САЩ в четвъртък изпращат 3 милиона дози от еднодозовата ваксина

САЩ в четвъртък изпращат 3 милиона дози от еднодозовата ваксина ...

САЩ пращат 3 млн. COVID ваксини на Бразилия


САЩ в четвъртък изпращат 3 милиона дози от еднодозовата ваксина срещу COVID-19 на "Джонсън и Джонсън" (J&J)на Бразилия - предаде "Ройтерс". Пратката е част от обещаните от Вашингтон 80 милиона дози ваксини дарение.

Ваксината на J&J се счита за особено ефективна ваксинация в отдалечени райони, тъй като не изисква втора доза. Бразилия вече е дала регулаторно одобрение на ваксината J&J.

Производството на ваксините J&J в завода на Emergent BioSolutions Inc (EBS.N) в Балтимор беше спряно през април от FDA след производствена грешка, довела до унищожаване на милиони дози. Официалният представител на Белия дом подчерта, че дозите, изпращани до Бразилия, са безопасни и подчерта, че те идват без никакви връзки за правителството на президента Жаир Болсонаро.

Бразилия е регистрирала над 17,9 милиона случая от началото на пандемията, Вирусът продължава да се разпространява, а президентът Жаир Болсонару отказва да подкрепи мерки като социално дистанциране. Здравният институт Fiocruz казва, че ситуацията е "критична". Само 15% от пълнолетните са напълно ваксинирани. Конгресът разследва как правителството се справя с пандемията.
Бразилия с над 44 000 COVID заразени
Бразилия с над 44 000 COVID заразени

Страната вече надхвърли 500 000 жертви

Болсонаро е критикуван за неприлагане на координиран национален отговор и за скептицизма си към ваксините, заключванията и изискванията за носене на маски. Президентът заяви, че въздействието на блокировките върху икономиката ще бъде по-лошо от вируса и настоява, че е направил всичко възможно, за да закупи ваксини от няколко държави.

Опозицията обвинява президента, че забавя поръчките за ваксини по политически причини, тъй като той последователно омаловажава тежестта на пандемията.

В събота хиляди хора протестираха в цялата страна срещу правителството на Болсонару и настояха за ускоряване на програмата за ваксинация. Много градове се борят с недостатъчен брой дози.
Бразилия мина 500 000 смъртни случая от коронавирус, ситуацията е критична
Бразилия мина 500 000 смъртни случая от коронавирус, ситуацията е критична

Положението може да се влоши на фона на бавна ваксинация и началото на зимата

Източник: news.bg