САЩ са предоставили на талибаните списък с американски и афганистански

...
САЩ са предоставили на талибаните списък с американски и афганистански
Коментари Харесай

Politico: САЩ застрашиха много афганистанци с екзекуции, това е шокиращо

САЩ са дали на талибаните лист с американски и афганистански жители, които имат намерение да изведат от Кабул. Това оповестява " Politico ", базирайки се на свои източници.

Тази мярка е подхваната, с цел да се форсира процесът на евакуация на хора от Афганистан, само че провокира неодобрение от страна на някои законодатели и военните. Подобна стъпка съставлява заплаха за живота на тези хора.
 Талибани са пребили кореспондент и ефирен оператор в Кабул Талибани са пребили кореспондент и ефирен оператор в Кабул
Репортерът на афганистанската телевизия TOLOnews Зияр Яад и операторът му са били пребити от талибаните в покрайнините на Кабул, до момента в който...

Този ход, в детайли разтълкуван за " Politico " от трима американски и конгресни чиновници, е предопределен да форсира евакуацията на десетки хиляди хора от Афганистан, откакто хаосът избухна в кабул предходната седмица при завземането на контрола от страна на талибаните.

От рухването на Кабул в средата на август са евакуирани близо 100 000 души, множеството от които трябваше да преминат през многото контролно-пропускателни пунктове на талибаните. Но решението да се дадат съответни имена на талибаните, славещи се с бруталните си убийства на афганистанци, които са сътрудничили на Съединени американски щати и други сили на обединението, разгневи законодателите и военните.

" Те просто слагат всички тези афганистанци в листата за изтезания ", сподели представител на защитата, който сходно на други приказва при анонимност, с цел да разиска сензитивна тематика. " Това е просто ужасяващо и шокиращо и те кара да се чувстваш мръсен. "

На брифинг предния ден Джо Байдън съобщи, че няма точна информация, потвърждаваща съществуването на такива описи. В същото време той означи, че в редица случаи американските военни са се свързали с талибаните, с цел да изведат някои жители. Говорител на Централното командване на Съединени американски щати отхвърли да разяснява.

Списъкът включва афганистанци, които са служили дружно със Съединени американски щати по време на 20-годишната война и са търсили специфични имигрантски визи за Америка. Изброени са и американски жители, двойни жители и законни непрекъснато пребиваващи.
 Вицепрезидентът на Афганистан: Съединени американски щати ни изнудваха и са причина за идването на власт на талибаните Вицепрезидентът на Афганистан: Съединени американски щати ни изнудваха и са причина за идването на власт на талибаните
Натискът върху Кабул от Вашингтон, фактическото признание на талибаните по време на договарянията в Катар и неналичието на настояща информац...

След като хиляди претенденти за виза дойдоха на летището, надхвърляйки потенциала на Съединени американски щати да ги обработят, Държавният департамент промени курса - помоли претендентите да не идват на летището и вместо това изиска да изчакат, до момента в който бъде позволено влизането им. Тогава описът, предаден на талибаните, не е включвал тези афганистански имена. Към 25 август единствено притежателите на американски паспорт и зелена карта са се приемали за възможни за евакуация, сподели служителят на защитата.

Все отново това, че американските чиновници са предали лист с афганистански съдружници и американски жители и поданици, демонстрира степента, до която те са упълномощили на талибаните сигурността на външния периметър на летището. Талибаните потеглиха от врата до врата в търсене на афганистански преводачи и други, които са помагали на американските и западните сили.

Длъжностните лица са били „ в ежедневна връзка “ с талибанските командири за това кого да пуснат, сподели представителят на Пентагона Джон Кърби тази седмица пред кореспонденти.

Новината идва единствено часове откакто два терористични атентата на " Ислямска страна " раздрусаха региона тъкмо до летището, убивайки 13 американски морски пехотинци и ранявайки още десетки. При бомбардировките починаха и редица афганистанци.

След офанзивите ръководителят на комисията по външни връзки на Сената Боб Менендес разкритикува тактиката на администрацията на Байдън за съгласуване с талибаните, като написа в изказване: „ Докато чакаме да дойдат повече детайлности, едно е ясно: Не можем да доверим сигурността на американците на талибаните. "

Още от АМЕРИКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР