САЩ, Япония и Австралия поставят началото на обща система за

...
САЩ, Япония и Австралия поставят началото на обща система за
Коментари Харесай

САЩ, Япония и Австралия поставят началото на обща система за противовъздушна отбрана

САЩ, Япония и Австралия слагат началото на обща система за противовъздушна защита. Това разгласи президентът на Съединени американски щати Джо Байдън по време на среща в Белия дом с премиера на Япония Фумио Кишида, предадоха международните организации. Визитата е фокусирана върху подсилване на връзките сред тези страни пред Китай.

" За първи път Япония, Съединени американски щати и Австралия ще основат мрежа от ракети за противовъздушна защита и архитектура за защита ", съобщи Байдън на обща конференция с Кишида.

Президентът също по този начин сподели, че японец ще бъде първият неамериканец, който ще стъпи на Луната.

" Двама японски астронавти ще вземат участие бъдещи американски задачи и един от тях ще бъде първият неамериканец, който ще кацне на Луната ", посочи Байдън.

От своя страна японският министър председател Кишида прикани за мир и непоклатимост по отношение на въпроса за Тайван в подтекста на напрежения с Китай, добавя Българска телеграфна агенция.

" Ние подчертахме значимостта на мира и на стабилността в Тайванския пролив и потвърдихме нашата позиция, която се показва в поощряване на намирането на спокойно решение на проблемите сред двата бряга на протока ", сподели Кишида.

Той разясни, че с Байдън е обсъждал разнообразни въпроси, включително Китай, Северна Корея и проектите за усилване на отбранителните сили на Япония.

" Съгласихме се, че нашите две страни ще продължат да дават отговор на провокациите по отношение на Китай чрез тясно съдействие. В същото време ние удостоверяваме продължаването на нашия разговор с Китай и съдействие с Китай по отношение на общи провокации ", съобщи Кишида.

В тази връзка на общата конференция Байдън сподели, че Съединени американски щати усъвършенстват информационните линии с Китай и че китайският президент Си Цзинпин се е съгласил на персонална линия за контакт с Байдън.

Кишида съобщи, че желае среща на върха със Северна Корея за разрешаване на редица въпроси.

Относно съдействие на Япония с формата АУКУС, сплотяващ Съединени американски щати, Англия и Австралия, Кишида съобщи на общата конференция, че нищо към момента не е решено в тази тенденция.

В взаимно изказване на двамата водачи, оповестено след срещата им, обаче се споделя, че трите партньорски страни по АУКУС обмислят съдействие с Япония в редица области, включително квантовата, подводната, хиперзвуковата, кибертехнологичната област и региона на изкуствения разсъдък.

Той добави, че е обяснил на Байдън, че въз основа на японската национална тактика за сигурност, Япония е решена да укрепи отбранителните си сили посредством придобиване на качества за отбиване на офанзиви, увеличение бюджета си за защитата и други начинания. Байдън е уверил Кишида, че поддържа мощно тези старания на Япония в региона на защитата.

В тази тенденция Байдън съобщи, че Съединени американски щати и Япония подхващат стъпки, с цел да модернизират техните командни и контролни структури в Япония за увеличение на оперативното взаимоотношение и обмисляне. Той назова усилването на съдействието в региона на защитата с Япония най-значителната стъпка, откогато съюзът сред двете страни е бил открит.

Байдън увери, че военното съдействие с Япония е напълно отбранително.

" Това е един защитителен алианс. Въпросите, които ние обсъждахме през днешния ден разрешават, да подобрим нашето съдействие и касаят единствено защитата и равнището на подготовка ", съобщи Байдън.

На общата конференция с Кишида Байдън сподели, че " Хамас " би трябвало да напредва по предлагането за преустановяване на огъня в Газа.

" Топката е в лагера на " Хамас ". Те би трябвало да напредват по предлагането, което им беше отправено ", сподели президентът. Същевременно той съобщи, че Израел не позволява достъпа на задоволително помощ за Газа.

Байдън също по този начин призова Камарата на представителите на Конгреса на Съединени американски щати да гласоподава неотложно за деблокирането на милиарди долари помощ за Украйна.

" Мнозинството от демократите и републиканците поддържат в огромна степен Украйна. Трябва да има гласоподаване в този момент ", съобщи Байдън.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР