САЩ разсеяха всякакви изгледи за бързо присъединяване на Украйна към

...
САЩ разсеяха всякакви изгледи за бързо присъединяване на Украйна към
Коментари Харесай

Байдън преди срещата във Вилнюс: Украйна не е готова за НАТО, не искаме да влизаме във война с Русия

Съединени американски щати разсеяха всевъзможни изгледи за бързо присъединение на Украйна към НАТО. Това стана по-малко от седмица преди основната среща на върха на алианса в литовската столица Вилнюс.

„ Не мисля, че тя (Украйна) е подготвена за участие в НАТО “, сподели президентът Джо Байдън пред Си Ен Ен, съобщи Българска телеграфна агенция.

„ Не считам, че има единогласие в НАТО по въпроса дали Украйна да стане част от фамилията на алианса или не тъкмо в този момент, измежду война. “, обясни президентът на Съединени американски щати

Ако войната продължи, всички бихме се оказали във война. Всички бихме се оказали във война с Русия, (в случай че Украйна стане член) “, уточни Байдън, правейки отпратка към контракта за групова защита, легнал в основата на НАТО.

Украйна няма да се причисли към НАТО след срещата на върха идната седмица , само че членовете на организацията ще обсъдят какви стъпки са нужни, с цел да може Киев да стане член, съобщи Джейк Съливан, консултант на президента на Съединени американски щати Джо Байдън по националната сигурност, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Срещата на върха, която ще се организира във Вилнюс, ще бъде значима стъпка по пътя на присъединението на Украйна към организацията, акцентира Съливан.

Съединени американски щати оповестиха, че ще изпратят на Украйна необятно неразрешени касетъчни муниции като част от пакета за подкрепяне на сигурността – стъпка, която съгласно Украйна ще има „ извънредно психическо влияние “ върху съветските окупационни сили. Съливан изложи през днешния ден причини за даване на касетъчни муниции на Украйна преди предстоящото известие на Пентагона.

„ Ние признаваме, че касетъчните муниции основават риск от увреждане на цивилното население от неексплодирали муниции “, съобщи той пред медиите. „ Ето за какво отложихме вземането на решение за толкоз, колкото можехме “. „ Но също по този начин съществува голям риск за цивилните, в случай че съветските войски и танкове преминат през украинските позиции и завземат повече украинска територия и подчинят повече украински цивилни, тъй като Украйна няма задоволително артилерия “, означи съветникът.

„ Украйна е предоставила писмени уверения, че ще ги употребява по доста деликатен метод “, с цел да сведе до най-малко рисковете за цивилното население, добави Съливан.

Групи за отбрана на правата на индивида се опълчват на решението на Вашингтон, само че боеприпасите биха могли да дадат подтик на украинската контраатака за възвръщане на териториите, завзети от съветските сили след нахлуването им през февруари 2022 година, отбелязва Ройтерс.

Говорител на Организация на обединените нации съобщи през днешния ден, че генералният секретар на организацията Антонио Гутериш е срещу потреблението на касетъчни муниции.

Съливан добави, че Вашингтон се надява да стане очевидец на присъединението на Швеция към НАТО „ в най-близко бъдеще “. Възможно е Турция и Унгария, които стопират шведската кандидатура, да се откажат от съпротивата си на срещата във Вилнюс, добави съветникът, представен от Франс прес.

В отговор на въпрос за връщането на американския публицист Еван Гершкович в родината съветникът на Байдън съобщи, че няма явен отговор по какъв начин може да стане това и „ не желае да дава напразни очаквания “

Източник: Епицентър
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР