Съществена част от Аюрведа е съобразяването на храненето с природата

...
Съществена част от Аюрведа е съобразяването на храненето с природата
Коментари Харесай

Панчакарма – 5 действия за пречистване на тялото

Съществена част от Аюрведа е съобразяването на храненето с природата и с това какво ни дава тя през другите сезони. Храненето, учредено на такова схващане за диета е най-хубавата рецепта за здраве и благополучен живот, тъй като никой не е по-мъдър от природата.

Пролетта и есента са двете годишни времена, когато сезонните храни имат извънредно пречистващ резултат върху тялото и подкрепят организма да се оправи с климатичните промени при настъпването на лятото и зимата – сезоните, имащи огромно въздействие върху защитните сили на организма, равнищата на стрес и верните функционалности на храносмилателната система.

Традиционното Панчакарма филтриране е извънредно просто. Десетдневна детоксикация на организма може елементарно да бъде осъществена в домашни условия благодарение на разнообразни билки, грижи за кожата и лечения. В превод от санскрит, панча се превежда като 5, а карма значи деяние. Това трансформира Панчакарма в система от 5 дейности за възобновяване на здравето и организма и филтриране на тялото в дълбочина.

Панчакарма цели да извади мастноразтворимите отрови отвън организма. Важно е да разберете, че тъкмо този вид отрови е причина за тежките ставни и метаболитни болести. Много постоянно хората се подлагат на разнообразни режими за филтриране на организма, преобладаващата част от които се основава на филтриране на организма с вода и плодове. Тази част от детоксикацията е доста значима, само че извънредно незадоволителна заради обстоятелството, че това е пътят на изхвърляне на водноразтворимите отрови посредством бъбреците и уринарния тракт.

Домашна панчакарма съгласно рекомендациите на доктор Васант Лад

Най-доброто средство за вътрешна олеация е гхи – топено краве  масло, което прониква в тъканите на тялото и омекотява втвърдяванията, натрупвани през годините. То форсира работата на жлъчния мехур за произвеждане на храносмилателни ензими и служи като магнит за евакуиране на токсините в организма. По този метод се подкрепя метаболизма и естествените процеси за изгаряне на мазнини.  Ако имате нараснали равнища на холестерол заменете гхи с ленено масло, богато на Омега-3 и Омега -6 есенциални киселини.

За хора с Питта конституция уместно е студено пресованото слънчогледово олио / Шарлан /, а за човеци с Капха конституция е добре да употребяват царевично олио.  Добро решение е и приемането на сусамово олио. Вземайте 1 ч.л. или 1 с.л. / според от възрастта и тежестта / заран и вечер  3 следващи дни. Вътрешната олеация приготвя мастноразтворимите отрови за изхвърляне отвън организма.

2. Билкови добавки – Приемането на билкови аюрведични добавки е наложително при домашната панчакарма, тъй като те целят да заместят в по-мека форма следните аюрведични процедури: така наречен вамана / лечебно повръщане /, виречана / разхлабителна терапия/ и нируха басти / лечебна очистителна клизма /.

Приемайте тези билки, с цел да усилите резултата на пречистването:

Трифала / Трипхала / – Най-доброто и уравновесено билково средство за поддържане здравето на храносмилателния тракт и най-много на колона/дебелото черво /. Вземайте заран и вечер по една капсула.

Нийм – Най–използваната билка в Индия за премахване на токсините  и замърсяванията по кръвоносната система.

Амалаки или Трикату – по 1 капсула преди хранене (ако имате бърз метаболизъм използвайте Амалаки, в противоположен случай – Трикату)

3. Снехана / външна олеация / – От четвъртия до осмия ден направете външна олеация  със сусамово масло, като спрете вътрешния банкет на масла. Затоплете 200 гр. сусамово нерафинирано / студено пресовано/ масло и втрийте маслото с мудни придвижвания за към 20-25 мин. в тялото започвайки от раменете и достигайки до стъпалото.Хората с Питта конституция могат да заменят сусамовото масло със зехтин, шарлан или кокосово масло. Продължавайте да вземате билкови добавки.

4. Сведана / сауна с пари от билкови отвари / – Целта на тази процедура е да довърши процеса на разтваряне на токсините и да ги води до храносмилателния тракт, откъдето те ще бъдат изхвърлени. В домашни условия това може да бъде вземането на топъл душ след олеацията. Използвайте билков сапун, най-добре аюрведичен сапун съдържащ Нийм.

Или се доверете на следната процедура:

Гаршана е антична аюрведическа система за масаж. Миенето на кожата с груба ръкавица или със суха памучна забрадка има забележителен резултат върху детоксикацията. Търкайте деликатно в кръгови придвижвания в посока към сърцето. По този метод ще стимулирате лимфната система, ще подобрите кръвообръщението и ще подпомогнете освобождението на отрови.Веднага след третирането на кожата със суха четка е целесъобразно да се отпуснете в гореща вана за 20-тина минути – най-блажената част от Панчакарма. Подхранете и овлажнете кожата си с чисто кокосово / Питта конституция / или сусамово масло / Вата и Кафа/Капха/ конституция – т.е. направете Снехана след Гаршана.

5. Пригответе си Кичари – монодиетата с Кичари се съблюдава прецизно от 4 до 8 ден.

Кичари е аюрведично ясние, приготвено от равни елементи ориз басмати и фасул мунг / най-добре олющен жълт фасул мунг/, което има подхранващо и детоксикиращо деяние върху организма.  Гладуването по време на детоксикация не се толерира, тъй като панчакарма цели изхвърлянето на мастноразтворимите отрови посредством храносмилателния тракт и по-конкретно колона /дебелото черво/. Гладуване или пиенето единствено на вода вършат този развой неосъществим.

Рецепта:

– 1ч.ч. кичари се запържва в гхи или друго масло /олио и се прибавят 3 ч.ч. топла вода.
– 1 с.л. прясно настърган корен от джинджифил. Може да замените джиджифила с черен   пипер или Трикату на усет.
– 2 бр. дафинов лист;
– по 1ч.л. кимион и куркума на прах;
– ½ ч.л. кориандър, копър и семена от сминдух / чимен / ;
– сол на усет. Индийска каменна сол е най-широко употребяваната сол в аюрведичното лекуване.

Или:

Загрейте огромна тенджера на сдържан огън и прибавете всички подправки (с изключение на дафиновите листа), с цел да се запекат за няколко минути и да се увеличи техният мирис. Разбърквайте непрекъснато, с цел да не загорят. Добавете кичари при непрекъснато  бъркане. След това прибавете 7-10 ч.ч.вода и дафиновите листа и оставете да ври към 10 минути. Поставете капака на тенджерата и оставете на слаб огън за 30 минути, до момента в който продуктите омекнат. Добавете кориандър и сол на усет. Консумирайте супата 3 пъти на ден.

Ако не желаете да си извършите очистителна лечебна клизма в  последния ден от пречистването, освободете организма от всички останали отрови по следния метод: При обикновено храносмилане, изпийте разтворени в чаша топла вода 1 с.л. британска сол, 1 с.л. зехтин и 1 с.л. лимонен сок. При неточен корем, удвоете количеството. Ако имате сензитивен корем, изпийте чаша топъл сливов сок.

И не забравяйте, че домашната панчакарма е способ за поддържане на добра кондиция, а при съществени или хронични болести направете аюрведична консултация с доктор.

Д-р Васант Лад предизвестява, че даже и при тази доста лека форма на филтриране, нашето схващане също се пречиства от прочувствени отрови и душевен замърсявания и този развой може да продължи седмици и даже месеци след привършване на програмата. Препоръчително е по време на детоксикация да почиваме повече и да не сме натоварени с изключителна работа.

Желаем ви положително здраве, жизнеспособност и дългоденствие!

Чрез organiclifetree.com

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР