Същевременно в Народното събрание заседава Комисията по земеделие, на която

...
Същевременно в Народното събрание заседава Комисията по земеделие, на която
Коментари Харесай

Настъплението на фермерите: Тежка техника по ключови пътища в страната, полицията на крак

Същевременно в Народното събрание заседава Комисията по земеделие, на която и през днешния ден се обсъждат  проблемите в бранша.  

От Министерство на вътрешните работи оповестиха, че са позиционирани полицейски патрули на авансово оповестените точки, на които ще има скупчване на селскостопанска техника. В случай на нужда ще бъдат указани обходни направления. От ведомството на Калин Стоянов приканиха водачите за " самообладание, приемливост и преценявате с полицейските разпоредби ".

Бургас

В Бургас точките със скупчване на селскостопанска техника и вероятно затваряне на пътища са:
отсечката Камено - Българово отсечката Бургас - Айтос в региона на " Големият Бекир " отсечката Сунгурларе - Карнобат отсечката Обзор - Варна 
Пловдив 

В Пловдив се чака усложнение на придвижването по пътя Пловдив - Карлово. Селскостопанска техника се събра в зоната на кръгово придвижване край село Труд, с цел да се насочи в посока Пловдив. След това на кръстовището сред ул. Васил Левски и бул. България шествието ще направи противоположен завой и се връща до изходната си позиция.

При нужда трафикът по основния път ще се пренасочи към обходни направления през селата Граф Игнатиево и Калояново. 

Фермери от Хасковска област  също се включват в Националния митинг на аграрния бранш. От 10 до 12 часа със селскостопанска техника се блокира придвижването по интернационалните пътища край Хасково, като идват и земеделци от Кърджалийско .

Производители от Ловешка област блокират с барикади придвижването по пътя София - Варна - в регионите на пътните възли " Абланица " и " Боаза " и пътя София - Русе край Луковит.

В Пазарджик над 50 трактора блокират " детелината " край село Гелеменово, само че не и придвижването към автомагистрала " Тракия ".

Земеделски производители в страната ще стачкуват и в регионите на Сливен и Ямбол, Добрич, Велико Търново, Лом, Силистра и Перник.

Десетки машини се събират от рано сутринта в град Мизия, което стана причина за затруднено напредване по пътя от Враца . Земеделските стопани се канят да блокират и придвижването за ферибота Оряхово - Бекет .

Снимка: БТА

Земеделски производители от област Разград  още преди 9 часа сутринта започнаха да идват със селскостопанските си машини на планувания митинг на пътя Разград - Русе край село Гецово и разклона за село Балкански. По време на блокадата ще има обходни направления, по които полицейските екипи ще насочват трафика. Тежкотоварните коли, идващи от Варна, ще се отбиват от разклона за село Стражец и по второкласния път Търговище - Разград, а движещите се в противоположната посока ще минават през село Балкански. Леките коли ще пътуват през село Гецово, оповестиха от Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Разград.

Със земеделска техника се блокират и три основни точки в Сливенски район - пътен възел " Петолъчката " и подстъпите към автомагистрала   " Тракия " след село Крушаре, както и подстъпите при селата Кабиле и Желю челник. Възловите пътища остават затворени от 10:00 до 12:00 часа през днешния ден, а с всеки идващ ден, времето за митинг ще се усилва с един час, разгласи пред публицисти Георги Радев, заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите и ръководител на Сдружение на земеделските производители " Хаджи Димитър " в Сливен. 

Хронология на днешния митинг

Протестите започнаха още през вчерашния ден като над 20 земеделски сдружения желаеха оставката на земеделския министър Кирил Вътев пред отрасловото министерство. Те бяха поканени на среща с министъра, само че до съответен резултат - не се стигна. 

На срещата със аграрни производители през вчерашния ден кабинетът предложи схеми за подпомагането им. Обещани бяха 150 милиона лв. за животновъдите, млекопреработвателите и производителите на плодове и зеленчуци. Предвидено бе и зърнопроизводителите да получат помощ единствено в случай че потвърдят пред данъчните, че са работили на загуба през предходната година, само че предложенията бяха отхвърлени от браншовите организации, защото не удовлетворявали настояванията им.

Премиерът Николай Денков отговори, че настояването за оставка е политическо и че зърнопроизводителите учредения за митинги нямат. Той позволи и че не е инцидентно, че митингите се вършат малко преди идната ротация в кабинета.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР