър Шарков. Актуалността на “Декамерон ” в днешно време е мотив това заглавие да бъде част от репертоара на МДТ „ Константин Кисимов ” от 2011 година насам. Постановката е безкраен и цветен карнавал от облици, лица, наречия, комични обстановки, заглушени от уличната олелия. Весела и занимателна оргия на живописните човешки нрави, която води във времената на Бокачо.

Популярната пиеса „ Госпожа Министершата ” на Бранислав Нушич също е измежду обичаните заглавия на търновската трагична натрупа. Атракционната комедия за балканските политически нрави ще бъде възобновена и напълно скоро търновци и гостите на града ще могат да се забавляват със спектакъла, който е дело на режисьора Димитър Шарков.

На сцената ще се завърне и постановката „ Хъшове ” по претекстове от повестта „ Немили-недраги ” на Иван Вазов. Гост-режисьор на спектакъла е Бойко Илиев, художник е Лидия Къркеланова, а в нея взе участие целият трагичен състав на МДТ. Търновската натрупа е единствена, след тази на Народния спектакъл в София, която прави сходна театрална реализация на „ Хъшове ”.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР