САЩ в „редовен контакт“ със Саудитска Арабия относно глобалните доставки на петрол

...
Съединените щати са в редовен контакт на високо ниво със
Коментари Харесай

Съединените щати са „в редовен контакт на високо ниво със Саудитска Арабия относно осигуряването на стабилни и достъпни доставки на енергия за световните пазари“, съветник по националната сигурност Джейк Съливан казва.

Изявлението в петък следва Международната агенция по енергетика (IEA ) прогнозите обявиха, че добивът на петрол намалява – което Саудитска Арабия и Русия, удължен до края на 2023 г. – ще доведе до значителен пазарен дефицит през четвъртото тримесечие на тази година поради голямото търсене.

Съливан потвърди пред репортери на брифинг в Белия дом, че президентът на САЩ Джо Байдън е имал „кратък разговор“ със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман на срещата на върха на Групата на 20-те (G20) в Ню Йорк. Делхи по-рано през септември.

Основната тема на тази дискусия беше обявяването на нов икономически коридор, който ще свърже Индия, Близкия изток и Европа чрез железопътен и морски транспорт, каза той.

„Значителен недостиг на доставки“

ОПЕК и неговите съюзници, известни като ОПЕК +, започна да ограничава доставките през 2022 г., за да подкрепи енергийния пазар.< /p>

Ръководената от Саудитска Арабия петролна група изпомпва около 40 процента от световния суров петрол, което означава, че нейните политически решения могат да имат голям ефект върху цените на петрола.

Този месец, бенчмарк Брент Брент достигна 90 долара за барел за първи път тази година след лидера на ОПЕК+ Саудитска Арабия и Русия удължиха комбинираните си съкращения от 1,3 милиона барела на ден (bpd) до края на 2023 г.

Ограничения на изхода от членовете на ОПЕК+ на повече от 2,5 милиона барела на ден от началото на 2023 г. досега са компенсирани от по-високи доставки от производители извън алианса, включително САЩ, Бразилия и все още под санкции Иран, каза МАЕ.

„Но от септември нататък загубата на Производството на ОПЕК+... ще доведе до значителен недостиг на доставки през четвъртия тримесечие“, се казва в месечния отчет за петрола.

Въпреки това, липсата на съкращения в началото на следващата година ще измести баланса към излишък, т агенцията каза, подчертавайки, че акциите ще бъдат на неудобно ниски нива, увеличавайки риска от нов скок на нестабилност в крехка икономическа среда.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР