Съществуването на нова Лукойл коалиция обяви лидерът на ГЕРБ Бойко

...
Съществуването на нова Лукойл коалиция обяви лидерът на ГЕРБ Бойко
Коментари Харесай

Борисов: Има коалиция „Лукойл“ – от ПП, БСП, „Възраждане“ и БВ /видео/

Съществуването на нова Лукойл коалиция разгласи водачът на ГЕРБ Бойко Борисов. Тя се състои от всички партии без Движение за права и свободи и Демократична България и е проличала в парламентарната енергийна комисия.

По-рано енергийната комисия не поддържа 1 лева./л отплата за потребителите на бензина и дизела. „ Не всичко е изгубено! Борбата продължава в пленарна зала! “, закани се Делян Добрев в обществените мрежи.

На конференцията той сподели скица с кораба с барелите съветски нефт, който купува „ Литаско “, преработва го в „ Лукойл Нефтохим “ в Бургас на ишлеме и продава готовите горива на 3,50. „ Днес отхвърлиха да обложим с вноска „ Литаско “ и тя да отива във Фонда за енергийна сигурност. Там събираме запаси, с цел да компенсираме тока. Така можеше да компенсираме горивата. И горивата да станат 2,50″, съобщи Делян Добрев.

Текстът, препоръчан от ГЕРБ, обаче бил подсилен единствено Демократична България и Движение за права и свободи, само че по един техен народен представител липсвал и по този начин не минал. Добрев обаче се спря на предлагането на Демократична България за „ Лукойл “, което е минало с гласовете на ГЕРБ – за назначението на необикновен шеф, „ в случай че те решат да затворят предприятието, да се назначи подобен от страната, който да ръководи “. Според него е имало подобен в Италия и Австрия.

„ Не им го национализираме предприятието, слагаме шеф и то да работи. Този законопроект го приехме с няколко депутати от Политическа партия, само че Сабрутев гласоподава с Българска социалистическа партия и „ Български напредък “. По нашия те гласоподаваха дружно „ против “. По закона на Движение за права и свободи от предходната седмица – че не може да се изнасят модифицираните артикули от съветски нефт „ за “ бяхме единствено Движение за права и свободи, ГЕРБ и Демократична България, а четирите партии в обединението „ Лукойл “ бяха срещу “, изясни още някогашният енергиен министър.

Добрев настоя, че предходната година Лукойл е работил с 50% съветски нефт. „ Тезата, че не могат да работят с различен с изключение на с съветски нефт и че ще затворят в случай че не е подобен, сами потвърждават че не е правилно. Днес питах шефа на митниците. С дерогацията отново ще работят 50 на 50. Защо тази година работят на 90% – ами тъй като е с лев отстъпка. Но той не отива при потребителите. Като създадем опит тая дерогация да е за българите, обединението Лукойл гласоподава срещу “, нападна той Българска социалистическа партия, Политическа партия, „ Възраждане “ и „ Български напредък “.

От ГЕРБ показаха, че служебният кабинет дава обещание да таксува Лукойл със свръхпечалба. „ Това зависи дали ще се върнат компаниите в България и в края на годината техният счетоводител какъв брой ще напише, че е облагата. Ние се молим те да не ни излъжат. Ако няма закон, който да им взема разликата сред брента и уралския петрол, всичко зависи от положителната им воля “, счита обаче Делян Добрев. А Борисов уточни, че тази година са изсмукали облаги от 2,1 милиарда и попита за какво не дадат 700 млн. от тях в този момент, а не да се чака следващата година.

На въпрос дали се е срещал с турския президент Реджеп Ердоган, Борисов още веднъж повтори, че не е. „ Аз отидох на вечерня, слагаха ме на престол, аз не желаех да седна, всичко пред камерите и от там на колата, може да се види по кое време сме минали границата. Ако се срещна с Ердоган, е чест, ще го фотографирам, тъй като е в интерес на България. Без тях мигрантската рецесия не може да се реши “, добави някогашният министър председател. И уточни, че в Турция се строят терминали за полутечен газ, може в този момент да станем съсобственици както сме купили 20% от Александруполис. „ Ако сме виновни, страната би трябвало да се включи като съакционер, с цел да си докарваме танкери, а не както направиха Кирил Петков и Асен Василев, или който им е бил министър – не си резервираха потенциал в Гърция, а пратиха частна компания “, счита водачът на ГЕРБ.

Борисов е удовлетворен и от задвижването на антикорупционното законодателство. „ На първо четене тези значими закони, касаещи и ПВУ, минават стремително и се надявам законите, пратени от Министерския съвет по ПВУ, също по този начин да минат. Утре е значимо на комисия да мине поддръжката за Украйна и в петък да се гласоподава в зала, тъй като сега демократичният свят е в поддръжка на Украйна. И даже не може да си визиите какво голямо въздействие има това във всички решения на Европейски Съюз. Ние сме заели корав курс и се надявам ратификацията за поддръжката за предоставяне на въоръжение за Украйна нашата ПГ да го поддържа “, даде повеля на своите депутати той.

ГЕРБ дадоха конференция броени часове преди в Народното събрание да стартират консултациите за осъществяване на първия мандат за кабинет, управителен от проф. Николай Габровски. Бойко Борисов още веднъж акцентира, че не се меси в избора на претендента за министър председател. „ Аз фактически не се меся. Целта е да се намерят специалисти, които имат качества и се одобряват от другите “, настоя водачът на ГЕРБ.
„ Проф. Габровски има всички права да си провежда среща с партиите. Ние сме дали обещание да се направи експертно, програмно, както желаете го наречете, държавно управление. За да не му тегне товар, той си взима решения “, повтори отново Борисов. Като претендент за министър, той още веднъж посочи, че Делян Добрев е най-хубавият специалист в енергетиката, само че ще има огромен укор, че е политик. Затова Габровски би трябвало да заложи на други специалисти.Професорът помолил посредством администрацията на ГЕРБ да се изпратят писма за диалозите, само че Габровски е „ акредитиран да направи нужното за постоянно държавно управление “. А оценката на Борисов за 48-ото Народно събрание е: „ толкоз добре работещ парламент в България до момента не сме имали “.
 

„ Хубаво е, че, доколкото разбрах, Демократична България и Българска социалистическа партия ще проведат срещи. Това отваря диалог при възможен 2-и или 3-и мандат. Почва да се връща посредством този наш ход на човек, който в никакъв случай не е бил в ГЕРБ, да организира тези договаряния “, съобщи Борисов.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР