Съществуват много изследвания върху това колко часа на нощ трябва

...
Съществуват много изследвания върху това колко часа на нощ трябва
Коментари Харесай

Колко часа сън са необходими за здраво сърце

Съществуват доста проучвания върху това какъв брой часа на нощ би трябвало да спим, с цел да бъдем здрави. Сънят е следващата към момента неразгадана мистерия - за какво тъкмо спим, за какво и по какъв начин сънят въздейства на здравето ни, учените към момента се пробват да схванат.

Но ново, доста по-мащабно проучване, удостоверява общоизвестното предписание, че би трябвало да спим сред шест и осем часа всяка нощ, с цел да не се подлагаме на нараснал риск от болести на сърдено-съдовата система и удар.

Оказва се, че освен дефицитът на сън, само че и прекомерно дългото прекарано време в леглото е рисково за здравето. Учените открили, че хората, които спят по-малко от шест часа на нощ, са подложени на 11% по-висок риск от сърдечно-съдови болести, а рискът при тези, които спят повече от осем часа - е с цели 33% по-голям.

Знае се, че сънят оказва въздействие върху имунната система, метаболизма на глюкозата и кръвното налягане, а тези фактори са от директно значение и за функционалностите и здравето на сърдечно-съдовата ни система.

Твърде дългият сън може да е причина за утежняване на здравето или пък признак на към момента недиагностицирано заболяване.

Мозъчният удар или инсулт също е положение, провокирано от влошено здравословно положение на сърдечно-съдовата система.

Ако към подобаващия брой часове сън прибавим физически извършения и здравословно хранене, рискът се намалява още повече. И в този случай предварителната защита е най-хубавото лекуване. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР