САЩ са предложили да платят на България до 200 млн.

...
САЩ са предложили да платят на България до 200 млн.
Коментари Харесай

200 млн. долара плащали от САЩ, ако дадем на Украйна ракети С-300 и С-200

САЩ са предложили да платят на България до 200 млн. $ , с които да закупим нови оръжия. Условието е било да предадем остарели “съветски ”, в това число и ракети С-300 , на Украйна . Това е станало в края на 2022 година, а управлявалият тогава длъжностен кабинет на Гълъб Донев просто замълчал - нито отказал договорката, нито я изискал.

200-те милиона $ са били планувани по програмата на Съединени американски щати за задгранично военно финансиране (Foreign Military Financing - FMF) . Те се отпускат като грантове на съдружници от Източния фланг на НАТО, измежду които и България, с цел да се подтикват и компенсират дарения на военно съоръжение за Украйна.
Още на 8 септември 2022 година Съединени американски щати оповестиха военно финансиране за България и 16 страни в района за към 1 милиарда $ по FMF. На 7 октомври 2022 година пък американското посолство в София заяви, че Конгресът на Съединени американски щати е одобрил близо 40 млн. $ за България. Те трябваше да компенсират скъпа филантропична помощ за Украйна от страна на България и за подкрепяне образуването на многонационалната бойна група на НАТО на наша територия.
Целта на диалозите бе тя да убеди служебното тогава държавно управление да взе участие в програмата FMF, като изпрати руско военно съоръжение на Украйна. Тогава съгласно неофициални известия американците са предложили модерните Противовъздушна отбрана системи NASAMS на България, в случай че дадем нашите ракетни комплекси С-300 на Киев.

По това време на власт бе служебният кабинет на Гълъб Донев. Както президентът Румен Радев, по този начин и служебният боен министър Димитър Стоянов обществено бяха срещу България да даде ракети на Украйна. Един от причините бе, че това ще отслаби качествата на Българската войска. Другият - че опциите за реализация на така наречен триъгълни покупко-продажби за заместващо въоръжение са завършили в средата на 2022 година, когато на власт бе кабинетът на Кирил Петков, а съдружните му сътрудници от Българска социалистическа партия блокираха решението на Народното събрание за даване на военна помощ на Украйна.
Президентът Радев настоя и че по закон няма по какъв начин да се извадят от военния ресурс оръжия и да бъдат предоставени, преди да са обезпечени заместващи, а за тях трябвало да се чака дълго и “ще би трябвало да си ги платим ”.
Последно на 6 януари 2023 година Съединени американски щати оповестиха публично нова военна помощ в границите на програмата FMF за над 682 млн. $. Вероятно от тези пари е предлагано и на България.

Разговорите в края на 2022 година са водени с представители от посолството на Съединени американски щати, обясниха в този момент от министерството пред “24 часа ”. Финансирането е предлагано, в случай че България изпрати на Украйна системи за Противовъздушна отбрана (SA-5/С-200 и SA-10/C-300), муниции и бронирани машини.
На въпрос “Имало ли е концепция тези пари да се употребяват за подмяна на български Противовъздушна отбрана системи С-300 за американски NASAMS? ” от министерството дават отговор: “Следва да бъде маркирано, че в границите на водените политико-военни диалози са обсъждани разнообразни благоприятни условия, защото размерът на финансовата помощ зависи от съответните параметри (тип, количество, техническо състояние) на военна помощ, която България би могла да даде на Украйна ”.
По самодейност на Министерството на защитата в предходния кабинет диалози са водени и с други 10 страни, партньорски за България в НАТО и Европейски Съюз - Канада, Обединеното кралство, Франция, Германия, Италия, Испания, Норвегия, Нидерландия, Дания и Белгия.

“Целта беше да се потърсят благоприятни условия за придобиване, даване или разполагане на заместващи или усилващи отбранителните качества по изискванията на така наречен кръгови (известни още и като “триъгълни ”) покупко-продажби в подмяна на предоставени на Украйна такива. В резултат на тези диалози бяха получени стеснен брой благоприятни условия, само че техният потенциал се изчерпа бързо заради изключителната динамичност на процесите и насъбраното забавяне от наша страна поради тежките административно-правни процедури за взимане на решение ”, споделят от министерството.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР