САЩ трябва да контролират Израел, ако искат да избегнат регионална

...
САЩ трябва да контролират Израел, ако искат да избегнат регионална
Коментари Харесай

Техеран: Америка да контролира Израел, ако иска да избегне война в Близкия изток

Съединени американски щати " би трябвало да управляват Израел ", в случай че желаят да избегнат районна война, съобщи иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан, представен от Франс прес и Българска телеграфна агенция.

" Америка желае да разреши на Израел да унищожи Газа и това е груба неточност ", акцентира Абдолахиан по време на посещаване в Бейрут.

" Ако израелските закононарушения не бъдат спрени, не знаем какво може да се случи ", добави външният министър, който беседва по-рано с водача на " Хизбула " Хасан Насралла, в миг, когато нарастват опасенията, че ливанската формация може да отвори втори фронт във войната против Израел, водена от " Хамас ".

Външният министър акцентира, че " сигурността и мира в Ливан са значими за нас ".

Хиляди иранци се събраха през днешния ден на улиците на Техеран митинг в поддръжка на палестинците. Те носеха плакати, на които пишеше " Долу Америка " и " Долу Израел ".

Протести имаше и в други ирански градове, където бяха изгорени флагове на Съединени американски щати и Израел.

На багдадския площад " Тахрир " също се организира многохилядна проява в поддръжка на палестинците. Участниците в нея скандираха " Не на окупацията " и " Не на Америка ", разявайки палестински и иракски флагове. Огромно израелски знаме беше положено на земята, с цел да могат участниците да го тъпчат.

Проявата " В поддръжка на Газа " беше проведен по апела на шиитския водач в Ирак Моктада Садр.

Междувременно заместник-лидерът на " Хизбула " шейх Наим Касем разгласи през днешния ден, че ливанската шиитска формация няма да се повлияе от апелите да стои настрани от спора сред Израел и радикалното палестинско придвижване " Хамас ", съобщи Ройтерс. Той добави, че организацията му е в " цялостна подготвеност " за интервенция в сраженията.

" Призивите от задкулисието, отправени към нас от велики сили, арабски страни, пратеници на Организация на обединените нации, директно или непряко, в които ни се споделя да не се намесваме, няма да имат резултат ", съобщи той пред стачкуващи, събрали се в южната част на ливанската столица Бейрут да стачкуват в отбрана на палестинците от линията Газа.

" Хизбула " е напълно наясно със своите отговорности. Ние сме готови и се намираме в подготвеност, в цялостна подготвеност, като следим развоя на събитията малко по малко ", сподели Касем.

Групировката към този момент имаше многократни конфликти предходната седмица с Израел по протежението на ливанската граница, откакто " Хамас " атакува израелски градове, а в отговор израелската войска подложи на бомбардировки линията Газа.

Според информация от избрани източници обаче " Хизбула " е решила досегашните си дейности по този начин, че да бъдат с стеснен обхват, с цел да избегне разпростирането на военните дейности на територията на Ливан и в това време да държи заети израелските отбранителни сили.

Касем е най-високопоставеният представител на " Хизбула ", който е приказвал обществено за разразяващото се принуждение, показва Ройтерс. Лидерът на групировката Хасан Насрала към момента не е коментирал развоя на обстановката.

" Въпросът, който ни се задава и чийто отговор се чака от всички, е: Какво ще прави " Хизбула " и какво ще бъде нейното присъединяване? ", съобщи Касем. " Ние ще участваме в спора според нашия проект... Когато ни пристигна времето за деяние, ще действаме ", добави той.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР