САЩ възобновява екзекуциите на федерално ниво след 16-годишно прекъсване. Решението

...
САЩ възобновява екзекуциите на федерално ниво след 16-годишно прекъсване. Решението
Коментари Харесай

САЩ подновяват екзекуциите: петима мъже ще бъдат убити с инжекции през декември и януари

САЩ възобновява изтезанията на федерално равнище след 16-годишно спиране. Решението е на администрацията на президента Доналд Тръмп и провокира остри рецензии от страна на демократите, съобщи Агенция Франс Прес.

До него се стигна, откакто Министерството на правораздаването утвърди протокол за осъществяването на присъди със смъртоносна инжекция. Първите пет изтезания са поискани от правосъдния министър Уилям Барт и ще бъдат осъществени през декември 2019 година и януари 2020 година във федералния затвор в град Тера Хоут, щата Индиана.

Петимата са мъже. Осъдени са за убийства и изнасилвания на деца или възрастни хора.

Реакции

Решението не е изненадващо, съобщи Робърт Дънам от Информационния център за смъртното наказване, представен от Би Би Си.

" Президентът Тръмп е мощен последовател на смъртното наказване и е предложил някои крайни негови приложения, в това число за продажба на опиати и убийства на служители на реда. Не е изненадващо, че той желае осъществяването на смъртни присъди. Изненадващото е, че лиши толкоз време ", сподели той.

Американският съюз за цивилен свободи съобщи, че фактът, че изтезанията са планувани пред толкоз дребен интервал от време повдига " съществени въпроси за справедливостта при всеки от тези случаи ".

" Имаме потребност от време да обсъдим и прегледаме случаите. Нямаме безусловно никакво съображение да групираме случаите по този метод и да бързаме ", разяснява Каси Стъбс от групата.

Демократът Камила Харис дефинира смъртното наказване като " аморално и надълбоко неправилно ", а Бърни Сандърс съобщи, че би го отменил, в случай че бъде определен. Друг претендент на демократите за президентските избори - Пит Бутиджидж съобщи, че " расата и географското местонахождение " са били фактори, определили дали да бъде наложена смъртна присъда.

Смъртното наказване е законно в Америка, в в 25 от 50-те щата, само че в доста от тях на процедура то не се ползва заради компликациите по обезпечаване на смъртоносните вещества и поради това до каква степен те са законни като артикули.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР