САЩ разсеяха всякакви изгледи за бързо присъединяване на Украйна към

...
САЩ разсеяха всякакви изгледи за бързо присъединяване на Украйна към
Коментари Харесай

САЩ попариха надеждите за бързо присъединяване на Украйна към НАТО

САЩ разсеяха всевъзможни изгледи за бързо присъединение на Украйна към НАТО. Това стана по-малко от седмица преди основната среща на върха на алианса в литовската столица Вилнюс, съобщи Българска телеграфна агенция.

„ Не мисля, че тя (Украйна) е подготвена за участие в НАТО “, сподели президентът Джо Байдън пред Си Ен Ен. „ Не считам, че има единогласие в НАТО по въпроса дали Украйна да стане част от фамилията на алианса или не тъкмо в този момент, измежду война. “

„ Ако войната продължи, всички бихме се оказали във война. Всички бихме се оказали във война с Русия, (в случай че Украйна стане член) “, уточни Байдън, правейки отпратка към контракта за групова защита, легнал в основата на НАТО.

В подобен дух по-рано се изрече и съветникът в Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан, който съобщи, че вилнюската среща „ ще бъде значим стадий по пътя към участието “ на Украйна, само че добави, че Киев „ има още стъпки, които да извърви “.

Украинският президент Володимир Зеленски насочва настойчиви апели към НАТО да отвори вратите си за участие на Киев, аргументирайки се, че украинските сили, със своята борба за отбиване на съветската инвазия, вършат повече от всяка друга членка на пакта за съхраняването на полезностите, които алиансът е заречен да пази.

Зеленски също се чака да участва на срещата на НАТО.

Генералният секретар Йенс Столтенберг и други членки на пакта се въздържаха да изразят цялостна поддръжка за незабавното приемане на Украйна в алианса.

Другата седмица се чака водачите от НАТО да се договорят за нов пакет помощ за Украйна, заяви Столтенберг през вчерашния ден в Брюксел.

„ Ще създадем Украйна още по-силна и ще очертаем визия за бъдещето ѝ “, сподели той.

Планираната дълготрайна помощ се чака да включва многогодишна стратегия за поддръжка, още по-голямо подсилване на политическите връзки с Киев и потвърждаване на отдавнашното заричане на НАТО да одобри Украйна за член.

Когато пакетът с помощта беше разгласен за пръв път, което стана през април, дипломати от алианса споделиха, че се обмисля даване на годишно финансиране в размер на 500 милиона евро.

Срещата на върха ще даде „ явен сигнал “ на Москва, сподели Столтенберг и добави, че страните от „ НАТО са единни, а експанзията на Русия няма да се отплати “.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР