САЩ са извършили прецизни въздушни удари в Сирия срещу съоръжения,

...
САЩ са извършили прецизни въздушни удари в Сирия срещу съоръжения,
Коментари Харесай

Американските въздушни удари са насочени към повече подкрепяни от Иран бази в Сирия

Съединени американски щати са направили " прецизни " въздушни удари в Сирия против уреди, употребявани от Иранската революционна армия, сподели Пентагонът.

Министърът на защитата Лойд Остин сподели, че ударите са в отговор на „ продължаващи офанзиви “ против американски бази в Ирак и Сирия от подкрепяни от Иран бойци.

Това е третият път от 26 октомври, когато американските сили правят сходни въздушни удари.

Те идват посред възходящото напрежение в района заради войната Израел-Хамас.

Г-н Остин удостовери въздушните удари в малко изказване в неделя, като сподели, че те са били осъществени против подготвително оборудване и леговище покрай градовете Абу Камал и Маядин в източна Сирия.

Той добави, че офанзивите са били подредени от президента Джо Байдън, „ с цел да стане ясно, че Съединените щати ще защитят себе си, своя личен състав и своите ползи “.

Пентагонът не даде никакви детайлности за вредите, породени от ударите, само че Washington Post заяви, че има непостоянен брой смъртни случаи.

Служители на Пентагона споделиха предходната седмица, че подкрепяните от Иран милиции са атакували американски бази и уреди в Ирак и Сирия минимум 41 пъти от началото на войната Израел-Хамас на 7 октомври.

Те прибавиха, че 56 американски чиновници са били ранени при тези офанзиви сред 17 октомври и началото на ноември. Травмите са композиция от черепно-мозъчна контузия и леки пострадвания.

Целият личен състав от този момент е бил лекуван и се е върнал на работа, сподели Пентагонът.

Американски чиновници приписват офанзивите на ирански прокси групи, настоящи в района. Иран поддържа както Хамас, която управлява Газа, по този начин и Хизбула, която работи в Ливан, както с оръжие, по този начин и с пари.

На 27 октомври Съединени американски щати направиха своята първите от въздушните удари против две уреди за предпазване на оръжия и муниции в източна Сирия, употребявани от подкрепяните от Иран милиции.

Друг " удар за самозащита " е бил осъществен на 8 ноември против оборудване в източна Сирия от два самолета F-15, сподели Пентагонът.

С вилнеещата война в линията Газа и страховете от ескалация в районен спор, има прикрито безпокойствие, че Иран и неговите подставени лица скоро могат да се намесят в борбата сред Израел и Хамас, предизвиквайки по-широка и даже по-сериозна война.

Съединени американски щати подчертаха, че последните им въздушни удари не са свързани със протичащото се в Газа, че те не са осъществени в никаква съгласуваност с Израел и че са изцяло обособени дейности на самоотбрана.

Американски чиновници споделиха, че са били в контакт с Иран и свои пълномощници, с цел да предизвести против ескалацията на боевете в района.

" Целим да изясним, че нашите военни дейности не алармират за смяна в метода ни към спора Израел-Хамас и нямаме желание да ескалираме спора в района ", се споделя в изказване на почитан чиновник на Пентагона.

Миналия месец президентът Байдън изпрати рядко обръщение непосредствено до висшия водач на Иран Айотолах Али Хаменей, предупреждавайки го да не се насочва към американските войски в Близкия изток.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР