САЩ са се самоизолирали в израело-палестинския конфликт с едностранното признаване

...
САЩ са се самоизолирали в израело-палестинския конфликт с едностранното признаване
Коментари Харесай

Еманюел Макрон: Франция ще признае палестинската държава в подходящия момент, а не под натиск

САЩ са се самоизолирали в израело-палестинския спор с едностранното признание на Ерусалим за израелска столица - акцентира френският президент Еманюел Макрон , който през днешния ден одобри палестинския началник Махмуд Аббас . Същевременно Макрон изключи сходен едностранен жест към Палестина от страна на Франция.

Франция ще признае палестинската страна в подобаващия миг, а не под напън, съобщи френският президент на конференция след диалога си с палестинския началник.

Макрон дефинира като безрезултатно вероятно едностранно признание на Палестина, тъй като би било реакция на американското решение за признание на Ерусалим за израелска столица, което е всяло ужас в района. Така бих повторил същата неточност, изясни президентът.

Според Макрон тази позиция се вписва в традицията на френската политика, ангажирана по едно и също време за признаването на две пълноценни страни и за мира и сигурността в Близкия изток.
Не може да има решение без съглашение сред двете страни,  акцентира Макрон, който възнамерява следващата година да посети Израел и палестинските територии.

От своя страна Махмуд Аббас съобщи, че няма да одобри никакъв кротичък проект на Съединени американски щати, които съгласно него са се дискредитирали. След решението на Тръмп Съединени американски щати към този момент не са честен медиатор в мирния развой, счита Аббас, който настоя в същото време за по-активна роля на Европейски Съюз, наблягайки особено, че разчита на Франция.   

Макрон одобри палестинския началник две седмици след срещата си с израелския министър председател Бенямин Нетаняху , който прикани към по-смели дейности за излизане от рецесията, на фона на полемиката към американската позиция.

Франция желае да беседва с двете страни, които не можем да заместим, с цел да изградим мира, съобщи тези дни френският президент. Предпазливата позиция на Париж е тълкувана като изчакване на мирния проект на Съединени американски щати, който да последва оповестеното решение на президента Доналд Тръмп за Ерусалим.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР