Състав на Върховния администраивен съд отмени текстове от Правилника за

...
Състав на Върховния администраивен съд отмени текстове от Правилника за
Коментари Харесай

ВАС отхвърли уедняквването на добавките за хората с увреждания

Състав на Върховния администраивен съд анулира текстове от Правилника за използване на Закона за интеграция на хората с увреждания, които дефинират размера на месечните добавки за обществена интеграция, транспортни, осведомителни и телекомуникационни услуги.

Това оповестиха от пресцентъра на съда.

Текстовете дефинират базата за пресмятане на месечната добавка за обществена интеграция съгласно обезпечения най-малък приход, месечната добавка за обществена интеграция за транспортни услуги в размер 15% от обезпечения най-малък приход и месечната добавка за прилагане на осведомителни и телекомуникационни услуги в размер 20% от обезпечения най-малък приход.

Върховен административен съд счита, че обвързването на размера на месечната добавка с обезпечения най-малък приход е незаконосъобразно, защото водещият аршин съгласно Закона за интеграция на хората с увреждания за определянето на размера й са само самостоятелните потребности на хората с увреждания.

Размерът на сумата би трябвало да е съгласуван с самостоятелните потребности на съответното лице с трайни увреждания и със степента на понижена продуктивност, или типа и степента на увреждането. Индивидуалните потребности на всяко лице се дефинират въз основа на методика, одобрена от министъра на труда и обществената политика, по предложение на изпълнителния шеф на Агенцията за хората с увреждания и на изпълнителния шеф на Агенцията за обществено подкрепяне.

Добавката е диференцирана и съставлява парични средства, които допълват личните приходи и са предопределени за покриване на спомагателни разноски за превоз, осведомителни и телекомуникационни услуги, обучение; водолечение и рехабилитационни услуги, медикаменти и други

Върховните съдии считат още, че посредством обвързването на размера на добавката с обезпечения най-малък приход се пречи на упражняването на обезпечените с Конвенцията за правата на хората с увреждания права и свободи.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР