Състав на Софийския апелативен съд (САС) намали с 2 години

...
Състав на Софийския апелативен съд (САС) намали с 2 години
Коментари Харесай

Апелативният съд намали присъдата на акушерка, опитала да убие новородено

Състав на Софийския апелативен съд (САС) понижи с 2 години наказването на акушерката Емилия Ковачева и я осъди на 16 година затвор за опит за ликвидиране на новородено. Магистратите потвърдиха и на втора инстанция компенсацията от 400 000 лева, което би трябвало да заплати на родителите на потърпевшата Никол.

Присъдата на състава с ръководител Камен Иванов и членове Алексей Трифонов и Емилия Колева не е дефинитивна и може да бъде обжалвана или протестирана пред Върховния касационен съд (ВКС).

На първа инстанция в Софийския градски съд акушерката беше наказана на 18 години затвор за опит за ликвидиране на новородено, а съгласно експертизите само навременната интервенция на лекарски екип е избавил детето.

През декември 2015 година Емилия Ковачева беше упрекната, че в нощта на 17 против 18 април в неонатологичното поделение на болница " Софиямед " в стая за интензивно лекуване и специфични грижи за новородени направила опит съзнателно да убие Никол.

Час и половина тя е била с юмруци и е душила 3-дневното тогава бебе, като му е нанесла най-малко 39 удара. Детето имаше голям брой контузии, в това число счупена черепна кост, и единствено съответната лекарска интервенция след това предотвратила гибелта.По-късно се разбра, че дейностите на Ковачева са били записани и на камери, като записите бяха употребявани по делото. То обаче продължи близо 2 години на първа инстанция поради непрекъснати възражения на отбраната на подсъдимата и множеството експертизи.

Днес момиченцето е на 4 година, посещава детска градина, само че страда от епилепсия.

Апелативният съд се съгласява напълно с изводите на градския съд като взема решение да понижи единствено размера на наказването. В претекстовете си апелативните магистрати акцентират, че акушерката не е страдала от психологично заболяване, нито пък е имала признаците на професионален " бърнаут " - теза, която бе поддържана от отбраната, защото акушерката е работила 36 часа без отмора.

" Няма безапелационни данни за развиването на подобен синдром у подсъдимата предвид на упражняваната от нея специалност. Колегите ѝ декларират, че се е отнасяла отговорно към отговорностите си, без недоволства и спорове. По делото няма данни за и от проучвания на здравето и субективните недоволства на личния състав от отделението по неонатология по отношение на защита на труда и сигурността в болничното заведение ", пишат тримата съдии.

Едновременно с това обаче те акцентират, че Ковачева е работила доста, не са ѝ обезпечавани изискваните от закона почивки, работила е изключително в нарушаване на закона и това в някаква степен е асъдействало за дейностите ѝ.

" Настоящият правосъден състав смята, че точно изброените многочислени нарушавания на трудовото законодателство от страна на работодателя в забележителна степен са улеснили осъществяването на действието от страна на подсъдимата ", показва тричленният правосъден състав.

Освен това съдиите одобряват, че наказването на Емилия Ковачева би трябвало да бъде понижено, защото тя е изразила страдание за стореното, вдовица е и се грижи сама за двете си деца.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР