САЩ са очаквали, че Русия може да спре доставките на

...
САЩ са очаквали, че Русия може да спре доставките на
Коментари Харесай

Украйна: Русия изнудва Европа, като спира доставките на газ за България и Полша

САЩ са очаквали, че Русия може да спре доставките на газ и са работили за такива от Азия, сподели Белият дом

Киев упрекна Русия, че изнудва Европа, като приключва доставките на природен газ за Полша и България, съобщи Ройтерс.

Държавната Полска нефтена и газова компания (PGNiG) заяви през вчерашния ден, че е била известена, че от тази заран стопират доставките на съветски газ за Полша през Украйна и Беларус, само че полският министър председател Матеуш Моравецки сподели, че полските газови складове са цялостни на 76 на 100 и енергийната сигурност на страната не е застрашена, заяви ПАП.

Полша е една от европейските страни, които упорстват за най-твърди наказания против Русия поради нахлуването ѝ в Украйна, отбелязва Ройтерс и напомня, че България, която също заяви, че от през днешния ден за нея ще бъдат спрени доставките на съветски газ, съвсем напълно зависи от вноса на съветски газ, съобщи Българска телеграфна агенция.

"Газпром " сподели, че не е прекратил доставките за Полша, само че тя би трябвало да заплаща за съветския газ в сходство с новите "правила за заплащане ", т.е. в рубли. Руската компания отхвърли коментар по повод за газа за България, отбелязва Ройтерс.

Андрий Ермак, началникът на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски, съобщи, че Русия стартира "газово изнудване на Европа ". "Русия се пробва да разклати единството на нашите съдружници. Русия също по този начин потвърждава, че енергийните запаси са оръжие. Точно поради това Европейски Съюз би трябвало да бъде обединен и да наложи ембарго на енергийните запаси, като лиши руснаците от енергийното им оръжие ", съобщи представителят на Киев.

Съединени американски щати са очаквали, че Русия може да спре доставките на газ и са работили за доставки на газ от Азия, сподели Белият дом

Говорителката на Белия дом Джен Саки сподели, че Съединени американски щати са очаквали, че Русия може да реши да спре или понижи газовите си доставки за Европа и са разговаряли с някои страни в Азия, които имат остатъци, да ги дават на Европа, съобщи Асошиейтед прес, съобщавайки за решението на "Газпром " да прекрати от през днешния ден доставката на газ за Полша и България. Такива оферти са били отправяни, "това са продължаващи старания ", сподели Саки. Тя не посочи за кои азиатски страни става дума.

Цитирайки същото изказване на Саки пред кореспонденти, американското издание "Хил " оповестява, че такива диалози - за увеличение на доставките на газ за Европа, са водени от Съединени американски щати "от няколко месеца ".

Днес министърът на енергетиката Александър Николов ще даде изказване във връзка със създалата се обстановка в 09:00 часа. От българската газова компания прецизират, че към сегашния миг не се постановат ограничаващи ограничения за потреблението в България. Според текста на известието българската страна е изпълнила напълно отговорностите си и е направила всички заплащания, изисквани по сегашния контракт, навреме, прецизно и в сходство с неговите клаузи. След осъществен разбор от страна на държавното сдружение "Булгаргаз " и Българският енергиен холдинг е открито, че препоръчаната от съветската страна нова двуетапна процедура за заплащане не е в сходство на съществуващия до края на тази година контракт и крие обилни опасности за българската страна, в това число да прави заплащания, без да получи каквито и да било доставки на газ от съветската страна.

Министерството на енергетиката, Българският енергиен холдинг, "Булгаргаз " и "Булгартрансгаз " са подхванали стъпки за различни договорености за доставка на природен газ и за справяне с по този начин създалата се обстановка. Към сегашния миг не се постановат ограничаващи ограничения за потреблението в България.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР