Състав на Окръжния съд в Ловеч осъди на три години

...
Състав на Окръжния съд в Ловеч осъди на три години
Коментари Харесай

Осъдиха условно директора на Здравната каса в Ловеч

Състав на Окръжния съд в Ловеч осъди на три години условно с изпитателен период от 5 години шефа на Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) Антонио Маринов за част от обвиняванията, по други бе оневинен. В период от пет години подсъдимият няма право да заема управителна служба в областта на опазването на здравето.
Още по темата
Прокуратурата искаше Маринов да бъде наказан на 5 години отнемане от независимост, като наказването да се изтърпи действително, както и да му бъде наложена възбрана осем години да заема управителна служба в системата на опазването на здравето.

Шефът на РЗОК в Ловеч бе обвиняем за длъжностно закононарушение. Той бе упрекнат за това, че е сключил в нарушаване на законови условия и подзаконови процедури два контракта за оказване на болнична помощ по клинични пътеки и за осъществяване на амбулаторни процедури, с които за 2017 година и 2018 година е ощетил бюджета на Националната здравноосигурителна каса с над 1 950 000 лв..


Антонио Маринов е наказан по обвиняването, че не е извършил служебните си отговорности да съгласува за правомерност с юрисконсулта на РЗОК плановете на двата контракта, както и че те не са били предоставени на финансовия инспектор за прелиминарен надзор. Такъв надзор не е бил сбъднат и посредством непрекъсната процедура по проучване по отношение на разходната част на бюджетни средства. Мотивът за закононарушението е да се набави за другиго полза, като от действието са настъпили обилни нездравословни последствия - имуществени за бюджета, както и неимуществени, изразяващи се в увреждане на естественото действие на НЗОК и в частност на РЗОК-Ловеч и държавния бюджет, уронване престижа на институцията, подкопаване на доверието на жителите по отношение на държавните институции и по отношение на точното осъществяване на отговорностите на длъжностните лица, като казусът е изключително тежък.

Съдът го оправда по повдигнатите му обвинявания, че е сключил двата контракта без сходство с условията на Националния рамков контракт за 2017 година, съгласно който заявките за подписване на контракт с ново лечебно заведение се подават до 1 май 2017 година

Съдът разгласи подсъдимия за невиновен по обвиняването, че не е извършил служебните си отговорности и е подписал двата контракта без иницииране с докладна бележка или протокол до шефа на РЗОК - Ловеч за нуждата от тези контракти.

Присъдата може да се апелира в 15-дневен период от през днешния ден пред Апелативен период - Велико Търново.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР