САЩ заплашиха Турция, че няма да й предадат договорените американските

...
САЩ заплашиха Турция, че няма да й предадат договорените американските
Коментари Харесай

САЩ предупредиха Турция: Или F-35, или руски С-400

САЩ заплашиха Турция, че няма да й предадат контрактуваните американските изтребители от пето потомство F-35, в случай че купи от Москва зенитни ракетни системи С-400. Предупреждението беше отправено от заместител държавния секретар за Европа и Азия Уес Мичъл, оповестява ТАСС.

Той съобщи пред комисията по външна политика в Сената, че Пентагонът предава изтребителите на партньорската страна след продължителна подготовка на водачите, които ще ги ръководят. „ При тези условия това ни дава време да изпратим сигнал към Турция, че Съединени американски щати са изрично срещу пазаруването на С-400 “, акцентира той.

Вашингтон има право да спре предаването на бойните самолети при избрани условия, измежду които и отбраната на националната сигурност.

Съединени американски щати няколко пъти предизвестиха, че покупката на съветските С-400 от Анкара не дава отговор на ползите на НАТО. Руският президент Владимир Путин обаче съобщи след среща с турския си сътрудник Реджеп Ердоган, че Москва ще форсира доставката на ракетните системи за Анкара. Ердоган сподели по-късно, че Турция няма да се откаже от покупката на С-400. В началото на май външният министър Мевлют Чавушоглу предизвести, че в случай че Съединени американски щати наложат някакви наказания на Анкара поради договорката с Москва или лимитират визовия режим с Турция, ще последва „ съдбоносен отговор “.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР