Съсипаха го това машинно гласуване, заяви IT експертът Ясен Танев.

...
Съсипаха го това машинно гласуване, заяви IT експертът Ясен Танев.
Коментари Харесай

IT експерт: Вече нямаме машинно гласуване в България

Съсипаха го това машинно гласоподаване, съобщи IT специалистът Ясен Танев. „ Това е последователен развой по изключването на машините от всякаква логичност за автоматизация “, сподели още той.

„ Първо машината престана да бъде кутия за електронните бюлетини и се трансформира в печатарка. След това с цел да не се постанова да броим какъв брой е машинният и хартиеният избор, тъй като може да се окаже, че хората харесват повече да гласоподават с машини, споделиха, че ще се написа една таблица. Съдът върна текста, ЦИК реши да не апелира. Това се трансформира в тематика за дисертация за политически науки “, разяснява той в ефира на БНР.

Танев акцентира, че в оповестеното задание към изпълнителя липсват две фрази, свързани с края на изборния ден и издаването на протокол, който демонстрира по какъв начин се е гласувало. Според него по този начин машината към този момент не е нищо повече от „ принтер “:

„ Защо ЦИК са изтрили тези два реда? Защо желаят съществуващият програмен продукт да бъде модифициран и това да отпадне? Защото не желаят да може да се ревизират разписките в кутията за разписки на машината или тъй като не желаят да дадат опция комисията да работи по-лесно, да огледа разписката и да препише цифрите? Може би концепцията е, че желаят единствено да се брои и да няма друга препоръка. Машините се изтриват като индивид, те се трансформират в писалки. Ние към този момент нямаме машинно гласоподаване в България “.

Имаше предложение в ЦИК за закупуване на 12 хиляди калкулатора, акцентира с подигравка IT специалистът. Ситуацията е неуместна, счита той:

„ Не може за 1 месец да извършите нещо качествено. И да го създадат, „ Информационно обслужване “ би трябвало да получат премията за „ IT компания на годината “. Това значи, че би трябвало да бъде бързо, качествено, киберсигурно, да обучат хората и това да е използвано. Аз им поисквам триумф, тъй като това би било международна вест “.

Експертът прикани ЦИК идващия път да не стартират да си правят работата 1 месец преди изборите, тъй като това е орган, който работи целогодишно. Според него „ Информационно обслужване “ е под максимален риск сега.

„ Ако ги е боязън от машинното гласоподаване, по-добре да го махнат, с цел да спестят едни милиони “, изрече мнението си той.

Имаме доста неприятни практики, сподели още той и добави:

„ Знам, че в ЦИК има хора, които схващат по какъв начин нещата могат да бъдат направени. Онова, което не мога да схвана, е за какво като се съберат дружно не излизат с решение или може би като не излезеш с решение е комфортно, тъй като не могат да ти търсят отговорност. Най-вероятно кашата се получава от това, че от една страна не желаят да се поема отговорност, въпреки това – че с цел да се покаже ангажираност сме се пренавили “.

За електронното ръководство Ясен Танев сподели, че го има, само че не постоянно може да се откри елементарно:

„ И обществото, и държавната администрация са разграничени на две групи. Едната група са хората, които желаят да се върви към електронно ръководство и понижаване на административната тежест, с цел да може да се случват нещата по-лесно и да ни остане време да се занимаваме с ефикасна активност. От другата страна и в държавната администрация, и измежду популацията са онази група от хора, които споделят „ Нека си остане хартията, аз на компютърджии нямам доверие “. Това е огромната борба в обществото и в държавната администрация – прогресивните сили и групи от хора и тези, които са привикнали да живеят в предишното и се доверяват на статуквото “.

Той е безапелационен, че с цел да може да има цифровизация, то тя би трябвало да бъде разбрана. По думите му това е ролята на общностите, които би трябвало да описват и изясняват. Според него електронизацията би трябвало да е последователен развой и парите, които се харчат, да бъдат ръководени вярно.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР