Същинска изненада е кой е човекът, който най-често посещава гроба

...
Същинска изненада е кой е човекът, който най-често посещава гроба
Коментари Харесай

Популярен водещ от Нова тв всеки месец посещава гроба на Желю Желев за да потърси духовна подкрепа

Същинска изненада е кой е индивидът, който най-често посещава гроба на Желю Желев. Това не е някой от членовете на фамилията на първия ни демократично определен президент, а звездата на Нова телевизия – Николай Дойнов. Няма месец, в който журналистът да е пропуснал да занесе цветя пред паметника на философа, който има за нравствен татко и под чието попечителство е израсъл, твърди lupa.bg.
Истинският татко на Ники Дойнов умрял, когато той бил единствено на 7 години. Семейството било близко с Жeлеви и бъдещият президент играл голяма роля във възпитанието и оформянето на характера на журналиста.

Като дете Ники Дойнов бил чест посетител в дома на Желю Желев дружно с майка си и брат си. Бъдещата звезда на Нова телевизия бил доста непосредствен със Станка – дъщерята на Желеви. Тя е единствено с две години по-голяма от него и идеално си пасвали в игрите.
„ Като се съберяхме, не оставаше необърсан прахуляк у дома. Всичко помитахме с облекла, на всички места се въргаляхме ”, споделя Станка Желева. Познати на Дойнов описват, че Желю последователно поел уговорката да дава бащински препоръки на бъдещия публицист, защото нямало кой различен да го направи. Тъй като Ники бил чест посетител в дома му, Желев с годините почнал от ден на ден да си поддържа връзка с него, да разискват разнообразни проблеми и по този метод се трансформирал в една от най-важните фигури в живота му.

Самият Дойнов не отхвърля, че Желев е изиграл голяма роля за него в интервала на израстването му. Той и до през днешния ден пази топли мемоари от познанството си с него и в този момент, когато самият той е към този момент татко, постоянно отивал на гроба му, с цел да потърси духовна поддръжка.
Философ и изтъкнат отстъпник, държавник и общественик. Д-р Желю Желев е главен основател и съосновател на Клуба за публичност и преустрояване и е измежду създателите на Съюза на демократичните сили (декември 1989 г.). Председател е на Парламентарната група на Съюз на демократичните сили във Великото Народно заседание (юни 1990 г.). На 1 август 1990 година е определен от Велико народно събрание за Президент на Република България, а на 19 януари 1992 година, според новата Конституция на страната, е определен за държавен глава директно от народа.

От 1993 година е патрон на Либералния интернационал, а от 1997 година е почетен ръководител на партия „ Либерално-демократична опция ”. Президент е на Фондация „ Д-р Желю Желев “, член, създател и Президент на Балканския политически Клуб.
Носител е на най-високото държавно отличие медал „ Стара планина “ I степен, както и на голям брой университетски и държавни награди.
Поклон пред светлата му памет!
Инфо: Марица

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР