- Съсипаха ли пандемията от КОВИД-19 и войната в Украйна

...
- Съсипаха ли пандемията от КОВИД-19 и войната в Украйна
Коментари Харесай

Христо Проданов: Убеден съм , че на Българското Черноморие няма да срещнем мина

- Съсипаха ли пандемията от КОВИД-19 и войната в Украйна туризма ни? Какви са упованията към летния сезон? Мой посетител в този момент е министърът на туризма Христо Проданов. Здравейте.
- Здравейте.

- Имате ли еднопосочен отговор - унищожиха ли туризма тези две събития?
- Оказаха отрицателен резултат. А другояче аз съм сдържан оптимист, че летният сезон също ще бъде добър, подобен, какъвто беше и зимният сезон. Защото зимният сезон беше под знака на КОВИД още веднъж, само че все пак бяха взети нужните ограничения, тъй че зимният сезон в действителност е добър, както предвиждахме. Така че се надяваме летният да бъде добър.

- Добре. Дайте първо за бежанците единствено да поговорим. В изявление за „ Тази събота " Калина Константинова сподели, че 54 000 са бежанците, които сега са на територията на България и са останали. Колко от тях обаче са по хотелите?
- С данни от 25 март, т.е. от през вчерашния ден, 14 900 и няколко са бежанците, които са настанени в местата за настаняване, регистрирани в Националния туристически указател и върху които ние имаме ангажимент за въпросните 40 лв. за подкрепяне за храна и за нощувка.

- Толкова ли е сумата, която сподели и вицепремиерът - 6, 7 милиона...
- Малко повече.

- Малко повече, към 7 милиона ли ще пристигна заплащането?
- Да, малко над 7 милиона е до този стадий това, което сме създали по нашите калкулации, тъй като знаете, че нашият ангажимент е да наблюдаваме това и да направляваме прецизно първо - по какъв начин се посрещат тези хора, второ - дали те са налични, и трето - по какъв начин се обгрижват, с цел да може надлежно след това ние правилно да осъществим нашите задължения по отношение на заплащането. Като държа да подчертая тук още веднъж, тъй като доста се спекулира с тази тематика - вършим всичко допустимо, тъй че тези средства да са за сметка на европейската взаимност, т.е. тези средства да не са от националния бюджет.

- По някакъв различен метод, с изключение на тези прословути 40 лв. дневно за човек, който бяга от Украйна, по някакъв различен метод ще подпомогнете ли хотелите и хотелиерския бизнес, мислите ли за такива варианти?
- В началото на нашия диалог констатирахме - и това е самата истина, че в действителност туристическият отрасъл беше най-засегнат, най-строго обиден от коронакризата. Няколко пъти бяха напълно затваряни, тъй че е обикновено тези хора да получат и много по-високи помощи. В тази връзка през вчерашния ден беше изплатена и втората стратегия от 30 милиона. Всичките претенденти, които бяха утвърдени за такава помощ, получиха своите средства. В рамките на идната седмица имаме стратегия за туроператорите, която е на стойност 6 милиона. Те също ще бъдат оценени и при започване на април също ще получат своите средства. Европейската комисия нотифицира нашето искане по отношение на помощта от 35 евро за така наречен „ седалки за докаран екскурзиант " откъм туроператорите. Тази помощ също започваме да администрираме и да изплащаме, тъй че в действителност това, което можем да създадем, с цел да помогнем за страна, ние го вършим. Правим го по най-бързия метод и по най-справедливия съгласно мен метод.

- Последен въпрос по тази тематика, само че той е може би най-важният. Свършват тези три месеца и хората, които са настанени сега по хотелите, отиват къде? Вицепремиерът Константинова малко енигматично приказва за това, че оглеждат местоположения един път, оглеждат локация, където да бъдат преместени тези хора, в случай че военните дейности продължат. Как я виждате вие тази локация, къде?
- Първо, уповавам се след тези три месеца войната в действителност да е свършила, тези хора, които желаят да останат в България, да си намерят работа и да стартират да работят и надлежно да се издържат; тези, които решат, че би трябвало да отидат някъде другаде или да се върнат в родината си, да го създадат. Ако въпреки всичко обаче влезем в този сюжет, че имаме такава дълготрайност, ще беседваме с хотелиерите, изключително по Черноморието, които сега са подсигурили убежища на тези хора - в случай че те имат резервации, записвания, т.е. базата им е нужна за летния сезон, ще търсим други местоположения навътре в страната, тъй че в действителност тези хора да не останат на улицата. Естествено, единствено тези, които имат потребност, тъй като обстановката е друга и случаите са разнообразни.

- Разсъждавам на глас - тези местоположения навътре в страната може ли да са зимните ни курорти?
- Възможно е. Ще се организира диалог с тях и тези, които имат предпочитание да дават своите бази за такава потребност, естествено ние ще бъдем признателни и ще се възползваме от това. Но както споделям и дублирам още един път, уповавам се в действителност да няма потребност от такава помощ и от такава поддръжка и всичко да се подреди.

- Добре, да забележим в този момент какво ще се случи с летния сезон, към който вие казахте, че сте сдържан оптимист. Хотелиери и туроператори са обезпокоени за идния летен сезон. Отменени резервации, анулирани полети. В част от хотелите по морето има, несъмнено, бежанци. Сега отиваме на Южното Черноморие, с цел да разберем повече за проблемите на място. Десислава Генева ще ни опише какви са те.

Репортер: Намирам се в хотел в Несебър. Хотелът разполага със 180 стаи. Това е хотел, който работи единствено през летния сезон. Сега обаче хотелиерът е отворил вратите си, с цел да одобри бежанци. Въпреки филантропичната помощ, която им оказва, той се надява да работи обикновено през летния сезон. Г-н Радостин Дачев, имате ли резервации за летни сезон и какво се случва с анулация идна резервация и изобщо обстановката тук?

Радостин Дачев, хотелиер: Въпросите са повече от един. На първо място са хората, които сме настанили, тъй като ние би трябвало първо да се оправим с тях, и чак след 31 май да почнем да мислим и за дейния туристически сезон. По отношение на дейния туристически сезон ние сме наясно, че за тази година, 2022 година вървяха резервациите добре до 24 февруари. След като стартира войната на 24 февруари, внезапно резервациите спаднаха. Има три индикатора, които ние следим. Единият индикатор, това е каква е летателната стратегия за „ Сезон 2022 ". В този аспект знаем, че има анулирани полети за...

Репортер: При вас има ли анулирани резервации?

Радостин Дачев: Разбира се, че имаме. Първо, че имаме анулирани резервации за май месец. Второ, този интервал след 24 май резервациите тотално стопираха. И трето, задатъците, които би трябвало и по принцип изплащат туроператорите, се отложиха за неопределен срок. Това е във връзка с самите тях.

Репортер: Нека да чуем и туроператора - Иван Кирязов е тук. Има ли анулирани полети, има ли анулирани туристически стратегии и от кои дестинации са те?

Иван Кирязов, туроператор: Благодаря за опцията. Напълно удостоверявам думите на сътрудника Дачев. Аз съм туроператор на пазари „ Източна Европа " и аз тъкмо мога да заявя, че пазари „ Русия, Украйна, Беларус " за този сезон са изгубени. Беларус и Русия - заради наложени наказания на авиосъобщения и неявяване на чартърни стратегии, Украйна - заради военни дейности. Бях на тържища в Полша и в Унгария и бих сподели, че пазари „ Полша, Унгария, Чехия и Словакия " обстановката е същата - стопираха резервациите, ползата липсва, отсъства и в действителност приказваме за един доста сериозен, тежък сезон, в случай че може да кажем изобщо за иден сезон. Наистина резервациите стопираха.

Репортер: Ще убие ли войната туризма в България?

Радостин Дачев: Войната постоянно е война, тя постоянно е един форсмажор, с който всеки екскурзиант се преценява. Както беше и с КОВИД обстановката. Знаете, първата година всичко това се отсрочи за неопределен срок. Така че...

Репортер: Така е. Жени, както виждаш, хората от туристическия отрасъл имат и въпроси към министъра. Нека да чуем един от въпросите.

Радостин Дачев: Да. На първо място, във връзка с бежанците - с тези регистрации по краткотрайна протекция. Каква е позицията на Министерство на туризма да отпадне регистрацията „ Временна протекция " във връзка с тази стратегия? Другият къс въпрос е: тази стратегия завършва на 31 май, какво се случва и каква е политиката?

Иван Кирязов: Нашият въпрос е следният: поради цялата обстановка с българския туризъм, която се случва, държавното управление и способени отраслови министерства подготвени ли са, започнаха ли да мислят за поддръжка на туристическия отрасъл? Имам поради по ограниченията, които са досега, които са до 1 юни, те да продължат до края на годината. Ние ще изготвим ясно и тъкмо писмо с нашите оферти и претенции. Това би трябвало да бъде сложено като тематика към този момент.

Репортер: Така. Жени, терзанията са доста съществени по морето измежду целия туристически отрасъл.

- Разбрах въпросите, Деси. Много ти благодаря. Министърът на туризма незабавно дава отговор. Те са два, тъй като на третия отговорихте - какво се случва след 31 май.
- Точно по този начин, след 31 май.

- Да отпадне регистрацията на хората, които бягат от Украйна, в България.
- Регистрацията няма по какъв начин да отпадне, тъй като първо посредством регистрацията ние наблюдаваме под някаква форма хората, които са на територията на България и търсят леговище, тъй като с изключение на протекция, те имат потребност, най-вероятно ще имат потребност и от някакво лекуване децата, тъй като най-вече има доста дребни деца. Те ще имат потребност от някаква просветителна грижа и така нататък Така че няма по какъв начин това да бъде анулирано. То просто продължава. В изявлението госпожа Константинова сподели, че от ден на ден и повече набира скорост регистрацията, тъй че мисля, че ще се оправим.

- Вторият въпрос - ограничения в поддръжка на сектора и на туристическия бизнес, и то до края на годината. Сега една скоба разтварям. Чух вицепремиера Асен Василев да споделя, че през юни стопира тази мярка 60:40, тъй като пандемията е затихнала. Обаче това не е ОК за туризма ни.
- Ситуацията е следната, обяснявал съм доста пъти и на сектора и ние ще създадем, което е в нашите благоприятни условия, тъй че да дадем предложение към Европейската комисия тези стратегии за поддръжка и помощ да продължат, тъй като с изключение на коронакризата, и войната в Украйна...

- Да продължат докога - до края на годината?
- До края на годината. Ситуацията е следната обаче: това е тип държавна помощ, която с цел да може страна член на Европейския съюз да дава такава помощ, ние би трябвало да имаме съответното позволение, съответната нотификация от Европейската комисия. Засега разрешението за държавна помощ на територията на целия Европейския съюз е доникъде на тази година. В момента върви изследване, сондажи на равнище Европейска комисия и на равнище европейски страни за това каква е позицията на обособените страни, дали тази помощ би трябвало да продължи. Ние сме изпратили публично писмо от Министерството на туризма с това, което споделяме като наше мнение, а то е, че в действителност би трябвало да продължи до края на годината ограниченията, които подкрепят засегнатите браншове.

- Така, добре.
- Но това, както споделям, е решение на Европейската комисия, а не национално решение.

- Добре. Сега, господин министър, опишете ми „ Лято 2022 ". Войната избухна на 24 февруари, руснаци няма да дойдат, украинци - изрично няма да дойдат. Тук доскоро чухме - чехите и поляците надали. Вървят клюки за това, че мини...
- Не съм склонен за чехите и за поляците.

-... пътуват към нашите крайбрежия. Кои са туристите, които ще дойдат това лято на Българското Черноморие?
- Първо за имиджа на България не ни оказват помощ малките екрани, като в централните вести излъчват мини, бомби и бомбоубежища. Аз не съм сапьор...

- Руската агитация не ви оказва помощ, дано по този начин да ви кажа.
- Аз не съм сапьор, не съм експерт, само че съм уверен, че на Българското Черноморие няма да срещнем мина. Защото въпреки всичко ние поставяме старания да вършим реклама, да кажем това, което е истината - в действителност, че България е сигурна дестинация и че в България е хубаво хората да идват и да почиват. И това, което се прави като репортажи, не зависи чия агитация е. Не ни оказва помощ...

- Добре, ще дойдат ли британците, германците, от скандинавските страни туристите - това, което за нас е значимо?
- Според мен англичаните и германците ще дойдат долу-горе в същите рамки, в каквато и предходната година. Но това, което споделиха в репортажа за Полша и за Чехия, не съм склонен. Напротив, от Полша най-вероятно ще имаме растеж, от Чехия също най-вероятно ще имаме растеж, от Румъния, от Сърбия и от Северна Македония, което значително се надявам, че ще замести неналичието на украинските и съветските туристи. Между другото, при започване на другия месец се открива и директна линия сред Краков и Варна, което демонстрира и самия интерес от страна на полските туристи към България.

- Българите ще изберат ли българското? Мерките против КОВИД падат в България, само че падат и в целия свят. Къде е гаранцията, че ние българите няма да хукнем към гръцките морета?
- Надявам се, че предходната година нашите хотелиери са потвърдили, че могат да дават в действителност конкурентна услуга за отмора на нашите съграждани, тъй като те в действителност са цел №1 на туристическия отрасъл, тъй че те още веднъж да посетят България. Истината е, че на всички места другаде е много по-скъпо, в сравнение с нашето Черноморие.

- На финала на диалога ни един значим подробност. Разбирам, че хотелиери от Южното ни Черноморие, откъдето се включи Деси Генева доскоро, са обезпокоени, защото близо 90% от техните резервации идват от немския туристически тръст ТУИ. Сега драмата там е политическа - 1/3 от концерна се държи от един съветски олигарх, Мордашов, който към този момент е в листата на Европейския съюз за глобени. Разбирам, че той е напуснал Надзорния съвет, само че все пак допустимо ли е по този начин, както педи години „ Томас Кук " - английският туроператор, банкрутира, в този момент и ТУИ да банкрутира?
- Не бива да има суматоха. Истината е следната: този човек, Мордашов, има 34% от акциите на ТУИ. Останалите акции се имат от редица други акционери, тъй че чисто математически, даже той да не може да оперира с тези средства, не би трябвало да има проблеми с ТУИ. Така че това е самата истина и всеки може да си направи изводите от тези наши хотелиери, които работят с този туроператори. Не бива да се спекулира, не трябва да се насажда някаква суматоха, би трябвало да се споделя истината. Истината е тази: той има 34% от акциите на ТУИ.

- Добре. Аз ви благодаря.
- Не, аз ви благодаря.

- Това беше министърът на туризма Христо Проданов, в изявление за „ Тази събота ".
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР