Съществува мрежа от местни герои, обединени от ЕС и работещи

...
Съществува мрежа от местни герои, обединени от ЕС и работещи
Коментари Харесай

По-защитени заедно: Как платформата Trace The Face възстановява изгубени семейни връзки

Съществува мрежа от локални герои, обединени от Европейски Съюз и работещи дружно, с цел да оказват помощ за предпазването ни от трафик на хора, кражба на данни, незаконна активност и доста други. От полицейски чиновници до прокурори, от избавителни екипи до координатори на приюти - за всички тях споделя осведомителната акцията на Европейска комисия " Европейски Съюз - по-защитени дружно ".
 Запознайте се с непознатите герои на Европа #EUProtects  Как Европа разрушава мрежа за трафик на хора? (видео)
Преслава Лилова от Българския червен кръст е един от героите на акцията. Тя е измежду основателите на интернационалната онлайн платформа Trace The Face. С ежедневната си работа младата жена оказва помощ на мигранти да открият свои близки, чиито следи са били изгубени в търсене на по-сигурно бъдеще. 

Преслава дава отговор за интернационалната активност в централата в София. " Trace The Face е една от самодейностите, които най-вече обичам и взех драговолно. Стават шест години, откогато започва публично. Роди се след една среща с наши сътрудници от други страни и с поддръжката на Международния комитет на Червения кръст я реализирахме. В самото начало безусловно дарявахме от себе си - доста време, доста четене, с цел да сме сигурни, че ще съблюдаваме всички правила на законодателството и интернационалните стандарти. Трябваше да се стараем освен да помогнем на хората, само че и по никакъв метод да не им нанесем щета. Тъй като става дума за събиране на персонална, сензитивна информация за хора в тежко положение и нуждаещи се от филантропична поддръжка ", споделя тя.

" Началото беше доста доброволческо по същността си. Това ми импонира изключително доста, защото преди да стартира работа за БЧК с години съм била и доброволец в една от регионалните организации.

След това сложната цел бе да създадем вътрешна промоция на платформата в организациите на Червения кръст и Червения полумесец в границите на Мрежата по възобновяване на фамилни връзки ", прибавя Преслава.



Trace The Face е за хора, разграничени вследствие на миграция. " Когато хората се придвижват, постоянно по пътя си те освен срещат тествания и какви ли не несгоди, само че те могат да изгубят своите близки, да се разпилян, да попаднат на разнообразни места и да изгубят метод, по който да открият още веднъж контакт. Можем да вземем като образец бежанския поток от Сирия, споделя Преслава Лилова. - Установихме, че обичайните начини, до момента употребявани при издирванията, не оказват помощ при динамичността на напредване на тези хора. Те потеглят от Сирия и доста бързо минават през директни страни и се устремяват към дестинация, където нормално имат познати или родственици. Когато получим поръчка за търсен човек, не успявахме да я обработим със скоростта на тяхното напредване. Казахме си: ОК, живеем в софтуерно време. Да забележим по какъв начин технологията може да помогне на филантропичната активност. Затова информацията се намира онлайн. Всеки заявител, който се съгласи негова фотография да бъде качена със известие, че търси непосредствен, може да направи тази поръчка бързо в посланичество на Червения кръст или Червения полумесец в страната по местоположение. "

В същото време, обичайните начини за търсене остават годни. На място, където има офиси на Червен кръст, хората могат да разчитат на доброволците там да спомагат за сходна регистрация и да прегледат каталози на към този момент оповестени фотоси.



Сега се търсят над 11 000, а заявителите са над 13 000 души. 

" За благополучие, покачваме позитивно позволените случаи. Само за септември имаше 9 такива. За нас сполучлив е случай, в който се откри жив, действителен контакт ", споделя Преслава Лилова.

Много положителни резултати с позитивни събирания има за хора от Афганистан. Има и регистрирани случаи на хора, изгубили следите на собствен непосредствен още от Втората международна война. 

Някои истории са даже занимателни. " Имали сме заявител на напреднала възраст. Една дама, която живее сама в село в централна България, без контакт с близки и родственици. Като единствен сантимент тя си спомня годините на своето образование, когато е имала близка като сестра състудентка от Румъния. Свързахме се с сътрудниците от Румънския червен кръст и успяхме да намерим тази дама и да ги свържем. Така че го има и този романтизъм в работата ни. "

Бързо бил позволен и случай за Норвегия, когато брат търсел брат си. " Когато го издирихме сполучливо, те не можеха да се схванат добре, тъй като другият беше позабравил български. А останалият в България брат нямаше опция да си разреши позвъняванията. Предоставихме им нашия офис и телефон, с цел да могат да беседват, и посредничехме даже и при превода. "

Има и в действителност прочувствено натоварващи случаи. " Когато се търсят деца, болката на родителите е нещо, което не поисквам да видя в очите на никого, споделя Преслава. - Неотдавна имахме две фамилии, изгубили по пътя на миграцията своите деца. Открихме ги в Сърбия с помощта на Международния комитет на Червения кръст и на сътрудниците от Сръбския червен кръст, които също като нас работят на терен и посещават центровете за мигранти. Установихме видеовръзка с едно от фамилиите. Затрогващ миг беше, когато фамилията видя своето дете от другата страна на монитора, а то докосваше екрана, тъй като искаше да прегърне майка си и татко си. Всички, които станахме очевидци на тази сцена, надали ще я заличим от мозъка си. Накрая фамилиите се събраха сполучливо. "

Преслава и нейните сътрудници в България посещават постоянно горещите мигрантски точки - като центрове за бежанци. Това подсигурява, че случаите на загубен непосредствен човек се записват оптимално бързо и изчерпателно, а по този начин нарастват и възможностите фамилните връзки да бъдат възобновени. Статистиката потвърждава, че координираните старания на чиновниците в толкоз доста страни дават все по-успешни резултати.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР