Сър Кийр Стармър настоява, че Обединеното кралство няма да бъде „приемник на правила“ след реакцията относно позицията относно ЕС

...
Също така, ние няма да бъдем приемач на правила“, продължи
Коментари Харесай

„Също така, ние няма да бъдем „приемач на правила“, продължи той. „Правилата и законите на тази страна ще бъдат направени в парламента в съответствие с националния интерес.“

Той обаче добави: „Но това не означава, че лейбъристкото правителство иска да понижи стандартите за храна, иска за по-ниски стандарти за правата на хората на работното място.

„Лейбъристката партия е напълно последователна по тези въпроси в продължение на много години – тук няма изненада. Между другото, това също е правителствена политика."

Неговите забележки идват, след като лидерът на лейбъристите заяви, че "не искаме да се отклоняваме" от правилата на ЕС в кадри от конференция на лявоцентристки лидери в Канада, видени от Sky News.

Прочетете още: Лейбъристите са „обсебени от това да влязат във властта“ – най-новото в политиката

Сър Кийр твърди, че връзката на Великобритания с ЕС може да бъде много по-силна, като същевременно остава извън блок и извън единния пазар, „колкото повече споделяме бъдеще заедно“.

Коментарите предизвикаха нова дискусия за това как лейбъристите биха подходили към Брекзит, като торите незабавно се възползваха от възможността да обвинят сър Кийр в искат да върнат Обединеното кралство в ЕС.

Министърът по повишаване на нивото Майкъл Гоув каза, че забележките са показали „истинския Кийр Стармър“ и твърди, че лидерът на лейбъристите иска „да ни върне в ЕС“ и „ре - управлявайте агониите на Брекзит от миналото".

 Марк Спенсър обвини сър Кийр в "пореден флип провал".

По-рано в петък лидер на Лейбъристката партия каза пред Sky News, че "ясно ще има начини", по които Обединеното кралство се отклонява от ЕС, включително чрез отделни търговски споразумения.

Джеймс Мъри, финансовият секретар на лейбъристите в сянка към Министерството на финансите, каза, че партията му е била „много ясна през цялото време“ относно всякакви „червени линии“, които ще има с ЕС след Брекзит.

Той каза, че „не искаме да сме в единния пазар, не искаме да сме в митнически съюз, не искаме да върнем свободата на движение - но ние искаме по-добри търговски отношения".

Г-н Мъри отвърна на критиките от страна на консерваторите и каза, че те нямат "план да накарат Brexit да проработи".

Попитан как Обединеното кралство би могло да увеличи максимално предимството на Брекзит, ако не се отклони от правилата на ЕС, каза г-н Мъри пред Sky News: „Е, очевидно ще има начини, по които да се разминаваме по отношение на сключването на нашите собствени търговски споразумения с други държави и т.н. на.

„Но разговорът, който водим днес, е фокусиран върху стандартите на Обединеното кралство и мисля, че това, което Кийр каза, е, че нямаме интерес да отслабваме или смекчаваме стандартите на Обединеното кралство, когато става въпрос за неща като храна стандарти, защита на потребителите, права на работниците и така нататък."

Искат ли лейбъристите правила на ЕС?

Забележките му бяха повторени от кмета на Лондон Садик Хан, който каза, че сър Кеир е „прав да каже, „вижте, сегашният сделката, която имаме с Европейския съюз, има големи проблеми“. Някои го характеризират - аз бих - като екстремна, твърда сделка за Брекзит.“

Той каза, че е „правилно“ сър Кийр да се стреми да „потърси по-добра сделка“, когато настоящата сделка, договорена от Борис Джонсън, предстои да бъде преразгледан през 2025 г.

Г-н Мъри каза, че все още ще има области, в които лейбъристкото правителство ще се отклони от Брюксел, например чрез сключване на търговски споразумения по света.

Той добави: „Всичко, което виждаме при консерваторите, е допълнителна бюрокрация върху бизнеса, което означава, че оказва влияние върху икономическия растеж, което означава, че задълбочава кризата с разходите за живот.“

Лейбъристите се придвижиха да изяснят позицията си относно отношенията в ЕС след разкритията, че сър Кийр Стармър е казал, че не иска да се отклонява от правилата на Брюксел

Днес той каза, че Обединеното кралство няма да „взима правила“ от ЕС и че законите на Обединеното кралство ще бъдат „правени в парламента“.

Неговият министър на финансите в сянка Джеймс Мъри изглежда отиде по-далеч, казвайки „ясно ще има начини, по които наистина ще се разминаваме“, посочвайки търговските сделки като пример.

Защо бързата реакция?

Е, коментарите на лидера на лейбъристите в Канада бяха уловени от Консерваторите като доказателство, че правителството на Стармър би подновило стари битки за Брекзит и дори ще се опита да върне страната обратно в ЕС.

Това надценява текущата позиция на лейбъристите.< /p>

Но той фокусира вниманието върху слабото място на сър Кийр Стармър като политик, който подкрепи оставането в ЕС и след това настоя за втори референдум, докато беше под ръководството на Джеръми Корбин .

Оставяйки обаче политическия шум настрана, всичко това ни дава допълнителна представа за това накъде могат да се насочат отношенията между Обединеното кралство и ЕС при лейбъристко правителство.

< p class="sdc-article-factbox__text">Партията явно иска по-конструктивни отношения с Брюксел и вижда това като най-добрия начин за постигане на напредък по въпроси като миграцията и икономиката.

Може също така да изчислят, че гласоподавателите са се отдалечили от трескавите битки за Брекзит от минали години и са готови за стабилизиране на отношенията с най-близките ни съседи.

Иронията, разбира се, е, че позицията на торите не е толкова различна.

От Рамковата сделка от Уиндзор за Северна Ирландия до повторното присъединяване към научната програма Horizon, Риши Сунак също е поставил курс за повече сътрудничество с ЕС.

Но това няма да ги спре да се опитват да вземат парчета от лейбъристите по тази позната и трескава тема.

Изявлението на сър Кийр беше направено само дни след като той беше принуден да прекрати спекулациите, че може да се присъедини към квотната система на ЕС за мигранти, след като каза, че ще говори с блока за споразумение за връщане - което накара консерваторите да го заклеймят „Г-н Отворени граници“.

Изявлението му в събота вечерта дойде в отговор на въпрос от Джон Мактернан, бивш помощник на сър Тони Блеър, на конференция за прогресивни лидери в Монреал.

< p>Сър Кийр каза: „По-голямата част от конфликта с това, че Обединеното кралство е извън ЕС, възниква, доколкото Обединеното кралство иска да се разграничи и да прави различни неща с останалите ни партньори от ЕС.

„Очевидно колкото повече споделяме ценности, толкова повече споделяме бъдеще заедно, толкова по-малко е конфликтът. И всъщност стават достъпни различни начини за решаване на проблеми.

Прочетете още:
Стармър си поставя за цел по-близки отношения с Европа
Сър Кийр не изключва повишаване на данъчната тежест при труда

„Всъщност ние не искаме да се разминаваме, не искаме да понижаваме стандартите, не искаме да разкъсваме екологичните стандарти, работните стандарти за хората, които работят, хранителните стандарти и всичко останало .

„Така че изведнъж се намирате в пространство, където, независимо от очевидния факт, че сме извън ЕС, а не в [Европейското икономическо пространство], има много повече допирни точки, отколкото бихте могли мислете."

Говорител на лейбъристите каза след забележките, че Обединеното кралство е "напуснало Европейския съюз и ние няма да се върнем под никаква форма".

"Всякакви решения за това, което стандартите, които следваме, ще бъдат направени в парламента на Обединеното кралство“, добавиха те.

„Торитата не са използвали Брекзит, за да се разминават по отношение на хранителните, екологичните или трудовите стандарти и ако имат план да го направят, трябва да бъди чист с хората."

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР