Въпросите за F-16 остават, тъй като украинските пилоти ще започнат обучение този месец

...
САЩ все още чакат европейски служители да представят окончателен план
Коментари Харесай

САЩ все още чакат европейски служители да представят окончателен план за обучение на украински пилоти на изтребители F-16, което САЩ ще трябва да упълномощи, преди програмата да може действително да започне, казаха служители, запознати с въпроса, пред CNN.

Обучението трябва да започне този месец, казаха публично украинският президент Володимир Зеленски и европейски служители. Но два месеца след като президентът Джо Байдън обяви подкрепата на САЩ за обучение на украински пилоти на F-16, остават редица критични подробности за уточняване.

САЩ все още трябва да одобрят трансфера на специфично за F-16 оборудване и материали, включително летателни симулатори и наръчници за обучение. Но служители казаха на CNN, че администрацията на Байдън все още не е получила окончателен план за обучение от европейците, което означава, че САЩ все още няма какво да подпишат.

Също така все още не е ясно кои държави ще ангажират F-16 в програмата за обучение – и в самата Украйна, след като програмата приключи. Прехвърлянето на самолетите в Украйна ще изисква отделно одобрение от САЩ.

Служители на отбраната на САЩ казаха пред CNN, че САЩ все още решават дали да изпратят американски пилоти, за да помогнат в обучението на украинците, но че няма да се вземат решения, докато не бъде разрешен окончателният план за обучение.

Говорител на Министерството на отбраната на Дания не коментира директно дали страната е представила официален план на САЩ за одобрение. Но говорителят предостави концепция за обучение на една страница на CNN, в която се казва, че курсът ще има за цел да обучи пилоти и наземни екипажи за период от шест месеца, като се провежда на редица места, включително базата за изтребители Skrydstrup в Дания.

В концепцията за обучение също се казва, че коалицията се е съгласила да подкрепи обучението с „езикови експерти, пилоти, наземен екипаж, инструктори, самолети или финансиране според случая. Очаква се Украйна да осигури квалифициран персонал, способен да премине необходимите тестове за език, здраве и сигурност.

Говорител на холандското министерство на отбраната каза, че няма актуализации. Министърът на отбраната на Холандия Kajsa Ollongren каза пред CNN миналия месец, че обучението трябва да започне в Дания през август и след това да продължи „по устойчив начин“ в тренировъчен център в Румъния. Програмата за обучение ще бъде за Украйна и „също за други страни, които преминават към изтребители от четвърто поколение“, каза тя.

По-бърз график за обучение

Програмата за обучение се подкрепя от коалиция от 11 страни от НАТО и изисква официално одобрение от САЩ, тъй като F-16 е американска технология.

Самият курс се очаква да се проведе в Дания и Румъния с помощта на Холандия, Белгия, Канада, Люксембург, Норвегия, Полша, Португалия, Швеция и Обединеното кралство, казаха официални лица. Но подробностите, включително датите, местата и продължителността на учебната програма, „все още се уточняват“, каза координаторът на Съвета за национална сигурност за стратегически комуникации Джон Кърби по време на брифинг миналата седмица.

Украинците се молят на западните съюзници да им доставят изтребители F-16, за да могат да отблъснат руските щурмови самолети и да защитят по-добре небето си Украинците се молят на западните съюзници да им доставят изтребители F-16, за да могат да отблъснат руските щурмови самолети и да защитят по-добре небето си Васко Котовио/CNN

Украинците са идвали в САЩ за военно обучение в миналото, по-специално на системите за противовъздушна отбрана Patriot във Форт Сил в Оклахома. Но американски служители подчертаха, че цялото обучение на F-16 ще се проведе в Европа.

Въпреки това окончателната учебна програма за курса вероятно ще бъде подобна на тази, създадена от ВВС на САЩ по-рано тази година, казаха служители. Военновъздушните сили разработиха хипотетичен план за обучение, след като наблюдаваха уменията на двама украински пилоти, управляващи симулатори F-16 в базата на Националната въздушна гвардия Морис в Тусон, Аризона.

Вътрешна бележка на военновъздушните сили, описваща оценката, получена за първи път от Yahoo и потвърдена пред CNN от служител на военновъздушните сили, казва, че наборът от умения на украинците предполага, че обучението може да бъде завършено след четири до пет месеца.

Графикът е по-бърз от стандартната програма за обучение на F-16 за пилоти от ВВС на САЩ, но премахва мисиите и задачите, ненужни за украинските пилоти, които се изправят срещу руската армия, премахвайки неща като зареждане с гориво въздух-въздух и кацане по прибори процедури.

Броят на украинските пилоти, които ще бъдат обучени, също все още се определя, но меморандумът на ВВС препоръчва набор от 10-12 участници. Това е в съответствие с броя на пилотите, които служители на отбраната на САЩ смятат, че Украйна реалистично ще може да пожертва за едномесечен курс на обучение в Европа, докато войната бушува.

Украинците също ще трябва да преодолеят друго ключово препятствие, преди да могат да тренират на F-16: владеенето на английски език. В меморандума на военновъздушните сили се описва владеенето на английски език на пилотите като „загриженост“ и се казва, че „ще е необходимо допълнително езиково обучение за по-голямата част от първоначалния състав“ на пилотите. Обединеното кралство предложи да предостави това обучение като част от курса, казаха служители, а САЩ обмислят да осигурят и учители по английски език в програмата.

„САЩ няма да бъдат задържането“

Украйна пледира за модерните западни изтребители повече от година с аргумента, че те ще осигурят на военните допълнителна противовъздушна отбрана и нападателни способности.

клас пилоти на pleitgen = ВВС на Украйна видео

Въпреки че F-16 започнаха да летят приблизително по същото време като МиГ-29 и Су-27 във военновъздушните сили на Украйна, американският изтребител непрекъснато се модернизира с по-модерна цифрова електроника и авионика, което го прави по-способен многоцелеви самолет от Боен флот на Киев от съветската епоха.

F-16 от четвърто поколение може да изпълнява мисии въздух-въздух, защитавайки въздушното пространство на Украйна срещу руски самолети, и мисии въздух-земя, атакувайки руски сили на бойното поле. F-16 също е бил изнасян в много страни по света, включително в Европа, осигурявайки на Украйна потенциална доставка на оръжие и резервни части, след като придобие самолета.

Американски служители подчертаха, че те няма да бъдат пречка за обучението на F1-6, а съветникът по националната сигурност Джейк Съливан каза пред CNN миналия месец, че САЩ ще осигурят необходимата подкрепа за програмата „веднага щом европейците бъдат подготвени“.

„Президентът даде зелена светлина и ние ще позволим, разрешим, подкрепим, улесним и всъщност ще предоставим необходимите инструменти за украинците да започнат да се обучават на F-16 веднага щом европейците бъдат подготвени“, каза той . „Съединените щати няма да бъдат спирачката, за да се гарантира, че това обучение за F-16 може да започне.“

Орен Либерман от CNN допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР