Състав на Русенския Районен съд постанови решение, с което отменя

...
Състав на Русенския Районен съд постанови решение, с което отменя
Коментари Харесай

Съдът: Глобите за неносене на маска са незаконни

Състав на Русенския Районен съд постанови решение, с което анулира санкция в размер на 300 лв., наложена от чиновници на Министерство на вътрешните работи на жител, за това, че е бил на обществено място без да носи защитна маска в нарушаване на издадената заповед на министъра на опазването на здравето, заяви уеб сайтът.

Изложените от съда причини за анулация имат отношение освен към този съответен случай, само че и към всички други сходни случаи на налагане на санкция на разположение, което не носи маска.

Съдия Ралица Русева показва, че в Закона за здравето има правна норма (чл. 209а), която планува налагане на глоба, само че същата не дефинира типа на нарушаванията, подлежащи на санкциониране, а препраща към заповеди на министъра на опазването на здравето. Законът за административните нарушавания и наказания(ЗАНН) обаче не позволява налагане на наказания, в случай че типът на нарушаването не е избран със закон или подзаконов нормативен акт. Тъй като заповедите на здравния министър не са такива, то и налаганите на наказания е в нарушаване на Закона.

Съдът осъжда Русенската дирекция на Министерство на вътрешните работи да заплати на санкционирания и правосъдните разходи в размер на 300 лв..

Решението не е дефинитивно и предстои на обжалване пред Русенският административен съд. Формалната логичност на това решение обаче е толкоз ясна, че несъмнено ще бъде доказана и от горната инстанция, в случай че Министерство на вътрешните работи апелира.

Така, в случай че законът за здравето не бъде изменен, налагането на санкции за неносенето на маски става безсмислено, тъй като същите ще бъдат анулирани в следствие от съда, а Министерство на вътрешните работи единствено ще заплаща правосъдни разходи. Промяна в закона, обаче не може да бъде направена, тъй като Народното събрание ще се саморазпусне в идващите дни, а идващото може да не се конститурира в обозримо бъдеще.

Изложените от съда причини имат отношение освен към носенето на маски, само че и към всички други наказания, налагани за несъблюдение на заповеди на здравния министър, издадени по силата на изключителната епидемиологична конюнктура.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР