САЩ ще проведат нови интервюта за смъртоносния атентат през 2021 г. на летището в Кабул

...
Военните на Съединените щати обявиха, че ще разпитат военнослужещи за
Коментари Харесай

Военните на Съединените щати обявиха, че ще разпитат военнослужещи за събитията, довели до смъртоносния самоубийствен атентат близо до летището в Кабул през август 2021 г., когато страната изтегляше войските си от Афганистан.

В петък Централното командване на Пентагона каза, че ще интервюира около две дузини души за експлозията, която уби 170 афганистанци и 13 американски военнослужещи. Но подчерта, че няма да възобнови разследването си за бомбения атентат.

„Целта на тези интервюта е да гарантираме, че извършваме надлежна проверка на новата информация, която е излязла наяве, че съответните гласове са напълно чути и че приемаме тези сметки и ги проучваме сериозно и задълбочено, така че фактите да са оголени“, каза в изявление говорителят на Централното командване Майкъл Лохорн.


Бомбардирането предизвика широко кръвопролитие през последните дни от изтеглянето на САЩ, което отбеляза края на тяхната дългогодишна война в Афганистан.

Тълпи от афганистанци се бяха събрали на международното летище Хамид Карзай в Кабул в опит да напуснат страната, след като талибаните свалиха подкрепяното от САЩ правителство и превзеха града.

Но в следобедните часове на 26 август 2021 г., когато цивилни се тълпяха около Abbey Gate на летището, се смята, че атентатор самоубиец е взривил колан, съдържащ експлозиви.

Бомбардирането — и реакцията на военните към него — засилиха критиките, че изтеглянето на САЩ от Афганистан е било хаотично и случайно. Възникнаха също въпроси дали САЩ са могли да направят повече, за да предотвратят бомбардировките.

Поне един бивш военнослужещ, ранен при взрива, по-рано е заявявал, че военните никога не са го интервюирали за събитията от онзи ден, и той изрази убеждението си, че бомбардировката може да бъде предотвратена.

Други посочиха неуспешния отговор на САЩ на бомбардировките: американски удар с дрон в Кабул, няколко дни по-късно, също уби 10 невинни души, включително седем деца.


Разследване на Централното командване на САЩ заключи през ноември 2021 г., че атаката на летището „не може да бъде предотвратена на тактическо ниво, без да се влоши мисията за максимизиране на броя на евакуираните“.

Въпреки това бившият сержант от морската пехота Тайлър Варгас-Андрюс каза на изслушване в Конгреса през март, че на военните е било дадено описание на група мъже, планиращи да извършат нападение, но не са получили отговор отгоре.

>

Повече от две години след изтеглянето много афганистанци, търсещи убежище от талибаните, остават в неизвестност, с малко възможности за бягство.

Афганистанците, които са помагали на американската армия, може да отговарят на условията за специални имигрантски визи в САЩ, но системата за обработка на заявления е имала сериозни натрупвания. Критиците също така казват, че съществуват твърде малко възможности за имиграция за афганистанците, които са работили със САЩ по други начини, факт, който може да ги изложи на опасност под управлението на талибаните.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР