САЩ разговарят със съюзници, които имат системи за противовъздушна отбрана,

...
САЩ разговарят със съюзници, които имат системи за противовъздушна отбрана,
Коментари Харесай

Би Би Си: Американският министърът на отбраната ще поиска от България ПВО за Украйна |

„ Съединени американски щати беседват със съдружници, които имат системи за противовъздушна защита, с които украинците знаят по какъв начин да работят - и можем да чакаме системите за противовъздушна защита да бъдат разисквани по време на пътуването на американския министър на защитата Лойд Остин в Словакия и България ”. Това написа Би Би Си.

Словакия към този момент даде кардиналното си единодушие нейна система за Противовъздушна отбрана да бъде предоставена на Украйна с изискването незабавно да бъде сменена от друга. 

Страни от НАТО доставят Украйна с преносими противовъздушни ракетни устройства вид " Стингър ", които още по време на руската война в Афганистан нанесоха на окупаторите съществени вреди. Германия към този момент достави на Украйна 500 броя " Стингър ", няколко хиляди такива системи са доставили и други страни от НАТО. Украйна разполага също така с портативни противовъздушни ракети руско произвеждане, които също влизат в пердах. Те обаче работят сами при дребни летящи на ниска височина хеликоптери, изтребители или щурмовите самолети. За да се обезпечи отбрана против тях и против съветските ракети, са нужни системи с отдалечен обхват.

Украйна има остарели руски системи за Противовъздушна отбрана от вида S-300. Те са в положение от далечно разстояние да локализират и отстраняват освен хеликоптери, само че и бойни самолети. Преди началото на войната Украйна е разполагала с 250 установки, само че не е ясно какъв брой от тях действат. 

Българските противовъздушни сили разполагат със системите C-75М3 " Волхов " (SA-2), C-125М " Нева " (SA-3), 2К12 " Куб " (SA-6), C-200 " Вега " (SA-5) и C-300 (SA-10). Всички те са създадени в Съветския съюз, като най-новата С-300 е призната на въоръжение в БА през 1988 година. Най-голям интерес за Украйна биха предизвикали С-200 и С-300. Обсегът на С-200 е 270 километра, оптималната скорост на ракетите му е хиперзвукова, а системата е предопределена е основно за отбрана от бомбардировачи и самолети на огромна височина. По спецификация С-300 е кадърен да наблюдава до 100 и да порази до 12 цели по едно и също време, в това число балистични ракети на 1000 километра, а крилати ракети на 300 км. Обсегът на ракетата е сред 45 и 200 километра. 

Основен проблем в българската Противовъздушна отбрана система са радарите. Радиолокационните комплекси от главния съставен елемент на системата за наблюдаване на въздушното пространство към този момент работят с частични неизправности и са занижени главните им механически параметри, е записано в Доклада за защитата.  Военните започнаха процедура за пазаруване на нови 3D радари, планувано е и придобиването на съвременни Противовъздушна отбрана системи. 

Министърът на защитата Драгомир Заков сподели преди ден, че визитата на министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин в България е извънредно знаково. По думите му тази аудиенция демонстрира мощният ангажимент на Съединени американски щати към сигурността в НАТО - като цяло. " Не тъй като България е слабото звено в Алианса, тъкмо противоположното - България се стреми да способства с каквото може и това се прави оценка от нашите съдружници ", съобщи министър Заков.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР