Състав на Окръжен съд Стара Загора потвърди постоянната мярка за

...
Състав на Окръжен съд Стара Загора потвърди постоянната мярка за
Коментари Харесай

Оставиха в ареста руския учен от Арсенал, обвинен в шпионаж

Състав на Окръжен съд Стара Загора удостовери непрекъснатата мярка за неотклонение „ задържане под стража “ по отношение на доктор Сергей Зоненко, брачната половинка и синът им.

В хода на правосъдното съвещание отбраната изиска те да бъдат пуснати под гаранция или домакински арест, защото няма заплаха да се укрият, само че настояването не беше почетено, оповестява Българска национална телевизия.

Световноизвестният академик, математик и оръжейник доктор Сергей Зоненко – член на съветската Академия на науките, брачната половинка му Олга Гелдке и синът им Вениамин, бяха арестувани през октомври по обвинявания за изнасяне на информация за оръжия или произведения и технологии с двойна приложимост, както и за непозволено реализиране на достъп до осведомителна система или елементи от нея и непозволено прекопирване, потребление, укриване или заличаване на компютърни данни в осведомителна система от оръжейницата „ Арсенал “.
свързани новини12721на 10.10.202138042на 09.10.2021
По думите му преди години работел в Русия, само че защото жена му била литовка, се преместил със фамилията си да живеят в Литва. След като не съумял да си откри там работа, преди шест години семейството се преселила в България, където почнал работа в „ Арсенал “.

Той предложил на компанията разработките си за комулативни муниции. Според доктор Зоненко до неговото идване, в казанлъшката оръжейница не са произвеждали сходни муниции.

Едно от обвиняванията против е за така наречен непозволено реализиране на достъп до осведомителна система, съдържаща информация представляваща предпазена загадка.

Всички ще потвърдят, че моят компютър не е включен към никакви мрежи. Шест години работя в " Арсенал " АД и когато преди 4-5 години ми предложиха да се свържа към компютърната мрежа, аз отхвърлих. Компютърът ми не е обвързван с мрежовата система на " Арсенал “ и физически няма по какъв начин да извърша това закононарушение в което ме упрекват, съобщи пред съда професорът.
Второто обвиняване против него е прекопирване и заличаване на компютърни данни, представляващи градивни данни и разработки.

Тъй като компютърът ми не е бил в никакъв случай обвързван с мрежата на " Арсенал " няма по какъв начин да вляза в системата да копирам и изтрия нещо. Аз 4 месеца не съм бил на работа в " Арсенал " по здравословни аргументи. Компютърът ми е на видно място и всеки човек може да изтрие каквото си изиска. Не знам дали е имало нещо или не на него. Навярно някой без мое единодушие, в границите на тези четири месеца е изтрил някаква информация. Не бих могъл да го направя, защото не съм бил там, декларира в показанията си ученият.

Относно откритото взривно вещество в автомобила му споделя:

В колата ми е намерено парче примес от сяра и парафин. То се употребява при създаването на муниции, само че това е изцяло инертно вещество и няма нищо общо с взривното такова.
Четвъртото обвиняване против Зоненко е, че е откраднал макет на ракета и елементи. В дома му са открити към 3000 на брой, които били донесени от Русия и създадени от персоналната му компания.

Нито един от детайлите не може да послужи за макет на арсенал, акцентира ученият. Той беше безапелационен, че на конфискувания от вкъщи му компютър, флашки и флаш памети има чертежи и разработки, които съставляват целия му 35-годишен труд.

По делото има данни, че липсва цялостен съединен макет ракета, с дължина 1,40 м, която не е открита при обиските. Тя се съхранявала в кулоар в " Арсенал " и всеки би могъл да я вземе още повече, че Зоненко не е бил на работа.

Освен това бранителят на показа пред съда чертежи на авиационна ракета, които е свалил от интернет и посочи, че всеки образован компютърно човек, може да направи това самичък. По думите му това оборвало изказванието на прокуратурата, че тези чертежи са под закрилата на закона.

Делото беше следено от съветския консул у нас.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР