САЩ ще предоставят на Украйна усъвършенстваната система за противовъздушна отбрана

...
САЩ ще предоставят на Украйна усъвършенстваната система за противовъздушна отбрана
Коментари Харесай

Първите системи „Пейтриът“ ще пристигнат в Украйна след месеци

САЩ ще дават на Украйна усъвършенстваната система за противовъздушна защита " Пейтриът ", с цел да ѝ оказват помощ да се опълчи на непрестанните въздушни офанзиви на Москва.

Системата е част от помощта в размер на 1,85 милиарда $, показана паралелно с визитата на украинския президент Володимир Зеленски във Вашингтон. Това беше първото му пътешестване отвън Украйна след нашествието на Русия през февруари.

Съобщението, че Америка дава на Украйна системата за противовъздушна защита „ Пейтриът “ е  значителна победа за Киев, който нееднократно е упорствал пред Вашингтон за нея, както и мощен знак за поддръжката на Съединени американски щати за Украйна, която ще спомогне за усилване на защитата на страната.

Противовъздушна защита " Пейтриът " е способна да смъква крилати ракети, балистични ракети с дребен обхват на деяние и самолети със доста по-висок таван от предоставените преди този момент системи за противовъздушна защита ", се споделя в изказване на държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен.

Реалната поява на батареи " Пейтриът " в Украйна обаче ще отнеме най-вероятно месеци. Защото подготовката на украински военни за работа с тях изисква време, не е ясно кой модел на системата ще бъде изпратен и какъв брой броя, само че за тях ще са нужни десетки и може би стотици готови експерти.

Новината пристигна на фона на срещата между американския и украинския президент. Джо Байдън увери Зеленски, че Америка няма да изостави Украйна сама против съветската експанзия. 

 
Американският народ знае, че в случай че останем безучастни пред лицето на такива очевидни офанзиви против свободата и демокрацията и главните правила на суверенитета и териториалната целокупност, светът със сигурност ще се сблъска с по-лоши последствия. 
Джо Байдън, президент на Съединени американски щати

В отговор Зеленски споделя на Байдън, че изпитва сърдечна благодарност към Съединени американски щати. Той благодари особено на Байдън за огромната му поддръжка за страната му.

 
Изключително доста съм ви благодарен. От мое име и от името на целия украински народ - специфични благодарности към вас, господин президент, защото Америка и доста други страни ни оказват помощ. Войната не е завършила. Благодаря ви за сътрудничеството - за военната помощ, на Конгреса. Изказвам благодарности от името на елементарния украински народ към обикновените американци. 
Володимир Зеленски, президент на Украйна

Зеленски беше посрещнат с застлан червен килим и два флага един до различен: на Съединени американски щати и на Украйна в Белия дом. 

Президентът Байдън и брачната половинка му Джил посрещнаха украинския водач, след което му стиснаха ръката и позираха за няколко фотоси. 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР