САЩ ще се опитат да окажат натиск върху Турция да

...
САЩ ще се опитат да окажат натиск върху Турция да
Коментари Харесай

САЩ натиска Турция да не спъва Швеция към НАТО

САЩ ще се опитат да окажат напън върху Турция да не бави повече присъединението на Швеция към НАТО, като в противоположен случай може да дадат зелена светлина за продажбата на изтребители от пето потомство F-35 на Гърция, оповестява в преписка от Вашингтон гръцката държавна телевизия ЕРТ, която се базира на към момента непотвърдени сведения.
В кореспонденцията се споделя, че държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън възнамерява ново пътешестване до Близкия Изток, по време на което може да посети и Турция, където ще беседва по въпроси, свързани със събитията в линията Газа, както и с кандидатурата на Швеция за участие в НАТО.
Според информацията Вашингтон ще се опита да убеди турския президент Реджеп Тайип Ердоган присъединението на Швеция да бъде утвърдено от турския парламент незабавно след началото на новата сесия в средата на януари. Блинкън ще изпрати посланието, че в противоположен случай американското държавно управление ще осведоми Конгреса за продажбата на изтребителите на Гърция, съобщи Българска телеграфна агенция.
Според същите източници Блинкън е декларирал пред турския външен министър Хакан Фидан, че участието на Швеция в НАТО е основно за тактиката на НАТО против съветската опасност и го е предизвестил за тези последици, в случай че Турция не извърши обещанията си във връзка с Швеция.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР