САЩ ще предоставят една рота с бронетранспортьопри Страйкър на България,

...
САЩ ще предоставят една рота с бронетранспортьопри Страйкър на България,
Коментари Харесай

САЩ предоставят военна рота на българската армия

САЩ ще дават една рота с бронетранспортьопри " Страйкър " на България, заяви министър председателят Кирил Петков на брифинг след срещата с американския министър на защитата Лойд Остин в Министерския съвет рано в събота сутринта.

" Искам да благодаря на секретаря по защитата на Съединени американски щати Лойд Остин за това, че в този сериозен за света миг сподели същинска съюзна поддръжка към България. Специално желая да благодаря, че Съединени американски щати първи дадоха отговор на нашите претенции за укрепване на бойната група, на която сме водеща страна в многофункционален детайл. Съединени американски щати се съгласиха да дават една рота " Страйкър " - това е мощен знак към нашите съдружници ", сподели Петков.

Ротата е под командването на висшия главнокомандващ за Европа и ще предложим нейният пълководец да е българин, добави Петков.

" Не е обсъждан въпросът за изпращането на военни сили в Украйна. Работим дружно за поддръжка на източния байрак, само че нищо друго не е дискутирано ", акцентира Кирил Петков.

" Войната, която Путин стартира, сложи цяла Европа в риск. Българското държавно управление има за цел да усили нашата отбрани. С господин Остин говорихме и за военната подвижност. Логиститката е също толкоз значима, колкото и военната техника ", сподели още Петков.

На въпрос към Лойд Остин водени ли са полемики за изпращане на военна мощност в Украйна, като Противовъздушна отбрана системи, той съобщи, че диалогът е бил с акцент за напъните за подсилване на Източния фланг.

Благодарим на България, че ще бъде рамкова страна на една бойна група тук. Благодарим ви за напъните, добави Остин.

" Проведохме доста продуктивно разискване на мощната и обединена поддръжка на НАТО на обстановката в Украйна. За мен е значимо да съм тук в този миг, с цел да осъдим безразсъдната и безмилостна експанзия против прилежаща страна и да подчертаем нашата поддръжка за украинския народ. Нашият ангажимент към член 5 е непреклонен. Войната, водена по избора на Путин, е трагична. При все това съветската експанзия сплоти в мощна степен украинския народ, НАТО и свободния свят. В извършения диалог с Кирил Петков обсъдихме общите полезности, които Съединени американски щати и България споделят ", сподели Лойд Остин.

Американският боен министър акцентира, че България работи доста целенасочено за рационализация в защитата.

" Нашият и вашият ангажимент е образец за други съдружници. Ето за какво Съединени американски щати не престават да стоят до България и нашите съдружници в НАТО и да работим за сигурност в Европа ", добави Остин.

Вчера Лойд Остин и българският му сътрудник Драгомир Заков посетиха авиобаза " Безмер " и полигона " Ново село ", където тренира българският батальон, който е на непосредствено послушание на НАТО.
https://www.facebook.com/novinite.bnt/videos/1007887640159111
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР