САЩ решиха да се откажат от първия си проект за

...
САЩ решиха да се откажат от първия си проект за
Коментари Харесай

Изненада: Прекратява се проектът на NuScale Power за първата малка модулна атомна електроцентрала в САЩ

Съединени американски щати взеха решение да се откажат от първия си план за дребен модулен реактор, макар че компнията производител получи нужния регулаторен лиценз по-рано тази година. Причината за неуспеха е бързият спад на цените на чистата сила.

Малките модулни реактори (SMR) са по-лесни и по-евтини за създаване и разполагане, а също така са и по-безопасни. Властите в Съединени американски щати утвърдиха план за SMR, препоръчан от NuScale Power, който се назовава Carbon Free Power Project. Планът планува Националната лаборатория на Айдахо да помогне в построяването и поддръжката на първите няколко реактора от този вид, оповестява Ars Technica. Само че прекомерно бързо падащите цени на електрическата енергия от възобновими източници утежниха икономическата обстановка в бранша с всевъзможни типове нуклеарни централи, вложителите започнаха да отпадат и дават парите си за най-съвременни вятърни централи и фотоволтаични паркове и планът трябваше да бъде спрян.

Последната капка бе известието на NuScale, че планът към този момент няма сътрудници, които да продължат активността. Главният изпълнителен шеф на компанията Джон Хопкинс се опита да звучи оптимистично:

„ Работата ни по плана Carbon Free Power през последните 10 години усъвършенства технологията на NuScale до степен на комерсиално приложение; достигането на този стадий е необикновен триумф, върху който ще продължим да надграждаме с нашите бъдещи клиенти “.

Същото важи и за цялата нуклеарна енергетика на Съединени американски щати. Няма проекти за построяването на каквито и да било нови нуклеарни реактори и напълно се разчита на развиването на зелената възобновима сила.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР