САЩ са изложени на риск от неизпълнение на плащанията си

...
САЩ са изложени на риск от неизпълнение на плащанията си
Коментари Харесай

Конгресът: Възможно е изпадане в неплатежоспособност, ако не се вдигне тавана на дълга

САЩ са изложени на риск от несъблюдение на заплащанията си по държавния дълг в интервала юли и септември 2023 година, в случай че Конгресът и Белият дом не подхващат дейности за повишение на " тавана " на държавните заеми, съгласно оценка на Бюджетното ръководство на Конгреса (Congressional Budget Office, CBO).

Текущият предел на държавния дълг е 31,4 трилиона $, и той беше доближат на 19 януари, написа Интерфакс. Сега Министерството на финансите на страната употребява разнообразни механизми, с цел да прави заплащанията по облигациите, като изразходва средства от запаса.

Вчера министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън съобщи, че бездействието на законодателите и държавното управление може да докара до изпадане в несъстоятелност на страната, а това би провокирало " финансова и икономическа злополука " освен за Съединени американски щати.

От своя страна CBO предизвести, че запасите на Министерството на финансите на Съединени американски щати може да се изчерпат още преди юли, в случай че приходите от налози се окажат под прогнозите.

Според оценките на Бюджетното ръководство, размерът на държавния дълг по отношение на брутния вътрешен артикул (БВП) на Съединени американски щати ще бъде 98% през 2023 година и ще нарасне до 118% до 2033 година. За съпоставяне, в границите на Европейски Съюз се позволява съотношението сред държавния дълг и Брутният вътрешен продукт на всяка страна да е най-много 60%.

Разходите за обслужване на държавния дълг на Съединени американски щати през тази година ще доближат 2,4% от Брутният вътрешен продукт, което е нарастване с съвсем 1 процентен пункт по отношение на 2021 година. А до 2033 година, цифрата може да нарасне до 3,6% от Брутният вътрешен продукт, предвиждат специалисти.

Дебатът за " тавана " на дълга провокира политическо опълчване сред законодателите от Републиканската партия, контролиращи Камарата на представителите, които желаят да понижат разноските, и президента Джо Байдън и депутатите от Демократическата партия, които упорстват за повишение на " тавана " на държавния дълг, без каквито и да било условия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР