Състав на Софийския градски съд оправда Йоан Матев за убийството

...
Състав на Софийския градски съд оправда Йоан Матев за убийството
Коментари Харесай

Съдът оправда Йоан Матев за убийството в Борисовата градина

Състав на Софийския градски съд оправда Йоан Матев за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина на 2 юни 2015 година Така знаковото дело завърши на първа инстанция.

 В последната си дума пред съда Йоан Матев изиска да бъде оневинен Виж още

Присъдата обаче беше постановена с 3:2 гласа. На изключително мнение са ръководителят на състава Руси Алексиев и един от правосъдните заседатели, съгласно които има няколко, въпреки и косвени доказателства против подсъдимия. Според болшинството обаче няма доказателства, че Матев е държал ножа, за който се счита, че е оръжие на убийството, въпреки че по него е открит косъм, който доста евентуално е на Игнатов. Не беше взето поради и това, че братът на Матев заведе служителите на реда до мястото, където оръжието беше открито - шахта, покрай мястото на убийството. По-късно той отхвърли да свидетелства против брат си, защото законът му разрешава това.

Прокуратурата изиска най-високата допустима присъда - 12 години отнемане от независимост при непоколебим режим, защото по време на закононарушението Матев към момента е бил малолетен. Според държавното обвиняване, въпреки и на прага на пълнолетието, подсъдимият е разбирал какво прави, а потреблението на нож за осъществяването на действието демонстрира неуважение на човешкия живот.

Защитата обаче изиска оправдателна присъда с претекста, че не е потвърдена по никакъв метод връзката на подсъдимия с закононарушението.

Последните думи на Матев преди съставът да се отдръпна и да вземе решение бяха: " На първо място изричам откровени и съболезнования на всички близки на Георги Игнатов. Но, аз нямам нищо общо с тази покруса и по тази причина апелирам да бъда оневинен ".

След оправдателната присъда съдът промени мярката на Матев за неотклонение от домакински арест на подписка.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР