Съсобственикът на Видеолукс холдинг Божидар Колев и търговският директор Марчо

...
Съсобственикът на Видеолукс холдинг Божидар Колев и търговският директор Марчо
Коментари Харесай

ПРАКТИ-чески растеж

Съсобственикът на " Видеолукс холдинг " Божидар Колев и комерсиалният шеф Марчо Марчев

© Цветелина Белутова Статията е част от класацията " Капитал 100 ". Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат на www.capital.bg/k100/buy/. Новите магазини в Ямбол и Шумен и възходящата покупателна дарба на семействата в страната оказват помощ за растежа. Българският притежател сменя немската тактика - има обектите си, а не ги наема.
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Техногигантът

Резултатите на колоса в техниката също са мощни. След смаляването на предходния водач - " Техномаркет ", който тази година регистрира спад на приходите от 23%, " Технополис " заграбва пазарен дял и усилва оборота си с 9.7% до 514 млн. лева " В " Технополис " растежът се дължи в по-голяма степен на покупателната дарба на популацията ", отбелязва Божидар Колев. Фактор е и масираната реклама – компанията декларира, че е с най-голямата рекламна интензивност в сектора. Със своите 33 магазина в страната и 1760 души личен състав притежателите не виждат капацитет за в допълнение уголемение на комерсиалната мрежа в границите на идната година. Важни за " Технополис " са световните трендове в новите технологии, изключително в браншове като смартхоум, ховърбордове и дронове. Още по тематиката
Най-динамичните: Шампиони са горива, метали и произвеждане

Бизнесът на най-бързо растящите 50 компании се форсира приблизително с 47% през 2017 година
4 юли 2018
Британската група Kingfisher завърши придобиването на Praktiker в Румъния

Цената на договорката не беше обявена, магазините ще бъдат ребрандирани на Brico Depot
5 дек 2017
Най-динамичните: Производители на напредък

Приходите на най-бързо увеличаващите бизнеса си 50 компании нарастват приблизително с 46% през 2016 година
1 юли 2017
Вместо израелски мол - " Практикер " в Шумен

Plaza Centers продаде парцел от 26 дка против съвсем 2 млн. лева на българската верига
26 фев 2017
Бърза агресия, провал след рецесията. Така свърши немската ера на Praktiker преди четири години, когато поради банкрут на немския си притежател веригата магазини тук беше купена от създателите на българската " Технополис ". Днес картината е много по-различна, погледната през финансовите данни за 2017 година - компанията има растеж на приходите от 26% до 143 млн. лева, комерсиалната мрежа става от 11 обекта, а асортиментът към този момент включва освен най-евтини артикули, а от всеки ценови клас, общо над 50 хиляди Конкуренцията се ускорява, само че компанията съумява да надскочи в порастването си " Баумакс " и " Доверие Брико " (Mr. Bricolage), които регистрират едвам 1-2% растеж на оборота.

Положителните резултати идват след огромна рационализация, подхваната от новия собственик - " Видеолукс холдинг ", притежател на " Технополис ", която закупи сдружението през 2014 година и наследи 30 млн. лева загуба и 12 млн. лева фиктивен инвентар.

Представянето на " Практикер " се дължи на няколко фактора. От една страна, веригата откри два нови магазина през 2017 година - в Ямбол и Шумен. Успоредно с това продължава да обновява купените обекти, като процесът включва реорганизация на постройките и уголемение на комерсиалната повърхност. Фактор е и икономическата конюнктура в страната – безработицата пада, заплатите нарастват, а потребителите смятат приходите си за по-сигурни и купуват повече.

Добрата година

През миналата година " Практикер " съумя да повтори триумфа си от миналата – растеж на оборота с 26% до към този момент 142.8 млн. лева и облага от 6.3 млн. лева Ефектът не е непредвиден, защото е резултат от дълготрайната тактика на компанията – да се уголемява и модернизира.

В началото, при придобиването на бизнеса през 2014 година, е било нужно известно време, с цел да се оцени обстановката на " Практикер ". Първата година може да се опише като развой по излекуване съгласно притежателите. Малко по малко проблемите са адресирани. Например първоначално веригата е имала единствено един от обектите си – магазина в Русе, до момента в който останалите са били чартърен. Към 2017 година всички магазини са добити и наемите са история, което отписва солидно перо от разноските на компанията. Така " Практикер " стартира годината на чисто.

" По-голямата част от растежа е с помощта на разширението на веригата и обновяването на остарели магазини ", разяснява съсобственикът на " Видеолукс холдинг " Божидар Колев. Самото реновиране е огромен план, който ще отнеме на сдружението месеци. Например обновеният магазин във Велико Търново отваря порти в реконструирана постройка, с увеличена комерсиална повърхност с 2.3 хиляди кв.м до близо 6 хиляди, двойно по-голям подбор, личен състав, а оттова и оборот.

Фактор е и интензивността на имотния пазар. При настоящите облекчени условия за заем, ниските лихви по депозити и растящи цени на парцели търсенето на жилища осезаемо нараства в огромните градове в страната. А дружно с имотния пазар потеглят и други браншове като мебелната промишленост и търговията на дребно, изключително в сектора " направи си самичък ", където е " Практикер ".

Допълнителен тласък за бизнеса са трендовете на пазара на труд, където безработицата пада до най-ниските си равнища от рецесията насам, повече хора работят, а заплатите нарастват с към 10% на година. Всичко това усилва покупателната дарба на популацията и те купуват повече, отбелязва Колев.

Възход в мрежата

На този стадий близо 2% от продажбите на " Практикер " са през интернет. Според мениджърите това е сериозен растеж, въпреки и да е частично вследствие на ниска база. " Много хора избират извършването на покупки онлайн и планираме да разширяваме положителните си резултати там ", разяснява Колев.

Макар че цифрата не звучи внушително, спецификата на бизнеса на " Практикер " не разрешава и доста по-голямо навлизане на онлайн търговията. Според комерсиалния шеф Марчо Марчев нарастване ще има, само че по малко, защото продуктите би трябвало да се видят онлайн, тъй като се съчетават с голям брой други интериорни решения.

Цел за предстоящ дял на онлайн продажбите няма, защото вниманието на компанията е ориентирано към цялостното онлайн наличие. " Сайтът на компанията доста повече се употребява за информация от бъдещи консуматори, с цел да се ориентират какво биха желали да изберат. След това идват в магазина и си го купуват ", разяснява Колев. Страницата е по-скоро канал за връзка с клиента, в сравнение с платформа за онлайн търговия.

Следващата стъпка

От деветте наследени магазина единствено два към момента не са осъвременени, само че те влизат в проектите за идната година. До края на 2018 и началото на 2019 година всички първични обекти на " Практикер " ще бъдат с по-голяма повърхност и по-голямо многообразие.

Същевременно сдружението работи и върху нови планове като стартирания през май градеж на хипермаркет във Враца, в съседство до " Технополис ". Сградата ще заема повърхност близо 7.5 хиляди кв.м, а комерсиалната зала ще се простира на близо 5 хиляди от тях. " Стратегията ни е да продължим да се разширяваме ", отбелязва Колев.

За лихвите и хората

Положителната икономическа интензивност през 2017 година прави посочването на съответни провокации мъчно. Трудно, само че не невероятно. Тежката зима даде неприятен старт на годината, а политическата конюнктура в допълнение усложнява ситуацията. " Имахме релативно неприятни резултати през първото тримесечие на предходната година. Преди избори нормално е по този начин, а тогава имаше парламентарни избори. Също по този начин зимата беше много тежка, което се отразява отрицателно на потребителската интензивност ", разяснява Колев. " В сходни интервали на неустановеност нормално има спад ", добавя Марчев.

В средносрочен проект предизвикателство пред веригата са лихвите, които сега са на исторически ниски равнища, само че в границите на година се чака да се покачат, което ще се усети и в България. А сходна вероятност е притеснителна от позиция на имотния пазар, който благоприятства и бизнеса на " Практикер ".

Компанията не остава по-назад от общите трендове в страната и по още един аршин – провокациите на пазара на труд. " Все повече компликации срещаме при набирането на личен състав ", отбелязва Марчев. " Но това ни принуждава да сътворяваме по-добри условия на работа и конкурентно възнаграждение, с цел да задържим настоящите си чиновници ", добавя Колев. Проблемът е изключително забележим в огромните градове, където безработицата към този момент се приближава до естествената норма.

В по-малките градове обаче това не е проблем. Например новият обект на " Практикер " във Враца може да се възползва от основаната основа на компанията от страната на " Технополис ". " Използваме и фрагменти на " Технополис " за основни позиции, което е и опция за развиване за чиновниците ни. Така е по-лесно и за нас да построяваме новия екип, тъй като използваме синергията сред двете вериги ", разяснява Марчев. Съсобственикът на " Видеолукс холдинг " Божидар Колев и комерсиалният шеф Марчо Марчев:

Пазарът пораства гладко, няма взрив

Как избирате какво да добавите към асортимента си?

Б.К.: Избора вършим въз основата на предходен опит, вътрешен глас и разбор. Следим международните трендове. Продуктовите ни мениджъри работят с нас от дълги години, имат извънредно богат опит и положителни връзки с доставчиците ни. В резултат можем да се доверим на експертизата им.

М.М.: Оглеждаме какво предлага конкуренцията, получаваме информация и непосредствено от комерсиалните обекти. Самите производители също ни насочват накъде върви промишлеността, какви са трендовете и какво следва в бизнеса.

Какви са трендовете в браншовете на " Практикер " и " Технополис "?

М.М.: Пазарът се усилва едва като цяло. Въпреки позитивните трендове не може да се приказва за съответен взрив. Събуждането на имотния пазар се усеща в този момент и при нас, с леко забавяне от няколко месеца до половин година. Продажбите онлайн нарастват доста.

Какъв е профилът на потребителите на двете компании?

М.М.: И двата бизнеса са всеобщи и не разделяме популацията. Всички бихме желали да бъдат наши клиенти.

Б.К.: И двете вериги имат артикули за всеки. Секторът на " Практикер " е " направи си самичък ", т.е. всеки може да си направи каквото изиска, и то с минимални средства. Ние не таргетираме консуматори. Сегментирането надали би донесло изгоди в нашия бизнес. К100 - ранглиста на най-големите компании в България

- Класацията топ 300 компании по доходи
- Класация по браншове
- Най-рентабилните компании
- Анализ на данни
- Интервютa

Изданието е подарък за всички клиенти Капитал PRO.
Всички останали читатели могат да го намерят от 6 юли онлайн или в комерсиалната мрежа - централните търговски обекти за вестници, магазините Inmedio, Relay, One Minute, както и във веригите OMV, Фантастико, Кауфланд.Вижте още »Поръчайте изданието »
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР