САЩ се стремят да поставят на въоръжение бойни роботи, които

...
САЩ се стремят да поставят на въоръжение бойни роботи, които
Коментари Харесай

Bloomberg: Пентагонът ще изразходи 1 милиард долара за разработка на бойни роботи

Съединени американски щати се стремят да слагат на въоръжение бойни роботи, които ще могат да заменят бойците, заяви Bloomberg в обявата на Джъстин Бахман „ The U.S. Army Is Turning to Robot Soldiers”.

За тази цел в околните години Пентагонът ще задели към 1 милиарда $. Очаква се, че роботите да бъдат употребявани за разузнаване, търсене и заличаване на взривни субстанции, търсене на рискови химически субстанции, да могат да носят снаряжението на бойците.

Ръководителят на плана Брайън Макуей не се съмнява, че до 5 година роботи ще има във всяко воинско поделение. Според него за последните 18 месеца са основани и изпратени по места към 800 сходни роботи.

Според Bloomberg, това е единствено началото. Например тази пролет Пентагонът е сключил контракти за милиони долари с американски компании, които ще се заемат с създаване на не огромни и междинни роботи.

Очаква се до есента на 2019 година да бъдат въведени в употреба над 1200 междинни робота за разкриване на взривни субстанции. До края на 2018 година армията възнамерява да дефинира своите потребности от огромни роботи.

Миналата година 116 основоположници на робототехниката, в това число Илън Мъск, изпратили писмо в Организация на обединените нации с апел за възбрана на смъртоносно самостоятелно оръжие.

„ След като то бъде създадено, то ще разреши да се води въоръжен спор в невиждани мащаби и в по-бързи периоди, в сравнение с хората могат да разберат” – цитира Bloomberg фрагменти от писмото. До в този момент под апела за цялостна възбрана на самостоятелното оръжие са се включили 26 страни.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР