Съществуват много митове за това защо комарите предпочитат кръвта на

...
Съществуват много митове за това защо комарите предпочитат кръвта на
Коментари Харесай

Защо комарите предпочитат едни хора пред други

Съществуват доста легенди за това за какво комарите избират кръвта на едни хора повече от тази на други. Според някои кръвната група е от голяма важност, съгласно други - цветът на кожата. Но нито едно от тези изказвания не е научно потвърдено.

Въпреки че комарите наброяват повече от 3 000 разнообразни типа, единствено няколко от тях се хранят с човешка кръв и скапват имиджа на всички останали. Освен че жуженето им е досадно, а ухапванията ни изтезават, тези инсекти са рискови с това, че придвижват заболявания като малария, Зика и денга. Това провокира учените да изследват питателните им желания в търсене на способ, който да отблъсква комарите заразоносители.

Науката обаче удостоверява смисъла на един фактор: характерната микрофлора на кожата на всеки човек, т.е. какви бактерии и други микроорганизми живеят върху нея. За всеки от нас комбинацията от микроби е друга. Тя зависи от биохимията на кожата и потта ни, а те пък зависят от генетични фактори, от храната и метода ни на живот, както и от козметиката, която използваме. Изглежда комарите се притеглят от съответни комбинации от микроорганизми повече, в сравнение с от други.

Все още остава неразбираемо за какво женските комари биха предпочели да се хранят с кръвта на човек, който има избран тип микрофлора и за какво биха избягвали другите. На пръв взор по нищо не проличава по какъв начин тези инсекти могат да извличат изгода от микробите по кожата ни, само че евентуално следва да разкрием и тази естествена мистерия.

Засега не ни остава нищо друго, с изключение на да приемем ориста и микробиома си такива, каквито са. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР