Съществува широко поле за задълбочаване на сътрудничеството в енергийната област

...
Съществува широко поле за задълбочаване на сътрудничеството в енергийната област
Коментари Харесай

Т. Петкова: Съществува широко поле за задълбочаване на енергийното сътрудничество между България и К

„ Съществува необятно поле за задълбочаване на съдействието в енергийната област сред България и Корея. Уверена съм, че можем да си бъдем взаимно потребни в напъните за повишение на енергийната сигурност, диверсификация на енергийните източници, поощряване на възобновимата сила, развиване на нуклеарната енергетика, които са предпочитани посоки в енергийната област както за нашата страна, по този начин и за Република Корея. “ Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която откри корейско-български енергиен конгрес в столицата.

Министър Петкова очерта напъните на българското държавно управление за диверсификация на енергийните източници и маршрутите за доставка на природен газ като един от водещите цели на държавното управление в енергийната област. Тя срещна участниците в полемиката с решението българската страна да взе участие в плана за създаване на терминал за полутечен природен газ край Александруполис.

„ В подтекста на желанията ни за създаване на газоразпределителен център в страната, ние преглеждаме своето присъединяване в терминала като стратегическо за диверсификацията и сигурността на енергийните доставки за района “, акцентира Петкова. По нейните думи, съдействието с Република Корея в тази област би било доста потребно предвид на обстоятелството, че в страната са построени четири терминала за полутечен природен газ, а вероятността е до 2031 година да бъдат построени още 10.

„ Като страна-член на Европейски Съюз, България разнообразява енергийния си микс.

Ефективното ползване на сила, съчетано с потреблението на сила от ВЕИ, съставляват значими ограничения за възстановяване сигурността на енергийните доставки “, акцентира още министър Петкова. Тя напомни, че още през 2013 година България е постигнала своята наложителна национална цел от 16% дял на силата от ВЕИ в брутното извънредно ползване. С оглед на провокациите, свързани с работата на огромните горивни съоръжения, това е значимо достижение, което дава нови вероятности за задълбочаване на двустранните ни контакти.

Взаимните връзки сред двете страни в региона на нуклеарната енергетика също имат капацитет за развиване.

В тази област енергийният министър подчертава върху опцията за реализация на плана за нова нуклеарна мощ у нас. „ Един от евентуалните вложители, декларирали интерес за присъединяване в този план, е Корейската Хидро Атомна Енергийна корпорация “, добави Петкова. В умозаключение тя изрази оптимизъм, че този интерес ще продължи с присъединяване на корпорацията в бъдещата процедура за избор на стратегически вложител за АЕЦ „ Белене “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР