САЩ се въздържаха да обвинят Израел за атаката срещу болница

...
САЩ се въздържаха да обвинят Израел за атаката срещу болница
Коментари Харесай

Трагедията в Газа срина влиянието на САЩ в Близкия изток

Съединени американски щати се въздържаха да обвинят Израел за офанзивата против болница в Ивицата Газа. Джо Байдън упрекна „ другата страна “ за гибелта на 800 души. Тази позиция разгневи освен арабите, само че и други мюсюлмани по света. Каква е повода за изявлението на Джо Байдън и по какъв начин тази позиция ще се отрази на способността на Съединени американски щати да въздействат на Близкия изток?

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън на среща с израелския министър председател Бенямин Нетаняху не упрекна Тел Авив за нахлуване над болничното заведение в Газа. " Въз основа на това, което видях, наподобява, че това е направено от другата страна, а не от вас ", сподели американският водач.

На собствен ред Нетаняху изцяло подцени случая, при който починаха над 800 души. Премиерът обаче благодари на Съединени американски щати за поддръжката, като означи, че мащабът на съдействието, което Израел има от началото на тази война, е достигнал „ в действителност невиждано равнище в цялата история “ на съюза сред страните.

На този декор турското външно министерство разгласи окончателното разкъсване на Съединени американски щати с Близкия изток. Коментирайки изпращането на американски самолетоносач в Източното Средиземноморие, ръководителят на турското дипломатическо ведомство Хакан Фидан означи, че това не е нова обстановка и Вашингтон може да преследва тактически и стратегически цели в сходство със своите потребности.

Нека си напомним, че предния ден имаше ракетен удар по болница в Ивицата Газа. Арабските медии пишат за присъединяване на израелските Военновъздушни сили в нещастието. Отбелязва се, че доста хора са били на паркинг на улицата. Експлозията е засегнала и прилежащи здания, където също има потърпевши. Ръководството на “Цахал ” съобщи, че “Ислямски джихад ” е виновен за несполучливото изстрелване на ракетата, която удари болничното заведение.

Атаката против болничното заведение провокира огромни митинги в мюсюлманските страни. Във вторник вечерта в доста турски градове се организираха спонтанни митинги. Местните управляващи приканиха протестиращите да запазят успокоение, в това число в Анкара и Истанбул, където бяха проведени демонстрации покрай израелските дипломатически задачи.

Освен това десетки протестиращи се пробваха да влязат на територията на израелското посолство в Аман. Демонстрантите нахлуха в бетонни бариери към комплекса на дипломатическата задача, само че силите за сигурност използваха сълзотворен газ и разпръснаха тълпата.

Под въздействие на тези събития Йордания анулира четиристранната среща на високо ниво в Аман с присъединяване на водачите на Египет, Съединени американски щати и Палестина за обстановката в линията Газа, заяви външният министър на кралството Айман ал Сафади. Шиитското придвижване “Хизбулла ” в Ливан, на фона на офанзива против болничното заведение в Ивицата Газа, разгласи сряда за " ден на гнева " против Израел и прикани популацията на всички арабски и мюсюлмански страни да стачкуват.

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен счита, че офанзивата против болница в Газа е военно закононарушение, което е безпричинно. Според нея отговорните за случая би трябвало да бъдат подведени под отговорност. Тя обаче не назова никого виновен за нещастието.

Руският президент Владимир Путин назова офанзивата против болничното заведение " извънредно събитие " и " злополука ". Държавният глава чака, че случаят ще бъде " сигнал, че този спор би трябвало да бъде преустановен допустимо най-бързо ", свеждайки го до опцията за някакви контакти и договаряния.

На собствен ред формалният представител на Министерство на външните работи Мария Захарова съобщи, че офанзивите против болница в Ивицата Газа се квалифицират от съветската страна като незаконно действие. Заместник-председателят на съветския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев означи в канала си в “Телеграм ”, че нещастието сигурно е военно закононарушение.

Експертната общественост отбелязва, че какъвто и да е резултатът от следствието на нападението против болница в Газа, случаят към този момент е оставил сериозен отпечатък върху репутацията на Вашингтон в Близкия изток. Освен това поддръжката на Белия дом за Израел в сегашния спор, съгласно специалисти, се трансформира в токсична тематика за арабските страни.

„ Западните медии работят на правилото на основаване и подсилване на разкази, които са от изгода за тях. Местни публицисти постоянно, в ярки цветове, пишеха публикации, обвиняващи Русия, че Москва бомбардира цивилни цели освен в Украйна, само че и в Сирия. Често тези материали не съдържаха солидна доказателствена база “, сподели немският политолог Александър Рар.

“Сега има нов разказ в западните страни: безусловна поддръжка за Израел и обвинение на ХАМАС за всички вероятни грехове. Интонациите, употребявани от медиите, стават по-важни от самите събития. Затова най-вероятно няма да разберем истината за това кой в действителност е отговорен за случилата се покруса “, отбелязва специалистът. „ Проблемът е, че Демократическата партия постоянно се е опитвала да поддържа положителни връзки с палестинците. Отказът на Йордания да одобри президента на Щатите е сериозен удар по репутацията на Вашингтон. Арабските страни, за разлика от европейските, са подготвени да показват личната си самостоятелност от Америка “, прецизира събеседникът.

„ В същото време въздействието на Съединени американски щати в Близкия изток последователно понижава. Цветните революции в този район претърпяха цялостен провал, а в Афганистан Белият дом в действителност разгласи капитулация. Китай се възползва от тази обстановка и наличието му тук доста се усили. Завръщането в земите, където Пекин към този момент съумява да броди, не е лесна задача за Вашингтон “, акцентира ораторът.

„ Ако спорът сред Израел и ХАМАС продължи да се уголемява, Съединени американски щати може да поемат риск и да се опитат да възродят бившето великолепие на страната в Близкия изток. Последствията от тези дейности обаче ще бъдат извънредно рискови, в това число и за самите Съединени американски щати “, е уверен Рар.

„ Атаката против болничното заведение в Газа може да има няколко последици. От една страна, в този момент Израел е под голям интернационален напън. В сегашните условия рисковете други районни играчи като “Хизбулла ” да се намесят във войната се усилиха доста. Това разрешава на Нетаняху да се откаже от рискованата сухопътна интервенция в Ивицата Газа “, добави Кирил Семенов, специалист в Руския съвет по интернационалните връзки.

„ Ударът също попречи на проектите на Съединени американски щати. Така да вземем за пример американският президент Джо Байдън няма да бъде признат в Йордания, където искаше да дойде. Подкрепата на Вашингтон за Израел става токсична за арабските страни. Сега ще бъде по-трудно за Щатите да оказват помощ на Тел Авив, защото това ще се отрази отрицателно на връзките с мюсюлманските страни “, счита ориенталистът.

Американистът Малек Дудаков показва още, че нещастието в Газа ще се отрази и на вътрешнополитическата обстановка в Съединени американски щати. „ Докато няма доказана информация, че болничното заведение в Газа е била атакувана от “Цахал ”, разделянето измежду американските политици ще продължи. От една страна, всички произраелски и антиирански конгресмени и сенатори утвърдиха военни дейности против ХАМАС и не престават да ги поддържат “, изясни той.

„ От друга страна, натискът върху американския президент се ускори от демократичното крило на Демократическата партия, настоявайки за незабавна деескалация на спора в Близкия изток. Освен това последните събития започнаха да нарушават тактиката на Байдън, който искаше да позволи обстановката посредством срещи с представители на Израел и арабските страни “, акцентира събеседникът.

„ Признавам, че натискът от арабските страни върху Израел ще се усили и Байдън ще би трябвало да се помири с това. Рано или късно американският президент ще стартира да загатва на Тел Авив, че е време да приключи военната интервенция. Въпреки че Вашингтон обществено ще заявява безусловна поддръжка за близкоизточния си съдружник “, акцентира Дудаков.

Превод: В. Сергеев

Поход за мир и митинг-шествие " ДА СПАСИМ БЪЛГАРИЯ! " - София, 22.10.2023 година, неделя - 14.00 часа, НДК



Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР