САЩ замразиха превеждането на вече забавена военна помощ за Пакистан

...
САЩ замразиха превеждането на вече забавена военна помощ за Пакистан
Коментари Харесай

САЩ замразиха военната помощ за Пакистан

САЩ замразиха превеждането на към този момент забавена военна помощ за Пакистан с обвиняване, че управляващите в Исламабад не правели задоволително за битката с интернационалния тероризъм.

Говорителка на Държавния департамент уточни проблеми в битката с афганистанските талибани и мрежата Хакани. Според Хедър Науърт решението може да бъде преразгледано, при положение, че Пакистан промени позицията си.

Тя не съумя да уточни съответна сума за оборудването и въоръжението, които трябваше да бъдат изпратени за пакистанската войска и сили за сигурност, само че добави, че някои стратегии ще бъдат изключени от замразяването на средства.

Американски формален представител сподели пред " Ройтерс ", че става дума за 255 милиона $. Това е доста малко на фона на близо 33 милиарда $, които Съединени американски щати са изполвали за помощ за Пакистан през последните 15 години. Преди дни президентът Доналд Тръмп остро подлага на критика пакистанските управляващи, като съобщи, че единствено лъжели и мамели. " Те възприемаха президентите ни като идиоти, предоставяйки леговище на терористи, които преследвахме в Афганистан ", написа той в " Туитър ".

Посланикът на Съединени американски щати в Исламабад бе извикан да даде разяснение във външното министерство, само че управляващите се притесняват повече от предприемането на по-драстични ограничения като понижаване на финансовата помощ и завой към по-близки връзки с Индия, разяснява " Ройтерс ". През 2011 година Пакистан получи към 3.5 милиарда $ военна помощ, до момента в който за 2016 година тя е намаляла до 1 млрд $.

В същото време анализатори споделят, че има граници, в които Съединени американски щати могат да утежняват връзките с Пакистан, тъй като страната е авторитетен комшия на Афганистан и американците мъчно могат да реализират някакъв прогрес там без пакистанска помощ.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР