Състав на Спецсъда даде ход на делото срещу бившия здравен

...
Състав на Спецсъда даде ход на делото срещу бившия здравен
Коментари Харесай

Спецсъдът стартира делото срещу Москов и Персенски

Състав на Спецсъда даде ход на делото против някогашния здравен министър Петър Москов,и заместника му Адам Персенски по обвиняването за вноса като подаяние на имунизациите " Пентаксим ", " Еувакс Б " и " Тетадиф ".

Съдебният състав одобри предявените искови молби от страна на " Бул Био НЦЗПБ " ЕООД и Министерство на здравеопазването като възможни и отговорящи на закона. Според съда исковите молби няма да затруднят наказателното производството и няма да доведат до отсрочване на делото.

 Москов: Държавата няма механизъм за разпределение на парите за здраве
Москов: Държавата няма механизъм за разпределение на парите за здраве

Няма по какъв начин регионален град да остане без многопрофилна болница

Адвокат Цветозар Младенов, представител от " Бул Био НЦЗПБ " ЕООД, предяви цивилен иск в размер на 427.788.31 лева и законна рента от 111.136.30 лева . Адвокат Младенов изясни, че по никакъв метод не желае да натяга в допълнение напрежение и акценти по делото. Той изясни, че в случай че всичко се случва по законов ред и метод, то от компанията биха подкрепили позицията на всяко едно държавно управление, което ръководи страната във връзка с дарението на медикаменти.
Представителите на Министерство на здравеопазването от своя страна също предявиха цивилен иск, в размер на 325.233.87 лева

Самият Петър Москов разяснява пред съда, че знае защо е упрекнат, само че не знае за какво , защото, по думите му, е заварил една национална рецесия в страната , която се е опитал да позволи, откакто продаде дарените ваксини.

Припомняме, Петър Москов и заместника му Адам Персенски са упрекнати по отношение на вноса като подаяние на имунизациите " Пентаксим ", " Еувакс Б " и " Тетадиф " . Подсъдими са и трима от " Бул Био НЦЗПБ " ЕООД.

 Делото против Петър Москов за имунизациите не потегли
Делото против Петър Москов за имунизациите не потегли

95 тома е делото в Специализирания съд

Москов е упрекнат за това, че на 9 юли 2015 година в качеството си министър на опазването на здравето не е извършил служебните си отговорности. Москов е приел подаяние от Министерство на здравеопазването на Турция под формата на 100 хиляди дози ваксина за деца " Пентаксим " - 0.5 мл. " и 100 хиляди дози ваксина за " Хепатит Б " - " Еувакс Б ", като обаче имунизациите не са позволени за приложимост на територията на България. Поради това не биха могли да отговорят на потребностите на имунизационния календар в страната.

Заради дейностите на Москов здравното ведомство е ощетено с 325 233,87 лева Неимуществените вреди пък са свързани с това, че престижът на Министерство на здравеопазването пада и се основава съмнение в у жителите за активността по имунизиране на деца .

Това дефинира действието като изключително " тежък случай ". Законът планува наказване " отнемане от независимост " от 3 до 10 година

Второто обвиняване на някогашния здравен министър е, че на 27 ноември 2015 година като помощник съзнателно е улеснил подписване на неизгодна договорка с " Бул Био НЦЗПБ " ЕООД за подаяние на 5 000 000 дози ваксини " БЦЖ ". От това са произтекли обилни вреди за " Бул Био " ЕООД в размер на 427 788,31 лева с Данък добавена стойност, 2097, 96 лева застраховки и 12 221,22 лева транспортни разноски.

Третото обвиняване на Москов е за това, че в интервала 20 юни 2016 година - 1 юли 2016 година, като министър на опазването на здравето и принципал на " Бул Био НЦЗПБ " ЕООД, не е упражнил нужния надзор върху работа на лица , на които е предоставено ръководството на публично имущество. Тези дейности са довели до вреди в размер на 110 003, 46 лева.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР