Съществуват ли оръжия, които могат да причинят земетресение, какво е

...
Съществуват ли оръжия, които могат да причинят земетресение, какво е
Коментари Харесай

Съществуват ли оръжия, които могат да причинят земетресение, какво е HAARP?

Съществуват ли оръжия, които могат да причинят земетресение, какво е HAARP? Често след опустошителни трусове се появяват теории на конспирацията, съгласно които бедствието е породено по неестествен метод. Проверихме дали през днешния ден има оръжия, които могат да провокират трусове.

Някои човешки дейности могат фактически да повлияят на сеизмичната интензивност и да причинят „ изкуствени “ трусове с магнитуд до 5–6. Невъзможно е обаче да се провеждат такива действия на непозната територия, още по-малко неусетно.

Дискусии за тектонични оръжия, за които се допуска, че са способни да провокират трусове на несъмнено място в несъмнено време, могат да бъдат открити в разнообразни медии, във конгреси и обществени мрежи.

Владимир Жириновски сподели, че „ всички трусове и обвързваните с тях наводнения могат да бъдат направени изкуствено “.

Според неговата версия „ всичко това се прави хитро: първо, това се случва единствено в Азия или Африка, с цел да се отбрани „ златният милиард “ – жителите на Съединени американски щати, Канада и Европейския съюз. Мнозина си спомниха думите му след разрушителното земетресение, станало в Турция и Сирия на 6 февруари 2023 година Медиите писаха, че „ пророчеството “ на Жириновски се е сбъднало.

„ Математикът-пророк “ Сидик Афган сподели по телевизионния канал Русия-1, че в света съществува „ комитет против човечеството “.

Според проекта на този комитет бомба е била взривена в земята на дълбочина 14 км, което е провокирало земетресение. В обществените мрежи се популяризира и доктрина, че земетресението сякаш е породено от разработките на американския план HAARP.

Някои естествени феномени, които засягат промишлеността, стопанската система и популацията на избрани страни, постоянно дават мотив да се приказва за изкуствения темперамент на бедствието. Често се появяват споменавания на тектонични оръжия – някакъв предполагаем способ, който може изкуствено да провокира трусове на несъмнено място. Терминът „ тектонично оръжие “ е въведен през 1992 година от член-кореспондента на Академията на науките на Съюз на съветските социалистически републики и на Руската академия на науките Алексей Николаев.

Николаев дефинира тектоничните оръжия като „ потребление на насъбрана тектонична сила от недрата на земята за провокиране на разрушително земетресение “. Някои човешки дейности в действителност могат да повлияят на сеизмичната интензивност и да предизвикат трусове: основно нуклеарни опити, рандеман и пълнене на огромни резервоари.

Ядрените детонации могат да причинят дребни трусове и даже поредност от вторични земетресения (повтарящи се сеизмични земетресения с по-малка интензивност), само че това се случва извънредно рядко.

Земетресенията от детонации нормално са доста по-слаби от самата детонация, а радиусът на сеизмичните талази не надвишава няколко десетки километра. Енергията, освободена при нуклеарна детонация, нормално варира от 2 до 250 килотона.

За съпоставяне: мощността на естествено земетресение със междинен магнитуд с магнитуд 6,5 в Афганистан през 1998 година беше 2000 килотона. За изкуствено предизвикателство на сеизмични земетресения с такава мощ ще е нужна бомба от няколко десетки хиляди килотона. Между другото, детонации на бомби с подобен размер са се случвали в историята, само че те не са довели до разрушителни трусове. Например детонацията на най-голямата термоядрена бомба в историята, 58 000 килотона Tsar Bomba, съгласно известията не е довела до обилни трусове в района. Най-големите подземни термоядрени опити, извършени от Съединени американски щати на Алеутските острови през 1971 година, също не провокираха трусове.

И това е макар обстоятелството, че Алеутските острови са сеизмично дейна зона и детонацията на бомба с мощ от 5000 килотона освободи количество сила, еквивалентно на земетресение с магнитуд 6, 9. По този метод потреблението на нуклеарни детонации като тектонично оръжие е безсмислено, даже единствено заради ниската възможност за реализиране на стремежи резултат.

Друг тип човешка активност, която може да аргументи трусове, е фракингът (от британски fracking – „ хидравлично разтрошаване “).

Процесът включва продупчване на кладенци в шистови формирания и инжектиране на вода, пясък и химикали под високо налягане, с цел да се унищожи скалата и да се освободи петролът. В някои райони такова заличаване на групировка може да провокира трусове заради изместване на скали. По-голямата част от фракинг интервенциите не провокират придвижване на скали.

След земетресението в Турция и Сирия през 2023 година се появиха няколко тайни теории, че това е „ наказателна интервенция на Съединени американски щати “ против Турция. Например потребителите на TikTok видяха връзка сред земетресението на 6 февруари и идването на американски унищожител „ с мега бойни глави “ в турското пристанище Гьолчук на 3 февруари.

Твърди се, че на борда на този транспортен съд е имало сеизмично оръжие – апаратура HAARP (High-frequency Active Auroral Research Program). Много учени обаче нарекоха тази доктрина несъстоятелна. HAARP е радиопредавател, който излъчва радиовълни, сходни на мощна AM радиостанция. Учените не знаят механизмите, посредством които AM радиовълните могат да причинят земетресение.

Дейвид Маласпина, откривател в Лабораторията по атмосферна и галактическа физика към Университета на Колорадо Боулдър, сподели, че такива радиовълни проникват на по-малко от 1 см в земята, само че земетресенията се случват доста по-дълбоко. Например в Турция земетресението е станало на дълбочина към 10 км. Освен това е невероятно да се изстрелят талази на несъмнено разстояние и да се ударят избрани обитаеми региони с допустима акуратност, сподели Тоши Нишимура, помощник по електротехника и компютърно инженерство в Бостънския университет.

Опитите за основаване на тектонични оръжия са направени от няколко страни през 20 век. Съвместен план сред военните на Съединени американски щати и Нова Зеландия, наименуван Seal, имаше за цел да сътвори цунами посредством слагане на голям брой избухливи заряди на океанското дъно.

Тестовете демонстрират, че верига от бомби с общо тегло 2 милиона кг, сложена на разстояние почти 8 км от брега, може да сътвори разрушителна вълна. Но този способ за потребление на цунами за заличаване на противников градове се оказа относително неефикасен: по-голямата част от силата на вълната се разсейваше, разбивайки се на континенталния шелф, в никакъв случай не достигайки брега. Въпреки неуспеха на плана, през 1999 година специалистите означават, че основаването на такова оръжие е теоретично допустимо, само че от този момент не са провеждани спомагателни проучвания.

В Съюз на съветските социалистически републики също е имало две стратегии – „ Вулкан “ и „ Меркурий-18 “.

Те изучаваха „ отдалечено влияние върху източника на земетресение, употребявайки слаби сеизмични полета и транспорт на сила от детонация “. В рамките на тези стратегии бяха извършени редица сполучливи опити, само че след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики стратегиите престанаха да съществуват. Роджър Кларк, преподавател по геофизика в университета в Лийдс, означи, че основаването на такива механизми е теоретично допустимо, само че поради предишния опит е извънредно малко евентуално.

По този метод някои човешки дейности, като нуклеарни опити или надълбоко изхвърляне на отпадъчни води, в действителност могат да повлияят на сеизмичната интензивност и да причинят „ изкуствени “ трусове с магнитуд до 5–6. Такива трусове обаче се случват в непосредствена непосредственост до бунище, бунар или контейнер. Невъзможно е да се провеждат такива дейности на непозната територия, изключително без да бъдат видяни от врага. И съчетано с обстоятелството, че сходни трусове към момента са малко евентуални и непредвидими, към момента не е допустимо да се употребяват като оръжие.

Източник – Dzen.ru/Превод:SafeNews

Oще вести четете в категория Свят
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР