САЩ водят преговори с Катар и други големи износители на

...
САЩ водят преговори с Катар и други големи износители на
Коментари Харесай

САЩ преговарят с Катар за газ за Европа

САЩ водят договаряния с Катар и други огромни експортьори на природен газ за ексклузивен проект за доставки за Европа при положение на съветска инвазия в Украйна.

Разговорите са фокусирани за обезпечаване на полутечен природен газ по море. Преговорите сред Вашингтон и Москва тази седмица реализираха нищожен напредък и това увеличи опасенията от дефицит на газови доставки за Стария континент, оповестява БНР.

Източник от американската администрация оповестява, че се търсят способи за пренасочване на доставки с полутечен природен газ към Европа. Ката пренасочи своите доставки към Япония, откакто страната беше ударена от цунами и последвалата нуклеарна повреда във Фукушима през 2011-та година.

Първоначалните диалози с Доха – най-големият експортьор на полутечен природен газ в света, се водят сред Англия и европейски страни за дълготрайни решения. Американският президент Джо Байдън  ще води диалози с емира на Катар – шейх Тамим бин Хамад ал Тани във Вашингтон този месец.

Миналата седмица Фатих Бирол – началник на Международната организация по енергетика съобщи, че Русия е понижила газовите доставки за Европа в миг на геополитическо напрежение. Има опасения, включително и в България, че възможен спор може да докара до още по-голям дефицит на синьо гориво, което може да докара даже до режим на тока.

От администрацията на американския президент Джо Байдън признават, че договорите сред експортьорите на полутечен природен газ и азиатски купувачи може да усложнят напъните за пренасочване на доставки за Европа.

„ Няма магическа пръчка “, признава чиновник в Белия дом, само че сега високите цени на силата в Европа не са резултат от пазарни сили, а от пазарна операция.

Доха има остарял спор с Европейския съюз. От 2018 година се води следствие на дълготрайните контракти на компанията „ КатарЕнерджи “, поради което страната спря вложенията и доставките на полутечен природен газ за Европа.

Сега се водят договаряния за решение на този проблем, а Европа би трябвало да подсигурява на Катар дълготраен контракт, с цел да се подсигурява непоклатимост и да се понижи зависимостта от Русия, споделят още от Белия дом.

Източник: БНР
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР