САЩ призовава света да бъде готов и да предприеме конкретни

...
САЩ призовава света да бъде готов и да предприеме конкретни
Коментари Харесай

САЩ призовава ООН да се готви за мерки срещу Мадуро

Съединени американски щати приканва света да бъде подготвен и да предприеме съответни дейности , с цел да отговорят на репресиите от режима на президента Никола Мадуро във Венецуела, оповестява АП.

Изявление на американската задача в Организация на обединените нации не прецизира какви дейности се търсят, само че декларира, че " светът следи по какъв начин тежката филантропична рецесия и нападенията върху главните права на индивида във Венецуела се утежняват всеки ден ".

Съединени американски щати допълват, че " бият паника " поради задържането на първия заместник-председател на Народното събрание Едгар Замбрано на 8 май. Арестът му е избран като " огромна ескалация " на репресиите на Мадуро върху следеното от опозицията Народно заседание.

Съединени американски щати приканват интернационалната общественост да поддържа апела на ръководителя на Народното събрание Хуан Гуадио " за кротичък либерален преход ".
 Гуайдо
Гуайдо " скочи " на държавното управление поради блокадата на Конгреса

Не позволяват депутатите да влязат в постройката

Върховният съд на Венецуела упрекна четирима опозиционни депутати в изменничество , след сходни обвинявания против 10 законодатели този месец, ескалирайки дълбоката политическа рецесия в южноамериканската страна, оповестява " Ройтерс ".

Силите за сигурност по-рано попречиха депутатите да влязат в Народното събрание за сесията във вторник, като обявиха, че проверяват вероятното съществуване на взривно устройство в постройката.

Върховният съд упреква депутатите Карлос Папарони, Мигел Писаро, Франко Касела и Уинстън Флорес за изменничество и подстрекаване към протест.

Обвиненията в изказване, оповестено на страницата на съда във Фейсбук, означават последната стъпка в дейностите на държавното управление на президента Никола Мадуро против съдружниците на Гуайдо, които поддържаха опитите му за боен прелом .

Венецуела е разтърсена от митинги от януари, когато Мадуро постави клетва за втори мандат след вота, бойкотиран от опозицията.

Напрежението ескалира, когато няколко дни по-късно, Гуайдо се самообяви за настоящ президент , след което бе подсилен от Съединени американски щати и доста европейски и латиноамерикански страни .
 Гуайдо публично изиска военна поддръжка от Съединени американски щати
Гуайдо публично изиска военна поддръжка от Съединени американски щати

" Благодарим на Съединени американски щати за тяхното другарство, увереност и подготвеност да поддържат нашите непрекъснати старания "

Писаро назовава решението на съда " противозаконна присъда , която се стреми единствено да генерира боязън и да ни затвори устата " .

През последните седмици опозиционните водачи нарекоха сходни обвинявания - старания на ръководещата Социалистическа партия да затвори законодателната власт. Администрацията на Тръмп изрично осъди задържането на Едгар Замбрано, зам-председател на Народното събрание.

" Това е тирания, която преследва дисиденти и ние се борим за политическа смяна ", съобщи депутатът Хуан Пабло Гуанипа, като се базира на блокирането на конгреса.

Сесията във вторник бе планувана за 10 часа, само че е стартира, а депутатите трябваше да обсъдят обвиняванията против сътрудниците си и ареста на Замбрано , открит критик на Мадуро.
 Американските управляващи нахлуха в посолството на Венецуела във Вашингтон
Американските управляващи нахлуха в посолството на Венецуела във Вашингтон

Карибската страна ги упрекна в нарушаване на интернационалното право

" Това просто ни дава повече мощ ", разяснява Флорес, наричайки обвиняванията на Върховния съд " противозаконни заповеди от диктатора ". " Знаем, че ще продължат този развой на опит да унищожат Народното събрание ".

Външното министерство на Мексико съобщи по-късно във вторник, че народен представител от опозицията Франко Мануел Касела Ловатон е дошъл в посолството в Каракас , " за протекция и заслон ".

Министерството, което акцентира своя ангажимент за отбрана на правата на индивида , също съобщи, че ще продължи да следва политика на невмешателство във Венецуела .

" Правителството удостоверява позицията си на невмешателство, откритостта си към разговора и твърдия си ангажимент да си сътрудничи в намирането на демократично, спокойно и взаимно решение на обстановката, пред която е изправена Венецуела ", се споделя в изказване.

Един от опозиционните депутати бе задържан, а няколко откриха леговище в задгранични посолства в Каракас или избягали от страната предходната седмица след сходни обвинявания от съда.

Флорес съобщи, че ще предприеме " изключително " пътешестване до Уругвай , за да осъди вълната от обвинявания против венецуелски депутати в Народното събрание на комерсиалния блок на Меркосур, където той също е представител в Монтевидео.


 Гуайдо е подготвен и чака предложение за военна интервенция на Съединени американски щати
Гуайдо е подготвен и чака предложение за военна интервенция на Съединени американски щати

Помпео упорства неотложно да се освободи зам.-председателят на Народното събрание

Информационното министерство на Венецуела , което се занимава с медийни запитвания от името на държавното управление, не дава отговор на молба за коментар, за какво службите за сигурност блокират влизането в Народното събрание . Мадуро дефинира Гуайдо за марионетка на Съединени американски щати, които се стремят да го смъкват с прелом.

По-голямата част от пълномощията на Народното събрание са съкратени , откакто опозицията завоюва болшинство на изборите през 2015 година Депутатите, които са лоялни към Мадуро, нормално не участват на съвещанията , а отиват на съвещания на Учредителното заседание , законодателен орган, основан през 2017 година, който се среща в същата постройка.

Учредителното заседание се управлява от ръководещата Социалистическа партия и техните пълномощия заместват тези на Народното събрание .

Опозиционният народен представител Хорхе Милън разяснява пред кореспонденти, че известията за " гърмежи " в постройката са погрешни . " Това е трик, с цел да се попречи на Народното събрание да действа през днешния ден ", сподели той.

 Москва и Вашингтон се договориха да възобновят каналите за връзка
Москва и Вашингтон се договориха да възобновят каналите за връзка

Запазват се различията сред Съединени американски щати и Русия за Венецуела

Говорител на Гуайдо съобщи, че сътрудниците на Мадуро разискват вероятно бягство от Венецуела . Според опозицията , е нужна готовност на всички жители и съгласуваност със съдружниците , оповестява ТАСС.

" Близкият кръг на Мадуро към този момент договаря за заминаването си ", изяснява Карлос Веккио, представител на Гуайо в Съединени американски щати, по време на тирада на срещата на върха " Конкордия " в столицата на Колумбия.

Той отбелязва, че " венецуелците имат намерение да реализират независимост . Необходима е готовност на всички жители и е нужна съгласуваност със съдружниците ".

На 30 април група военни застанаха зад Гуайдо , след което в страната бяха обновени огромни протестни дейности. По време на демонстрациите, съпроводени от конфликти със силите за сигурност, няколкостотин души бяха ранени, пет починаха. Според неправителствени организации, минимум 240 протестиращи са арестувани за два дни .

По-рано, Русия и Китай оповестиха, че споделят позицията си по отношение на недопустимост за интервенция в делата на Венецуела . Венецуелски народ би трябвало да реши ориста на страната посредством кротичък разговор.

Москва и Пекин имат вяра, че намесата във вътрешните работи на Венецуела ще докара до ескалация на рецесията .
 Китай и Русия поддържат отворена международна стопанска система
Китай и Русия поддържат отворена международна стопанска система

Китай приканва Съединени американски щати да се върне към контракта ИНФ и застава с Русия против политическите неистини и в отбрана на света
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР